Voi cititi ce scrie pe etichete?

Am realizat ca in toate articolele mele vorbesc la modul general atat despre produsele pe care este recomandat sa le consumam cat si despre cele care au o bila neagra, asa ca m-am gandit sa va prezint intr-un articol, negru pe alb ceva gen  “ASA NU/ASA DA” din punct de vedere al etichetelor.

O sa incep cu iaurtul, este un aliment consumat destul de frecvent atat de catre adulti cat si de catre copii. Iaurtul in sine este un produs excelent, pe langa faptul ca aduce un aport de calciu atat de necesar organismului, echilibreaza si flora intestinala, poate fi consumat ca atare sau in combinatii cu cereale, fructe, chiar si in deserturi.

Dar ce te faci cand pe rafturile magazinelor exista atat de multe variante? Pai in primul rand citesti eticheta. Din punctul meu de vedere cel mai sanatos iaurt trebuie sa contina doua ingrediete: lapte si bacteriile acelea bune care il transforma in iaurt (sau culturi lactice selectionate).

Mai jos iata doua etichete, prima este la ASA NU, si daca va uitati cu atentie, zaharul este trecut de doua ori, si nu este o greseala ci este din cauza ca odata se gaseste in preparatul din visine iar cea de-a doua oara in preparatul final.

clipboard02

 

Nu va place iaurtul simplu? Nu-i nimic, puteti adauga cateva stafide sau fructe proaspete sau chiar un varf de lingurita de miere (chiar daca este tot un zahar simplu, mai contine ceva vitamine si minerale si nu este nici pe departe atat de nociva precum zaharul rafinat). Iata mai jos un exemplu de eticheta ASA DA.

clipboard01

( In poza de la inceputul articolului sunt cele doua feluri de iaurt, in stanga cel procesat in dreapta cel simplu cu cateva stafide in el. Mie nu mi se pare ca cel din stanga arata a iaurt mai degraba a budinca…si am gustat ca sa pot sa-mi dau cu parerea pana la capat, mi-a ramas pe limba un gust prea pronuntat de „dulce” si o senzatie de praf…nu stiu daca este din cauza ca in atatia ani gusturile mele sau schimbat sau pur si simplu are prea multe chestii adaugate)

 

Biscuitii, sunt de regula cam nelipsiti si din sertarele bunicilor si de prin buzunarele noastre. Acum de ce sa nu fim sinceri, si noi mai rontaim din cand in cand, la fel si cei mici.

La ASA NU, mi-a fost destul de greu sa aleg un singur produs, sortimentele de biscuiti sunt care mai de care bogate in zahar si iarasi zahar si pe langa zahar cateva alte chestii cum ar fi arome, agenti de afanare, emulsifiant etc.

Iata prima eticheta si o provocare pentru voi: de cate ori cititi pe ea cuvantul zahar, sirop de glucoza, dextroza, etc? Da, fiecare ingredient contine una dintre variante…

biscuiti-rai

img_3290

Totusi exista si alternative, cei drept trebuie sa le cauti mai mult in magazinele tip plafar dar exista. La ASA DA iata un exemplu de eticheta:

clipboard03

 

biscuiti-sanatosi

 

Oricum ideal ar fi ca nici macar acestia sa nu fie o regula in fiecare zi, atata vreme cat in fiecare sezon exista fructe proaspete.

Cereale, iarasi o varietate de sortimente, iata mai jos prima eticheta si va provoc iarasi sa-mi spuneti de cate ori apare zaharul sau o alta forma de indulcitor pe ea. Si ca idee, sunt promovate ca cereale sanatoase si prietenoase cu silueta…caz in care te-ai gandi ca poate sunt bune si pentru cei mici, corect? Nu, nu este corect.

cereale-1

Mai bine alegeti o eticheta simpla si personalizati farfuria cu stafide, merisoare, fructe crude si seminte, etc.

fulgi-ovaz-simplu

 

Carnea. Acesta este un subiect sensibil si cu riscul de a primi rosii si oua 🙂 pentru ceea ce urmeaza sa scriu, va recomand sa nu mai cumparati carne de pui din comert sau macar sa reduceti drastic frecventa consumului ei. De ce? Nu este un secret pentru nimeni, cred, faptul ca puii din ziua de astazi sunt crescuti cu hormoni, antibiotice si/sau alte substante, pentru ca producatorii sa poata face fata unei cresteri foarte mari a cererii de consum intr-un timp foarte scurt. Toata lumea arunca cu taciuni incinsi in bietul porc pe motiv ca are carnea grasa, ne mareste colesterolul, ne face obezi s.am.d (desi ca sa fac o paranteza eu n-am vazut om de la tara care sa munceasca la camp 12 ore si sa fie obez…voi ati vazut?) insa muschiuletul de porc, la cel subtire ma refer nu are grasime si poate fi consumat si preparat in nenumarate feluri.

Mezelurile.Am incercat sa fac o poza etichetei va prezint si incercarea insa scrisul este abia lizibil, pesemne ca nu trebuie sa vezi prea usor ce contine pentru ca ai lua-o la fuga. Iata ce contine produsul de o culoare roz ravasitor…pulpa de porc, sare de mare iodata, stabilizator trifosfat pentasodic, antioxidant erithorbat de sodiu, conservant nitrat de sodiu, condimente naturale si extract de condiment naturale. Pe mine dupa “sare de mare iodata” m-au pierdut…iar eu am invatat ca daca nu inteleg ce scrie pe eticheta mai bine nu mananc…

mezel

img_3287

Ca si alternative puteti prepara un muschiulet de porc din acela subtire si fara grasime despre care am scris si mai sus astfel: il condimentati bine cu sare si ierburi, puneti cativa catei de usturioi daca va place si il bagati la cuptor intr-o tava in care puneti putina apa sau apa si sos de rosii. Cand este gata il scoateti si il feliati si este gata pentru sandwich sau salata. Simplu.

Lista mea ar putea continua mult si bine dar ma tem sa nu va plictisesc si oricum sunt sigura ca ati prins ideea articolului deja:  cititi cu atentie etichetele, ganditi-va ca intotdeauna exista alternative si  alegeti cat de des puteti varianta cea mai sanatoasa atat pentru voi cat mai ales pentru copii.

Sanatatea incepe in farfurie!

 

 

 

 

 

Sursa foto: arhiva personala

 

 

(Visited 134 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Nicoleta 30/05/2017 at 8:53 AM

    crezi ca toate ingredientele sunt trecute pe eticheta?in general, vorbesc. o mare companie de iaurturi zicea ca daca ar fi sa treaca toate ingredientele folosite nu i-ar ajunge eticheta…mai ales la borcanelele mici de iaurtel…

    Reply
    1. Carmen Radu 30/05/2017 at 4:54 PM

      Din punct de vedere legal toți producătorii sunt obligați să treacă pe etichete ingredientele conținute alături de restul informațiilor nutriționale. Acum dacă respectă sau nu acest lucru, nu știu să-ți spun…

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.