#prânzlabirou. De ce este important să nu sărim peste această masă

Ai deadline-uri, ședințe, call-uri, task-uri care parcă nu se mai termină. Ajungi devreme la birou și pleci târziu. Poate ai apucat să mănânci micul dejun ( eu sper că da, am povestit aici de ce este important să nu sărim peste el), sigur n-ai avut timp și de gustare, cu siguranță cel puțin două cafele până la prânz și ups! ai uitat să bei și apă…ora prânzului te găsește înfometată și pateurile aburinde de la chioșcul din colțul străzii sunt apetisante. Ar merge și un hamburger cu cartofi prăjiți la fast food-ul de lângă birou, acum pe bune un hamburger nu se pune…

Da, am fost acolo, știu cum este. De fapt am știut până la momentul în care am spus stop! Nu mai vreau pateuri și covrigi și hamburgeri făcuți din carton! Am ales să îmi schimb viața și să optez pentru sănătate. Și am început să plec cu casoleta de plastic după mine. Sunt convinsă că în marea majoritate a firmelor mai există și acum o chicinetă cu un cuptor cu microunde, o masă unde să puteți mânca. Dacă despre partea de organizare a meniului săptămânal a scris aici Alina Trifu de la iHealth-Eating for tomorrow, eu o să vă povestesc DE CE este important să nu săriți nici peste această masă.

Motivația cu importanța pentru sănătate nu funcționează? Iată alta: mâncați de prânz ca să nu vă îngrășați! 🙂 Ei bine, fiecare masă a zilei își are rolul său pentru a ne păstra organismul echilibrat și sănătos și asta se traduce și prin menținerea unei greutăți corporale în parametrii vârstei și înălțimii fiecăruia. Dacă sărim peste prânz care în mod normal este intre orele 12-14, dacă ajungem acasă târziu cum se întâmplă de multe ori, după orele 19, intervalul de timp între micul dejun și cină este astronomic. Și v-aș întreba, ce senzație aveți când ajungeți acasă după ce ați mâncat doar dimineață și poate ați ronțăit un covrig sau un pateu în timpul zilei? Și v-aș mai întreba la cină cât mâncați? Stiți ce mâncați? Are mâncarea gust, aromă? O simțiți? Sau este totul pe repede înainte, cu foame mare, fără a mesteca și fără a acorda importanță conținutului farfuriei și mărimii porției?

Ei bine toate acestea acumulate în timp au efecte negative asupra corpului. Noi nu suntem construiți la fel ca animalele sălbatice care vânează la câteva zile și atunci se ghiftuiesc pentru că nu știu când vor avea noroc să prindă următoarea masă. Nouă ne trebuie energie în fiecare zi, ne trebuie cele 3 mese și 2 gustări pentru a nu ajunge la dezechilibre. Și să știți că de multe ori dezechilibrele apar târziu și greu mai pot fi date înapoi.

Credeți-mă că am trăit toate acestea pe propria piele: mâncatul aiurea, mâncatul nesănătos și dietele ținute una după cealaltă…și mă bucur tare pentru că am înțeles într-un final că sănătatea mea este mai importantă decât orice deadline. Și că pot să mă opresc la prânz 15 minute și să manânc ce mi-am adus de acasă, că pot seara să-mi pregătesc pachet pentru a doua zi cu prânz și gustare. Că nu trebuie să ajung să-mi fie atât de foame încât să rup frigiderul la ore târzii și nici să aleg pseudo-mâncare de tipul covrigilor. Atât de bine mi s-a întipărit obiceiul acesta încât am ajuns să nu-mi lipsească din geantă un baton cu cânepă și curmale sau o banană sau un măr indiferent pe unde mă duc.

Cu puțină organizare se poate. Nu vă place să pierdeți mult timp în bucatărie? Alegeți rețete ușoare, alegeți rețete care se prepară la cuptor, variante există cu siguranță. Alegeți pentru voi, alegeți să fiți sănătoși pentru că dacă pierdeți asta este mare păcat. Nici un job din lume, nici o afacere nu merită să sacrificați unul dintre cele mai de preț bunuri ale voastre: sănătatea.

Alegeți să faceți primul pas spre schimbare. Mic. Nu trebuie să vă propuneți să faceți totul de mâine, dar mâine poate fi un început!

 

Campania #prânzlabirou este derulată împreună cu Alina Trifu, Terapeut în terapii complementare – nutriție, diete, stil de viață și Membru în Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă și susținută de Bioloi.

