După Sărbători, apare sentimentul de vină pentru că am mâncat prea mult, cântarul nu arată ce ne dorim noi, și atunci primul gând este: gata, de mâine intru la dietă.
Sigur, după o perioadă în care am consumat multe preparate din carne de porc, dulciuri și alcool, creșterea cantității de legume și fructe proaspete în alimentație și hidratarea corespunzătoare sunt benefice pentru organism: înseamnă mai multe fibre, înseamnă ajutor pentru microbiom și digestie.
Cred însă că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru noi este să renunțăm la conceptul de dietă, și să ne propunem mai degrabă ca anul acesta să facem schimbări în stilul nostru de viață, schimbări mici, pe care le putem susține, schimbări ale căror rezultate se vor vedea în timp, dar se vor și menține.
Dietele restrictive, cu eliminarea anumitor grupe de alimente sau reducerea drastică a numărului de calorii, sunt o cale sigură către dezechilibrarea organismului, pentru că acesta poate fi privat de nutrienții de care are nevoie.
În plus, chiar dacă ele dau rezultate pe termen scurt, pe termen lung kilogramele pierdute revin. Asta pentru că dieta se ține pentru o perioadă limitată, iar apoi, când revenim la stilul obișnuit de a mânca, ne îngrășăm la loc.
Cel mai bine ar fi să o luăm încet, să încercăm să schimbăm modul de a privi treaba asta cu greutatea, să ne propunem în loc să ținem diete, să facem câteva schimbări în stilul nostru de viață.
Chiar dacă pentru mulți dintre noi obiectivul principal este slăbitul, ar trebui să reconsiderăm acest lucru. Ar trebui ca obiectivul nostru să fie sănătatea. Asta înseamnă să fim normoponderali, adică să avem o greutate normală pentru vârsta și constituția noastră, să avem rezultate bune la analizele de sânge, să avem energie și să ne simțim bine în pielea noastră.
Ar trebui să analizăm modul în care mâncăm, pentru a vedea ce schimbări în bine putem face, ar trebui să luăm în considerare și introducerea mișcării în viața noastră, îmbunătățirea calității somnului, controlul stresului.
Legat de alimentație, o să dau câteva exemple de schimbări pe care le putem face.
Dacă nu obișnuim să luăm micul dejun, are trebui să ne propunem să facem acest lucru. Stabilim un meniu pentru micul dejun pentru o săptămână, și ne ținem de plan. Continuăm și următoarea săptămână, până micul dejun devine rutină.
Dacă dorim să reducem cantitatea de zahăr consumată, putem să începem de exemplu, prin a reduce zahărul adăugat la cafea: dacă punem de regulă 2 lingurițe, putem să începem să punem doar una.
Dacă nu bem suficientă apă, putem să ne punem o sticlă pe birou, să o avem la îndemână ca să ne aducem aminte că trebuie să bem sau ne putem descărca o aplicație care să ne ajute în acest sens.
Dacă ne plac cartofii prăjiți, putem încerca să-i facem la cuptor pe hârtie de copt, cu multe condimente și puțin ulei de măsline. Sunt mai gustoși decât cei prăjiți în baie de ulei.
Dacă nu mâncăm suficiente legume, putem de exemplu să ne propunem ca în fiecare zi la prânz să mâncăm și o salată din legume proaspete alături de restul felurilor de mâncare.
Dacă dorim să introducem sportul în viața noastră, nu cu șase antrenamente pe săptămână ar trebui să începem, ci cu unul-două și apoi, când acestea devin rutină, putem decide să mai mărim numărul lor.
Dacă avem nevoie să ne odihnim mai bine, ne modificăm ritualul de somn: reducem folosirea dispozitivelor electronice înainte de culcare, ne creăm un mediu propice somnului: cameră întunecoasă, temperatura potrivită, medităm înainte de somn, citim câteva pagini dintr-o carte.
Sunt schimbări mici, ale căror beneficii se văd în timp, dar obiceiurile bune așa se construiesc :în timp și cu răbdare. Vreau totul, acum, repede este calea sigură spre renunțare și frustrare.
Obiceiurile mici, pe care construim cu răbdare, ne pot ajuta să ne schimbăm mentalitatea și relația cu mâncarea și ne pot ajuta ca la Crăciunul următor să putem mânca cu măsură, fără a lua kilograme în plus.
Dacă doriți să lucrăm împreună pentru conturarea unor noi obiceiuri, vă anunț că în luna ianuarie programul RESET are un discount de 20%, despre el puteți citi aici: https://carmenradu.ro/program-reset-4-saptamani/
Consultanță: https://carmenradu.ro/programe-online/
Pentru ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook
Sursa foto: adobestock