Cum reducem consumul de zahăr?

Despre consumul de zahăr am mai scris aici, o să reiau în câteva propoziții esențialul: problema cu zahărul nu vine din lingurița pe care o adăugăm în mod conștient în cafea sau din faptul că mâncăm ocazional o prăjitură. Problema cu zahărul vine din faptul că el se găsește ascuns sub diferite denumiri, în foarte multe produse, la care nici nu ne-am gândi. Îl găsim în somon afumat, în mezeluri, în produse lactate, în pâine, în cereale, în covrigi, în crackers, în conserve etc.

Dacă aceste alimente se află zilnic în meniul nostru, dacă mai adăugăm băuturi carbogazoase pentru că ne plac și ne-au creat deja dependență, dacă mai adăugăm și bomboane, că ce să-i faci, ne e în continuare poftă de dulce, ajungem să depășim cantitatea recomandată de către OMS de 5-6 lingurițe/ zi pentru adulți și 3-4 lingurițe/ zi pentru copii.

Bun, o să spuneți, ce facem, că nu putem fără. Ne-am obișnuit, simțim nevoia în fiecare zi de ceva dulce. La birou, când lucrăm la proiectul al cărui termen de predare se apropie, când nu ne odihnim suficient, de plictiseală, de tristețe, când ne uităm la un film, când ne-a enervat șeful, când ne-am certat cu soțul.

Pentru că zahărul ne face să ne simțim atât de bine! Satisfacția de moment este atât de puternică încât nu concepem viața fără el. În cutia cu bomboane pe care am dat-o gata într-o clipă, zace fericirea supremă! Până trece efectul și o luăm de la capăt…

Da, asta se numește deja dependență. Și dependența știm cu toții unde poate duce în timp.

Ce putem face? De pe o zi pe alta, nu prea putem face nimic. Nici dependența nu s-a instalat într-o zi, așa că treaba aia cu „gata, de mâine renunț complet la zahăr/miere etc”, vă spun că nu prea funcționează pe termen lung. Putem în schimb să facem mici schimbări în alimentație, putem să reducem treptat cantitatea până ajungem acolo unde trebuie.

Iată câțiva pași bine de urmat atunci când ne dorim să reducem cantitatea de zahăr consumată:

  • Cu riscul de a suna ca o moară stricată, vă îndemn din nou să citiți etichetele. Cu atenție. Orice produs care conține: zahăr invertit, sirop de porumb, sirop de glucoză, sirop de fructoză, sirop de glucoză-fructoză, fructoză, maltodextrină, miere, sirop de malț, sirop de grâu, sirop de orez, lactoză, sucroză, galactoză, muscovado, ar fi bine să fie lăsat la raft.
  • Dacă vă plac băuturile carbogazoase/băuturile dulci, optați în primă fază pentru a vă prepara voi limonadă cu apă plată sau minerală și puțină miere, apoi treptat treceți la apă aromatizată cu fructe.
  • Îl loc de prăjitura de cofetărie mâncată în fiecare zi, faceți-vă voi acasă o negresă cu jumătate din cantitatea de zahăr scrisă în rețetă. Nu zic să nu mai mâncați, frustarea nu e bună…
  • Vă e poftă de dulce după amiază? Nu dați iama în napolitane sau bomboane, mai bine încercați 2-3 curmale sau o pătrățică de ciocolată neagră, cu minim 70% cacao. Savurată, nu ronțăită.
  • Simțiți nevoia să vă recompensați după finalizarea unui proiect? De ce nu încercați altceva în loc de cutia cu bomboane? Un film cu soțul sau cea mai bună prietenă, un masaj, cititul unei cărți alături de o cană de ceai.

Treptat, înlocuind niște obiceiuri alimentare cu altele, ajungem ca zahărul să nu ne mai controleze, ci să-l controlăm noi pe el. Să hotărâm conștient când vrem să ne bucurăm de o prăjitură sau de un alt produs care îl conține. Eu zic că pentru sănătatea noastră, e mai bine așa.

 

Citește și:https://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/efectele-consumului-mare-de-zahar/

 

Sursa foto: Pixabay 

(Visited 231 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.