Multi dintre noi avem impresia ca atunci cand vine vorba despre un stil de viata sanatos abordarea trebuie sa fie “totul sau nimic”, adica trebuie sa facem schimbari drastice instant pentru a ajunge unde ne-am propus. Parerea mea este ca de fapt micile schimbari facute treptat duc la marile rezultate care se vor mentine in timp si vor ajuta la imbunatatirea sanatatii si vitalitatii.
Schimbarile mici au sanse mai mari sa fie acceptate si adoptate pe termen lung fara sa para un chin si ar trebui sa ne focusam pe cate o schimbare odata. Daca vom incepe cu ceva de genul ”de maine renunt complet la duciuri si la fast food si tot de maine incep sa fac sport” vom avea sanse mari sa renuntam inainte de a face un progres cat de mic. Cel mai bine ar fi sa ne propunem targete realiste cum ar fi:
– de astazi imi incep ziua cu 1 pahar mic de apa pe stomacul gol. Apa consumata pe stomacul gol cu 15-20 minute inainte de masa ajuta organismul sa se activeze dar si sa elimine toxinele.
– de astazi nu mai sar peste micul dejun. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, masa care ne furnizeaza energie suficienta pentru a incepe ziua in forta. Daca sarim peste micul dejun nivelul de energie scade, ne vom simti obositi, lipsiti de forta si cu siguranta tentati sa rontaim covrigei sau biscuiti aplecati peste tastatura calculatorului.
– de astazi imi pregatesc un sandwich pentru pranz in loc sa mananc un hamburger in oras. Aici nu ar fi prea multe de scris, decat ca asamblarea unui sandwich care sa contina de exemplu 2 felii de paine integrala sau o lipie integrala, putina branza de capra sau o felie de friptura ramasa de la cina, o felie de ardei si un castravete iti ia fix 5 minute, deci scuza cu timpul nu exista. In plus, stii foarte bine ceea ce pui in sandwich-ul facut cu mana ta…
-de astazi imi propun sa nu mai rontai covrigei/saratele/bomboane la birou ci sa mananc ca si gustare cateva migdale crude/nuci/un pumn de cirese/un mar, etc. Gustarile sunt extrem de importante pentru ca ajuta la mentinerea constanta a nivelului de zahar din sange si regleaza senzatia de foame. In plus nucile si fructele aduc un aport de grasimi bune, vitamine si minerale, esentiale pentru buna functionare a organismului.
– de astazi imi propun sa merg o statie pe jos. Daca suntem sedentari sau nu am mai facut sport de mult, mersul pe jos este prima mea recomandare pentru activarea organismului. Studiile arata ca daca nivelul nostru de activitate fizica va creste putin in fiecare zi vom avea o multime de beneficii de la arderea caloriilor, pierderea in greutate, imbunatatirea circulatiei, etc.
Acestea ar fi doar cateva exemple de mici schimbari cu care putem incepe calatoria catre un stil de viata mai sanatos. Sa fim realisti si sa incepem treptat, sa-i oferim corpului nostru posibilitatea de a-si regasi forma optima. Eu va spun cinstit ca abia cand am constientizat acest lucru am inceput sa obtin si rezultate, dar despre calatoria mea personala o sa va povestesc in alt articol 🙂
Sursa foto:Pixabay