Fructe in culorile curcubeului

Cand ma gandesc la fructe imi aduc aminte de piersicile zemoase pe care le mancam la mare cand eram copil, de afinele culese direct de la sursa gasite in timpul unei excursii la munte cu parintii mei (hainele purtate atunci au fost istorie 🙂 ) de capsunile din gradina pe care le urmaream in fiecare zi asteptand sa se coaca, de ciresele furate din curtea vecinului…un curcubeu de culori si sanatate.

Fructele sunt unele dintre cele mai minunate daruri pe care le primim de la natura si sustin sus si tare ca cel mai bine este sa le mancam atunci cand este sezonul lor. In Romania inca mai gasim fructe si legume cu gust si tare sper ca acest lucru sa nu se schimbe.

Pentru ca sunt pline de vitamine si minerale fructele ar trebui sa faca parte din meniul nostru zilnic dar mai ales din cel al copiilor, indiferent ca sunt la varsta diversificarii sau sunt mai mari.

Singurul lucru de care ar trebui sa tinem cont cand vine vorba de copilasii mici este de modul de introducere al fructelor si de faptul ca unele dintre ele au potential alergen. Eu am introdus de exemplu in meniul fiului meu capsunile si zmeura in aceasta vara (dupa varsta de 2 ani si jumatate). Istoricul lui de dermatita atopica ca si bebelus m-a facut sa aman putin introducerea acestor fructe insa spre fericirea mea nu am avut probleme.

Cum servim fructele? In toate variantele si formele posibile: piureuri (pentru bebelusi), fruct intreg ca si gustare, amestec de fructe si seminte la micul dejun simple sau amestecate cu putin iaurt ca sa avem si proteina, amestecate intr-un smoothie in care mai putem strecura si cateva frunze de spanac sau patrunjel.

Si pentru ca titlul articolului este “Fructe in culorile curcubeului” iata si cateva care se incadreaza in aceste culori precum si beneficiile pe care le aduc organismului, un motiv in plus sa nu ne lipseasca in nici o zi.

Rosu: zmeura, capsune, cirese contin vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, caroten, tanin, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor, esentiale pentru dezvoltarea imunitatii, mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos si mentinerea sanatatii tractului urinar. Spre norocul nostru in curtea bunicilor avem multe tufe de zmeura iar fiul meu a preferat sa le manance direct de pe vrej. M-am cam gandit putin cu strangere de inima la faptul ca nu sunt spalate dar apoi mi-am amintit ca si eu copil fiind cand furam din pomi fructe le stergeam putin pe tricou daca imi aduceam aminte si apoi le mancam direct. Tudor nu a avut nici o problema cu exceptia catorva zgarieturi pe picioare si manute de la tulpinile de zmeura 🙂

Portocaliu: portocale, mandarine, piersici. Acestea contin vitaminele A, B, C, minerale, fosfor, fier, fibre, potasiu, sulf, cupru, magneziu si calciu. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentinerea unei inimi sanatoase. Portocalele si mandarinele sunt bune de mancat iarna, nu degeaba pe vremuri (cei cu varste apropiate de 40 ani 🙂 sigur isi amintesc) se aduceau portocale si banana doar iarna…

Galben: pepene galben, caise, banana, sunt bogate in potasiu, magneziu, fosfor, fier si calciu, vitaminele A, B6, C, fibre, previn anemia, constipatia si ajuta la eliminarea toxinelor. Vara trecuta am facut o pasiune pentru urmatoarea combinatie pentru micul dejun: pepene galben cu fulgi de migdale, absolut perfect, iar acum mananca si Tudor cu placere si direct cu mana din castron 🙂

Verde: pere, mere verzi, kiwi contin vitaminele A, B, C, potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, acid folic. Ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos si la dezvoltarea sitemului osos, ajuta digestia. Kiwi este un fruct exotic insa este plin de vitamin C, mai bogat decat lamaia sau portocala. Are potential alergen insa si trebuie introdus cu atentie. Daca celui mic nu-i place sa-l manance ca atare taiat in felii il puteti servi ca si smoothie amestecat cu un fruct care ii place.

Albastru, indigo si violet: afine, mure, prune, struguri, contin vitaminele A, C, E, K, acid folic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu. Regleaza metabolismul, reduc riscul de aparitie a diabetului, ajuta la inmultirea bacteriilor bune de la nivelul tractului digestiv. In piata se gasesc de regula afine de cultura, daca reusiti sa gasiti o sursa de afine bio ar fi perfect. Mai rar in Bucuresti insa la munte gasiti sigur afine culese din padure, eu le prefer pe acestea daca nu au un pret prea piperat.

Asadar ce poate fi mai sanatos decat un cocktail natural de vitamine si minerale?  Pietele sunt pline de minuni colorate si aromate, let’s go shopping for the rainbow 🙂

(Visited 179 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.