Am primit mesaje in care am fost intrebata cum mai arata meniul meu zilnic asadar m-am gandit ca poate v-ar fi de folos o varianta extinsa pe o saptamana, cred ca imaginea poate fi mult mai clara.
Nu tin dieta dar respect cateva principii de baza: aleg cu atentie cati, cand si ce fel de carbohidrati mananc, gatesc la abur, cuptor, nu mananc nimic prajit si de regula adaug 1 lingura de ulei de masline la finalul pregatirii unui fel de mancare daca este necesar. Nu cumpar carne de pui din comert, prefer mai degraba porcul sau vita si sunt putin restanta la consumul de peste proaspat pentru ca asa s-a potrivit in ultima vreme, unde imi fac eu cumparaturile pestele proaspat nu prea pare chiar in forma 🙂 …
Iata mai jos jurnalul meu alimentar pe o saptamana, ma bucur pentru ca mi-a venit ideea de a scrie acest articol, cu ocazia aceasta mi-am reamintit ca atunci cand am decis sa fac ceva schimbari am inceput prin a-mi nota ce si cat mananc in fiecare zi. N-am mai facut-o de mult, de mai bine de un an de zile ma mentin la aceeasi greutate, insa va recomand sa tineti un jurnal alimentar macar pentru o saptamana, cu siguranta veti fi surprinsi 🙂 la final.
Unul dintre principiile de la care nu ma abat este faptul ca incep fiecare zi cu un pahar mare de apa pe stomacul gol, cred ca sunt 400 ml. Evident ca nu am baut cantitatea aceasta din prima insa am crescut-o treptat. Apa bauta pe stomacul gol are mai multe beneficii, despre ele insa o sa va povestesc alta data. Iata mai jos cum a aratat saptamana mea, sambata am plecat din Bucuresti asadar puteti vedea ce am mancat eu si in deplasare.
LUNI
Mic dejun: 2 pumni de fulgi de ovaz cu lapte, cafea
Gustare: 1 pumn de nuci
Pranz: tarta cu somon si broccoli si salata de verdeturi
Gustare: 1 pumn de struguri negri
Cina: salata de legume cu ton
MARTI
Mic dejun: kefir de capra cu 2 linguri fulgi ovaz si ½ banana, cafea
Gustare: 1 pumn de stafide
Pranz: conopida gratinata+2 crackers graham
Gustare: 1 banana
Cina: salata cu somon afumat si 1 iaurt de capra
MIERCURI
Mic dejun: budinca de quinoa cu scortisoara si nuci inspirata de reteta de aici, cafea
Gustare: 1 banana
Pranz: tarta cu somon si broccoli si salata de verdeturi la fel ca si luni
Gustare: 1 iaurt de capra
Cina: supa de curcan
JOI
Mic dejun: 2 oua fierte, 1 felie de branza de burduf, 2 castraveti, cafea
Gustare: 1 mar
Pranz: conopida gratinata cu 2 carackers integrali
Gustare: 2 batoane Organix ( mea culpa, le-am „redirectionat” de la copil 🙂 )
Cina: salata de rosii si castraveti cu branza rasa
VINERI
Mic dejun: clatita de hrisca cu mozarella, cafea
Gustare: struguri negri
Pranz: supa de curcan si 1 iaurt de capra
Gustare: 1 mar
Cina: salata cu rosii, ceapa si avocado
SAMBATA
Mic dejun: iaurt cu fulgi de hrisca
Gustare: 1 mar
Pranz: lipie cu omleta( am pus si branza de burduf in ea) si ardei gras. Inainte de a pleca din Bucuresti am pregatit totul si a fost un pranz excelent pentru calatorie.
Gustare: 1 mar, 1 baton cu seminte de canepa(acestea nu-mi lipsesc din geanta, sunt o varianta perfecta de gustare)
Cina: cotlet de porc la gratar cu muraturi ( n-am mai reusit sa-i fac poze, mi-a fost foarte foame 🙂 ).
DUMINICA
Mic dejun: paine de casa cu gem de macese tot de casa (bunatati din Tara Oasului), a fost o felie de paine intreaga dar o jumatate n-am mai rezistat pana la poza 🙂 si cafea
Gustare: 1 baton cu seminte de canepa
Pranz/Gustare/Cina: Aici a fost cumva 3 in 1 pentru ca am luat pranzul destul de tarziu si a fost suficient de consistent astfel incat sa nu mai simt nevoia sa mai mananc nimic seara. Festinul a fost compus din guias, o ciorba usor picanta cu ciolan de porc si legume, paine de casa (n-am mai mancat de mult paine cu un gust atat de bun si nu stiu daca in Bucuresti as putea gasi) si clatite cu branza si dulceata de afine homemade.
