Înainte să îl înscriu pe Tudor la grădiniță am știut că mă interesează următoarele aspecte: mâncarea, blândețea educatoarelor și sistemul de educație. Mâncarea, pentru că atunci când nutriția este pasiune de mai bine de 14 ani concretizată în mai multe studii și cursuri de specialitate nu poți privi lucrurile altfel, blândețea educatoarelor pentru că am citit/auzit multe povești de groază cu copii agresați și sistemul de educație pentru că m-am gândit că poate unul diferit de cel clasic are beneficii mai mari.
Am vizitat mai multe grădinițe până să ne hotărâm, recunosc că m-a atras foarte mult sistemul Montessori pentru că știu că se bazează pe viața practică și mi-am dorit ca Tudor să învețe de mic tot ce ține de asta. Am fost curioasă să aflu și părerea unui specialist în domeniu despre diferențele între sistemele de predare dar și despre micile provocări specifice vârstei lui Tudor, așadar am apelat la Oana Moraru pentru a mă lămuri. Iată mai jos opiniile sale:
Ce sistem de educație este mai potrivit pentru un copil de gradiniță: clasic, Montessori sau Waldorf?
Copiii vin în lume cu forme, gusturi și culori diferite. Fiecare este altcineva. Într-o lume ideală, n-am avea deloc sisteme. Am avea abilități extraordinare de a intui cine este copilul nostru și am construi în jurul lui, după configurația pe care ne-o arată el, oameni și experiențe care îl ajută să își desfășoare expansiunea spiritului lui.
Nu există așa-zis sistem ”clasic” în România, ci doar un sistem care merge în inerție.
Montessori este popular, dar nu cred că toți oamenii care își pun această firmă pe grădiniță au habar, cu adevărat, de cum să aplice lucrurile dincolo de rețeta scrisă pe hârtie la cursurile de training.
Cât despre Waldorf, cred că a fost creat pentru o lume mai puțin dinamică și în mișcare decât este ea cu adevărat astăzi.
Nici un sistem nu mai este sincron ritmului de transformare a lumii de azi. Copiii noștri se pregătesc pentru meserii care încă nici nu s-au inventat.
Cele mai bune școli sunt cele care se reinventează continuu. Exact cum se vor reinventa și copiii noștri, dacă învață, de mici, să fie flexibili, rezilienți și creative.
Alegeți cu intelectul și susțineți cu inima sistemul copiilor voștri! Nu mai jonglați printre etichete; niciuna nu este vreo garanție.
Ce jocuri sunt potrivite pentru a stimula inteligența dar și a învăța despre emoții?
Inteligența se configurează mult în primii 2 ani de viață, în funcție de limbajul mamei. Ea crește în jocurile de construcție, care stimulează spatial-vizualul și decizia critică. Și emoțiile se așază într-o matcă anume tot în primii doi ani de viață – în funcție de echilibrul sufletesc al părinților.
Despre emoții sau lucruri învățăm cu adevărat bine doar dacă există sub noi această plasă de rezistență pe care iubirea necondiționată, corelată cu structura, rutina și disciplina zilnică a părinților noștri o mențin reală și puternică.
Cum gestionăm comportamentele nepotrivite dobândite de la alți copii cu care intră în contact?
Nu trebuie să le gestionăm neapărat. Copiii știu ce e rău și ce e bine când vin acasă cu comportamente mimetice. Nu trebuie să ne speriem de ele: sunt parte firească a devenirii personale. E natural ca fiecare dintre noi să vrem să experimentăm viața în papucii celuilalt. Acasă este mediul cel mai sigur, unde pot fi eu însumi, dar și o mulțime de alți oameni pe care îi întâlnesc peste zi. Contaminarea de comportamentul celuilalt este tranzitorie. Exact cum e perioada când înveți o limbă străină – multe dintre cuvinte se amestecă prin vocabularul primei limbi. Pentru o vreme, după care, comunicarea într-o limbă sau alta se localizează, se specializează.
Ca să ne specializăm în a fi noi înșine, ne trebuie și puțin joc de rol în pielea celuilalt – în pielea personajelor negative de tot felul, chiar. E o fază sănătoasă pe care părinții o întăresc excesiv cu frici și proiecții personale.
Oana Moraru va susține în București pe 25 și 26 martie două conferințe, cea din data de 26 martie se adresează copiilor sub 6 ani. Dacă doriți să participați iată detaliile aici. Un mic bonus, eu vă pot oferi în calitate de blogger acreditat la eveniment câteva bilete( mai exact mai am 8 disponibile) cu un discount de peste 25%, în loc de 420 lei achitați doar 300 lei. Dacă vă interesează, vă stau la dispoziție pe adresa de mail contact@carmenradu.ro sau pe pagina de Facebook a blogului.
Sursa foto: Oana Moraru și Vocea Părinților