Sursa foto: Pixabay

 

(Visited 375 times, 1 visits today)

25 Comments

  1. Oana 23/03/2017 at 7:30 AM

    Total de acord, dar la mine e mai greu cu timpul necesar pregătirii casoletei pentru prânz. Avem însă aragaz la serviciu și-mi prepar câteodată mămăligă peste care pun o porție de brânză cu smântână 🙂

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 8:05 AM

      Poți să încerci să pregătești de seara, în același timp cu cina. Sau să folosești ce mai rămâne la cină(de exemplu dacă ai făcut friptură la grătar, mai pune o porție și pentru a doua zi, lângă ea mai arunci doua trei legume și gata, ai o salată 🙂 ). Important este să evităm merdenelele și covrigii 🙂

      Reply
  2. Ioana Marinescu 23/03/2017 at 7:36 AM

    Ce initiativa frumoasa :-), bravo! Dupa patru ani si ceva de pauza, de cateva zile sunt din nou provocata sa imi fac pachetel pentru birou. Deocamdata am ales salata de ton cu de toate (salata verde, ridichi, rosii cherry, brocolli crud, masline kalamata felii, porumb) insotita de wassa, iar pt azi pui inabusit la tigaie (iese oarecum ca cel la gratar) si orez in stil oriental, bob cu bob. Ar fi mers si o salata, dar nu am mai avut timp de ea

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 8:02 AM

      Mult succes la noul job! Foarte bune ambele variante propuse de tine :). Mi-ai făcut poftă de pui la tigaie :), cred că o să mă organizez și eu mâine să fac.

      Reply
  3. o femeie 23/03/2017 at 8:03 AM

    Eu imi fac pachet zi de zi. Resturile de la cina le pun in caserola, am anumite ingrediente ce le prepar din timp (fasole/naut/linte fiarta) adaug repede o salata verde, etc. Motivatia mea e simpla: sanatatea mea dar si banii. Am un cumul de alergii ce imi limiteaza accesul asa ca daca nu am pachet deseori ajung sa nu am ce manca la pranz.
    in rest pot sa zic ca fiecare corp e unic. Nu e obligatoriu sa bem cafea. Nu e obligatoriu sa mancam 3 mese pe zi. Nu e obligatoriu mic dejun sau pranz sau cina. Sunt persoane care sunt sanatoase doar cu o cina si ziua hidratare puternica (isi fac 2 l de suc de legume si dilueaza), alte persoane au envoie de 3 mese si 2 gustari. Depinde de om, depinde de varsta, de regim de viata etc. Cat timp suntem plini de energie si sanatosi si normoponderali atunci inseamna ca ce facem facem bine – sa mai lasam ce e important si ce e musai etc.

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 5:28 PM

      E foarte bine să îți faci pachet. În ceea ce privește cele trei mese pe zi, eu cred că sunt importante pentru că nu îți poți lua energia necesară zilnic pentru toate activitățile doar dintr-o masă. Cu toate acestea, fiecare este stăpânul propriului corp și decide pentru el așa cum consideră că este bine.

      Reply
  4. Magda 23/03/2017 at 8:39 AM

    Foarte utilă campania! Este, cred, cea mai auzită scuză la întrebarea – de ce nu încerci să-ți schimbi stilul de viață, să mănânci mai sănătos? – Pentru că stau toată ziua la birou și nu am ce mânca acolo sănătos :D. Iată că se poate! Felicitări și sper să ajungă la cât mai multe persoane.

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 12:31 PM

      Mulțumesc Magda! Se poate, am fost acolo 🙂 trebuie doar puțină organizare. Asta dorim să transmitem prin campanie, și intr-adevăr sperăm să ajungă la cât mai multă lume!

      Reply
  5. Carmen 23/03/2017 at 9:49 AM

    Sunt total de acord. Şi eu tot sistemul de 3 mese şi două gustări folosesc de ceva timp. Acum sunt în concediu de creştere copil, dar când mergeam la birou reuşeam chiar să mănânc şi la ore fixe. Şi era super pentru organism! Surprinzător sau nu, deşi stau acasă, îmi este mai greu să mănânc la ore fixe….

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 12:29 PM

      Mulțumesc. Viața se mai schimbă după apariția unui bebeluș, nopți nedormite, alăptat, diversificare, uneori mai uităm să mâncăm 🙂 Important este ca la un moment dat să revenim și la vechile obiceiuri care sunt bune :).

      Reply
      1. Carmen 23/03/2017 at 12:35 PM

        Da. Când mă voi întoarce la serviciu sper să respect şi orele de masă.

        Reply
  6. valerica oprisanu 23/03/2017 at 12:29 PM

    dde multi ani nu am mai avut un birou sau serviciu stabil la care sa merg, dar cand am avut (chiar si periodic) nu am sarit niciodata peste mese. intotdeauna am avut la mine mancare gatita, pachet pregatit de acasa, in ideea ca altfel sigur as ceda oricarei tentatii si as cumpara si cheltui mult mai mult.
    f util articolul.

