Cum ieșim din izolare fără kilograme în plus

Stăm în casă. Probabil aici vom sta și în următoarele săptămâni, pentru binele nostru, și asta ar trebui să înțelegem cu toții. Munca de acasă ne modifică însă obiceiurile zilnice și mai ales, ne ține în contact permanent cu mâncarea. Sunt sigură că avem cu toții cămara și frigiderul pline, și sunt sigură că mai avem și comfort food pe acolo. Chiar dacă nu avem, stresul pe care îl simțim în perioada asta ne poate face să mâncăm mai mult decât este necesar.

Cum  ieșim din izolare fără kilograme în plus?

Cuvântul de ordine este organizare. Organizarea ne ajută să prevenim mâncatul inconștient, ne ajută să stabilim o nouă rutină, să ne adaptăm la condițiile actuale, pentru a putea trece cu bine prin asta.

Este important să știm ce vrem să gătim, când și cât gătim, dar la fel de important este să facem un program pentru orele de masă și să-l respectăm. Asta ne va ajuta să ținem constant nivelul de zahăr din sânge, va regla hormonii care ne semnalează că ne este foame și că ne-am săturat, ne va ajuta să păstrăm sistemul imunitar în formă.

Programul este simplu și are legătură cu cele trei mese principale ale zilei și poate, cu o gustare:

– stabilim orele pentru cele trei mese, chiar nu cred că mai putem spune acum “nu am timp să mănânc la prânz

–  ne ținem de program, pentru a evita să mâncăm prea mult la o masă. Nu, ronțăitul haotic între mese nu este benefic pentru sănătatea noastră, cu atât mai mult în condițiile actuale

– mesele trebuie să fie echilibrate, trebuie să conțină carbohidrați complecși, proteine și grăsimi de calitate, pentru a ne putea susține organismul (șnițelele și cartofii prăjiți nu intră aici)

 

Exemple de mic dejun, prânz și cină:

Mic dejun

-un castron cu fructe cu una-două lingurițe de semințe de cânepă, dovleac sau floarea soarelui crude, ne asigură carbohidrați, fibre, vitamine și grăsimi de calitate

-un smoothie cu fructe de pădure congelate, banană, pudră de roșcove/cacao, avocado, lapte vegetal, pentru vitamine, fibre, grăsimi

-ouă omletă cu pâine integrală și legume, pentru proteine de calitate, fibre, carbohidrați

Prânz

-pește la cuptor cu legume congelate sotate și un cartof copt

-năut cu legume congelate trase la wok cu puțin ulei de măsline și usturoi

-mușchiuleț de porc la grătar cu cartofi dulci și salată

Cină

chifteluțe de linte cu salată

– salată cu țelină apio, fasole, pește afumat

minestrone de legume

 

Nu trebuie să uităm să ne hidratăm, apa este cea mai bună soluție pentru asta. Și ca să nu uit, zahărul, care este un aliment cu potențial inflamator, ar trebui să nu existe zilele astea în meniu. Dacă nu putem fără, facem dulciuri în casă, fără zahăr adăugat, îndulcite cu banană, stafide, mere dulci. Zahărul slăbește sistemul imunitar și nu avem nevoie de asta acum.

Știu că este greu când nivelul de stres este mare să realizăm când ne este foame și când ne este poftă, dar trebuie să fim conștienți că dacă mâncăm corect la mesele principale ale zilei și apare senzația de foame între ele, aceasta este cel mai probabil de natură emoțională.

Controlăm prin mâncare ce nu putem controla altfel. Soluția pentru mâncatul emoțional este să încercăm să ne mutăm atenția de la mâncare către altceva. Nu pot spune acum o plimbare afară, dar pot spune un skype call cu un prieten. Un duș, un pahar cu apă, câteva exerciții de respirație sau meditație. Orice simțim că ne ajută.

 

Nu știm cât va dura perioada aceasta, dar trebuie să facem tot ce putem pentru a ieși cu bine din ea. Și dacă tot vorbim despre siluetă, haideți că acum este momentul să facem și puțin sport. Găsim pe youtube multe tutoriale, important este să alegem ce ni se potrivește, ce este explicat cât mai corect, ca să nu ne accidentăm.

Putem să ne canalizăm energia către noi și putem să facem cum spune vorba aceea, “rai din ce ai”. Nu e simplu, dar știu sigur că putem. Până acum, timpul ne împiedica să  gătim, să facem sport, să ne organizăm mesele. Acum avem timp. Lucrăm de acasă, nu mai stăm în trafic, alergând între școlile copiilor, grădinițe, birou și casă. Acum avem cel puțin două ore dacă nu și mai bine, în plus. Știu că avem destule de făcut, dar haideți să folosim din orele astea și pentru binele nostru!

Pentru acelea dintre voi interesate cu adevărat de stilul de viață sănătos, am creat de curând un grup al cărui link îl găsiți mai jos, pentru a aderea la grup este necesar să răspundeți celor trei întrebări: https://www.facebook.com/groups/2450107035255040/?source_id=1095398493869862

 

Citește și: https://carmenradu.ro/retete/tarta-cu-mere-fara-zahar-adaugat/

Consultanță:

https://carmenradu.ro/despre-mine/consultanta/

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook

 

Sursa foto: AdobeStock

(Visited 39 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.