N-am pus poze ale meniului din fiecare zi mai ales unde se repeta felurile de mancare pentru ca si eu gatesc pentru mai multe zile, nu am intotdeauna timp sa fac ceva pe loc.
Uitandu-ma putin la acest jurnal alimentar constat ca a fost o saptamana cu mai putina carne, dar asta nu este neparat un lucru rau. Am avut insa quinoa si peste chiar daca intr-o varianta la conserva, oua si lactate.
Cam asa a aratat saptamana trecuta, sper sa va fie de folos iar daca aveti intrebari le astept cu drag!
Sursa foto:arhiva personala
Buna Carmen,
Am dat intamplator peste blogul tau si pentru ca mi-a placut am citit mai multe postari, inclusiv cea referitoare la jurnalul alimentar saptamanal. As vrea sa te intreb daca in perioada in care ai slabit mancai la fel sau meniul zilnic era mai restrictiv.
Multumesc
Buna Daniela, iti multumesc pentru mesaj. Inainte sa incep sa slabesc mancam doar 3 mese pe zi fara gustari si mai mult cantitativ. Mancam sanatos dar nu realizam ca de fapt si cantitatea este o problema. Dupa ce am inceput sa respect si regula cu gustarile si am reglat si cantitatea de la mesele principale(pentru ca nu imi mai era atat de foame datorita gustarilor) am inceput sa slabesc usor usor. Sincer nu credeam ca se poate, la vremea respectiva nu intelegeam de ce nu slabesc daca mananc sanatos. Secretul a fost in gustari 🙂 si m-a mai ajutat si faptul ca am descoperit antrenamentele HIIT, de durata scurta dar de intensitate mare care determina accelerarea metabolismului (se intensifica arderile si se mentin 24-48 ore dupa antrenament). Nu am mancat mai restrictiv, dimpotriva, daca chiar mi-a fost pofta de ceva am mancat fara sa ma simt vinovata. Cred ca si schimbarea asta de perceptie m-a ajutat, am inteles ca mancarea nu trebuie sa fie frustrare. Sper sa iti fie de folos si daca mai ai intrebari iti stau la dispozitie cu drag!
Multumesc pentru raspuns.
As mai fi intresata si de subiectul carbohidrati – cati, cand si care anume – dar este un subiect mai vast. Poate il abordezi intr-o postare viitoare.
Numai bine!
Cu drag si multumesc pentru idee, o sa scriu despre carbohidrati pe larg!
Buna Carmen,
din pacate ies de la munca la ora 18 si ajung acasa la ora 19.aici am o problema daca pot manca la oara aceasta tarzie si ce…
ma gandesc la o branzica de casa cu un ardei gras,,o conserva de ton in apa cu o salata..
Buna Mariana, iti multumesc pentru mesaj. De regula intre cina si ora de culcare trebuie sa treaca minim 2 ore, asadar poti sa mananci si la ora 19 sau 19.30, totul este sa nu ajungi sa mananci la 22 si apoi sa te culci. Cina trebuie sa fie mai usoara, asa cum spui si tu, dar bineinteles savuroasa si gustoasa, trebuie sa ne placa ce mancam nu sa fie ceva de genul ” iar trebuie sa mananc afurisita aia de cutie cu branza m-am saturat de ea dar altfel ma ingas”. Iti recomand pe langa variantele propuse de catre tine, retete cu avocado( poti sa-l folosesti in salata sau pe un crackers din faina integrala- eu cumpar Wasa- poti sa pui putina branza ricotta, cateva felii de avocado si rosii cherry, asezonezi cu sare si piper si gata cina. Reteta o gasesti pe blog in sectiunea dedicata. Poti sa mai prepari repede la cuptor ardei capia cu o umplutura din branza rasa(orice fel de branza), putina smantana, ierburi si usturoi, dureaza cam 25 de minute sa se faca, trebuie doar sa se inmoaie putin ardeiul si sa se topeasca branza, poti sa prepari peste la gratar/ abur cu legume- tot cam in 30 minute ar fi gata, supa-crema de radacinoase dar fara cartof sau faina(aceasta reteta intr-adevar trebuie pregatita din timp dar poti sa faci mai multe portii), urda frecata cu usturoi si ierburi aromatice si pusa pe doua jumatati de ardei gras. Acestea ar fi cateva exemple de cina sanatoasa si care nu afecteaza silueta, alaturi bineinteles de o varietate de salate( chiar astazi am postat pe blog o reteta de salata cu spanac si naut 🙂 ). Mult succes iti doresc si daca mai ai nevoie de sfaturi sunt aici!