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 3:28 PM

      Mulțumesc mult pentru feedback! Mă bucur să văd că se poate!

      Reply
  7. Eliza 23/03/2017 at 12:42 PM

    Foarte utila aceasta campanie. Cand ma voi intoarce la serviciu o sa imi fie clar de folos. Dar mai fur cate o idee pentru pranz si pana atunci, caci mereu sunt in pana de idei pentru retete sanatoase.

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 1:35 PM

      Mulțumesc mult Eiza! Cu drag, eu mai postez rețete pe blog și pentru că nu stau prea bine cu timpul, încerc să nu fie complicate 🙂

      Reply
  8. Schmitza 23/03/2017 at 1:14 PM

    heiiii :). Pe vremea când mergeam la birou, îmi luam mâncare la mine. Asta după ce trecusem și prin etapa în care nu mâncam la birou, urmată de cea în care mâncam de la firme de catering.
    Colegii mei erau mirați de disciplina pe care mi-am creat-o. Pentru că mâncam o masă serioasă și două gustări în 8 ore. Micul dejun îl serveam acasă și ajungeam acasă la timp pentru cină.

    Cu planificare se poate. Îmi pregăteam de seara totul.

    Sigur că făceam și excepții uneori, dar asta era uneori.

    Azi, mămică de 11 luni, mâncăm toți 3 de 3 ori pe zi.
    Fiica noastră, deși mică, are același program de masă cu noi. Evident că și azi facem excepții. Uneori!

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 1:43 PM

      Foarte tare! Cuvântul cheie: PLANIFICARE! Si cu bebe îti reușeste, super!!!! Să știi că cea mică va căpăta obiceiuri bune de la voi, iar asta este minunat!

      Reply
  9. Alina Sas 23/03/2017 at 1:16 PM

    Foarte interesant si util. Pana una alta eu, in schimb, chiar si de acasa, stand inca 24 cu 7 cu zanuca mea, simt nevoia imperioasa de croissante, pateuri si alte asemenea prostioare…:(

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 1:41 PM

      🙂 pofte mai avem cu toții, important este să nu fie în fiecare zi. Eu aș recomanda întâi niste analize de sânge să vezi daca nu cumva ai carențe(astea pot da pofte) și daca ai, trebuie remediată problema și gata cu poftele. Dacă analizele sunt OK, trebuie să găsești alternative. De exemplu, dacă îmi este poftă de ceva sărat, mănânc bețe de morcov frecate cu puțină sare, și tot așa, încerc să găsesc soluții 🙂

      Reply
  10. Alina 23/03/2017 at 1:16 PM

    Foarte rar comand de mancare la pranz, la birou, sunt cu casoletele dupa mine. Si colegii flutura pungi de la Mc sau cutii de pizza pe langa mine, nu am nicio treaba. Eu sunt cu pestele meu, legumele mele, salatele mele, ficatei si salata verde, humus si morcovi, supa crema. Este adevarat ca avem bucatarie la birou, cu aragaz, frigider si microunde, si ajuta sa manaci o masa calda.
    Frumoasa campania, felicitari!

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 1:37 PM

      Mulțumesc mult Alina, sper să ajungă la cât mai multă lume! Uite, și tu ești un exemplu că se poate! Mă bucur tare!

      Reply
  11. Raluca Loteanu 23/03/2017 at 3:38 PM

    La mine a fost tocmai invers: cand mergeam la birou eram mult mai organizata si nu ratam mesele de pranz, chiar aveam timp sa imi fac salate si alte mancaruri sanatoase. Acum, de cand stau acasa, mi se pare ca sunt mai haotica, asa ca m-ai inspirat sa ma ocup mai mult de organizare si sa nu mai ales lucrurile la intamplare!
    Foarte faina campania, felicitari!

    Reply
    1. Carmen Radu 23/03/2017 at 5:33 PM

      Mulțumesc Raluca. Cred că este vorba și despre schimbările prin care treci momentan, dar cu siguranță lucrurile se vor așeza și va fi bine!

      Reply
  12. Dina 25/03/2017 at 2:59 PM

    Variante exista, daca se doreste. Asta e concluzia mea dupa ani de zile in care nu am luat pranzul din ”lipsa de timp”.
    Salate cu ou, piept de pui, naut, branza pentru aport de proteine si nutrienti.
    Legume sote plus ceva la gratar.
    Supe reale, nu din prafuri pe care le poti cumpara de aproape oriunde sau ti le aduci la pachet.

    Deci, doar sa vrei!

    Reply
    1. Carmen Radu 28/03/2017 at 8:02 AM

      Așa este! Mulțumesc și pentru exemple, sunt întotdeauna de folos! Mi-ai făcut poftă de năut 🙂

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.