Cum se putea ca la 20 de ani să mănânc orice fără să pun un gram pe mine și acum la 35 să mă îngraș cu aer?
Am auzit des fraza de mai sus și nu vreau să demoralizez pe nimeni, însă din păcate în 90% din cazuri lucrurile cam așa funcționează. După 35 de ani încep să aibă loc anumite schimbări în organismul nostru, schimbări care se pot concretiza și în acumularea de kilograme. După această vârstă mușchii încep să se micșoreze și pentru că ei sunt metabolic activi (adică ard calorii chiar și în repaus), o masă musculară redusă înseamnă de multe ori o rată metabolică redusă. Asta poate însemna de exemplu că la 35 de ani putem să ardem chiar și cu 400 calorii mai puțin față de cât ardeam la 20 de ani.
Nu-i prea frumos și nici nu sună încurajator, cumva parcă natura e împotriva noastră…Ce putem să facem? Ei bine, putem să nu capitulăm pe principiul “asta e, înaintăm în vârstă” pentru că decizia de a acționa este a noastră.
Putem să ne intensificăm metabolismul în două moduri, primul mod fiind prin alimentație.
Proteinele joacă un rol esențial aici, pentru că organismul nostru muncește mai mult să le proceseze și ca urmare se intensifică și arderile. Trebuie să alegem proteine din carne slabă: curcan, pui (dacă avem din surse curate), pește, lactate, ouă, leguminoase. Semințele de cânepă și chia, quinoa sunt iarăsi surse bune de proteine și putem să le integrăm foarte bine în alimentația noastră.
Alimentele grase trebuie consumate în cantități mici cu excepția celor bogate în acizi grași omega 3, al căror consum se pare că ajută la reducerea nivelului de leptină, hormonul care are legătură cu metabolismul și cu arderile.
Alimentele picante: ardei iute, hrean, ghimbir – par să accelereze metabolismul, așadar le putem face loc în mâncărurile noastre.
Citricele sunt o altă opțiune grozavă, flavonoizii pe care le conțin ajută la eliminarea grăsimilor și la creșterea metabolismului.
Ce mâncăm este foarte important, dar la fel de important este și când și cât mâncăm. Ideal ar fi să nu treacă 3 ore fără a mânca pentru a ne menține metabolismul activ. Dacă facem pauze lungi între mese, metabolismul scade și la fel și eficiența cu care corpul arde caloriile. Eu recomand să ne planificăm mesele și gustările astfel încât să putem beneficia atât de nutrienți cât și de un metabolism accelerat iar porțiile să fie adecvate vârstei și nivelului de activitate fizică.
Foarte important- și am mai scris de spre asta aici, este să renuntăm la ideea de dietă restrictivă. Mai ales după o anumită vârstă, faptul că avem perioade de restricții urmate de revenire la normal, ne afectează negativ și putem ajunge la un moment la care organismul să nu mai răspundă deloc. Mai pe scurt, putem ajunge să mâncam zilnic echivalentul a 800 kcal (adică extrem de puțin chiar și pentru o dietă hipocalorică) și să nu slăbim deloc. De aici frustrarea și multe alte trăiri negative…
Al doilea mod prin care ne putem intensifica metabolismul este mișcarea. Da, știu, e greu să te apuci de sport, dar este bine să știți că exercitiul regulat mărește rata metabolică. Unele antrenamente mențin metabolismul accelerat chiar și timp de 24 de ore după terminarea exercițiilor. Cu cât acestea sunt mai intense, cu atât mai bine și aici eu recomand TABATA sau HIIT. Rezultatele sunt extraordinare și aduc numai beneficii pe termen lung. Nici lucrul cu greutăți nu este de evitat, vă asigur că nu veți dezvolta mușchii lui Popeye marinarul dacă nu introduceți în alimentație suplimente specifice.
Cuvântul “a îmbătrâni” nu place nimănui, cunosc femei care s-au resemnat înainte de a atinge vârsta de 40 de ani, dar cunosc și multe cazuri de doamne care au ajuns la 60 de ani și arată spectaculos. Decizia într-un final este a noastră, dar dacă ați citit tot articolul până la capăt, sunt convinsă că nici voi nu sunteți gata să capitulați. Ce ziceți, facem ca afirmația “40 este noul 30” să devină adevărată?
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto:Pixabay
Cand am vazut titlul m-am speriat, am zis gata, Andreea scrie despre mine 🙁 !
E de rau, nimic nu mai functioneaza ca inainte, ma ingras si cu aer, digestia nu mai e asa buna, caloriile se lipsesc de mine si din apa :))
Dar am citit finalul si sunt all in, hai sa facem campanie „40 este noul 30” , “35 e noul 25″…
Am scris despre mine, că trec prin asta 🙂 . Trebuie ca output-ul să fie mai mare decât input-ul, cam asta e regula. Tu ai o siluetă armonioasă și sunt sigură că o să ți-o păstrezi pentru că ești disciplinată. La campanie nu m-am gândit, dar e o idee tare bună. Punem țara la cale când te întorci 🙂
Confirm, subscriu, tot ce vrei tu. De când nu mai fac sport și nu mai mănânc condimentat am îmbătrânit vizibil. Iar asta în ultimii doi ani. Boy! Interesant mai este corpul omenesc!
Să știi că mușchii au memorie 🙂 când o să începi să faci sport în ritmul în care erai tu obișnuită o să îți reintri în formă imediat. Mai urmărești puțin și alimentația și gata 🙂
Asta am observat-o și eu cu mâncatul des. Pâna pe la 22 de ani mâncam o dată sau maxim de două ori pe zi și aveam mult mai multe kilograme ca acum când mănânc 3 mese regulate și gustări sănătoase, cât să rezist între ele.
Așa este, mesele regulate sunt primul pas către o alimentație sănătoasă. Spor la treabă în continuare, să te simți bine și să fii în formă!