Am primit recent o intrebare legata de suplimentele alimentare si ca urmare m-am gandit sa va impartasesc parerea mea despre ele.
In primul rand ce sunt suplimentele? Conform dictionarului, supliment inseamna “Ceea ce se adauga la ceva pentru a-l completa sau pentru a suplini o lipsa.” Cu alte cuvinte sunt acele produse pe care le luam atunci cand este vorba despre o carenta, cand organismului ii lipseste ceva pentru a functiona la parametri optimi.
Pentru ca tot este toamna incep sa apara la TV, in mediul online si in presa scrisa reclamele la diverse combinatii de vitamine, minerale, etc.
Vitaminele si mineralele sunt micronutrienti esentiali pentru functionarea organismului insa asa cum spune si denumirea categoriei sunt MICRO adica avem nevoie de ele in cantitati mici.
Vitaminele se impart in doua categorii: liposolubile (A, D, E, K) si hidrosolubile (B, C).
Cele liposolubile se stocheaza in tesutul gras si in ficat formand rezerve iar cele hidrosolubile se dizolva in apa, nu pot fi stocate, excesul fiind eliminat prin urina. Deopotriva carentele sau excesul pot fi insa daunatoare asadar eu as recomanda administrarea acestora DOAR dupa sfatul medicului si nu dupa ureche sau reclama frumoasa care promite multe. De exemplu, excesul de vitamina A poate provoca afectiuni ale ficatului, excesul de vitamina D poate afecta rinichii si sistemul cardiovascular, iar in ceea ce priveste mineralele, excesul de Fier poate provoca de la dureri de cap pana la afectiuni ale ficatului iar excesul de Calciu poate provoca inclusiv probleme de asimilare ale Fierului si Magneziului.
Daca avem o alimentatie echilibrata care sa contina fructe, legume, proteine de origine animala si vegetala, lactate, din punctul meu de vedere nu este necesar sa luam suplimente sub forma de pastile.
Chiar si iarna, cand nu avem la dispozitie o varietate atat de mare de fructe si legume proaspete, putem sa pastram o alimentatie sanatoasa. Exista fructe si legume congelate care isi pastreaza o buna parte din vitamine si minerale, exista muraturi care sunt probiotice excelente, etc. Daca va confruntati cu stari de oboseala sau slabiciune mergeti la doctor inainte de a apela la suplimente care promit multe, nu de alta dar riscati sa faceti mai mult rau decat bine.
Singurele suplimente la care apelez eu- dar asta tot dupa ce am discutat cu medicul- cand sunt foarte foarte obosita, Magneziu cu vitamina B6 si cand racesc vitamina C+ zinc desi se pare ca de fapt nu exista studii care sa ateste cu adevarat ca vitamina C ajuta la raceala. O sa caut sa ma documentez asupra acestui subiect pentru ca mi se pare interesant daca cel putin la mine este placebo sau nu 🙂 .
Cred cu tarie ca o alimentatie echilibrata furnizeaza toti nutrientii de care avem nevoie pentru un corp si o minte sanatoasa.
In ceea ce priveste suplimentele care promit o silueta perfecta sau prafurile care inlocuiesc o masa, pentru mine sunt un mare NU. Nu pentru ca nu cred ca s-ar obtine rezultatele promise ci pentru ca sunt convinsa ca aceste rezultate vin cu un pret prea mare de platit in timp: sanatatea. Un corp armonios si sanatos in acelasi timp se obtine cu o alimentatie corecta si cu miscare!
Concluzia mea legata de suplimente este aceea ca ele nu trebuiesc luate dupa ureche sau reclame ci doar atunci cand este nevoie si la sfatul medicului specialist iar in ceea ce-i priveste pe copii la fel va sfatuiesc sa nu le administrati nimic doar pentru ca reclama de la TV promite sau prietena X i-a dat copilului siropul Y ca “sa-i creasca imunitatea”.
Sfatuiti-va cu medicul copilului, sfatuiti-va cu medicul vostru de fiecare data inainte de a inghiti o pastila, este un lucru pe care trebuie sa-l tratam cu seriozitate maxima!
Sursa foto:Pixabay