Azi noapte m-am întors dintr-un city break la Roma. Deși am mai fost în Italia, cumva orașul acesta nu s-a aflat pană acum pe lista celor vizitate. Au fost 4 zile pline de istorie, cu aproape 80 de km parcurși pe jos 🙂 , pentru că timpul era scurt și am vrut să vedem cât mai multe, cu mâncare bună și prieteni dragi alături. Ce să mai zic, formula perfectă pentru o mini vacanță reușită.
Ca să înțelegeți puțin cum stă treaba cu cei 80 km, unii dintre prietenii cu care am fost sunt participanți la maraton, semimaraton și în curând Iron Man, o competiție care îți testează toate limitele. Ca urmare într-o asemenea companie și având în vedere că atât eu cât și domnul soț suntem adepții vacanțelor active, am pornit la drum cu un singur gând: să vedem cât mai multe în 4 zile. A fost amuzant iar efortul fizic a meritat pe deplin, pentru că atunci când ești în gașcă nu prea simți oboseala.
Printre obiectivele turistice vizitate s-au numărat Colosseumul, Forumul Roman, cartierul Trastevere, Vaticanul, Circus Maximus, castelul Sant’Angelo, piața Navona, piața Spaniei, Vittorio Emanuele, Fontana di Trevi, Catacombele, Panteonul, palatul Farnese și multe alte biserici și basilici, piețe mai mult sau mai puțin cunoscute. Impresionantă este Basilica San Pietro, operele de artă te lasă fără răsuflare pur și simplu. Recunosc, mi-a fugit mintea și la secretele care se află în Vatican bine ascunse, dar vorba unui prieten din grup ” dacă ai afla adevărul absolut ți-ai schimba cumva viața?”. Ha! Uite aici filozofie…
Ca să nu trecem nici peste mâncare, aceasta este excelentă, am primit și recomandări de restaurante de la prieteni, pentru a le ocoli pe cele mult prea turistice, așadar ne-am bucurat toate simțurile.
Și pentru că output-ul a fost mai mare decât inputul, (cam acesta este secretul pentru orice vacanță dar și on daily bases) ne-am întors cum am plecat, fără vreun kilogram în plus (nu la bagaje, pentru ca am făcut și puțin shopping 🙂 ). Ce am mâncat? De toate, de la înghețată- nu știu cum o fac dar este absolut incredibilă- la paste și pizza. Acum pe bune, cum să te duci în Italia și să mănânci doar salată???
De aceea tot spun că este important echilibrul și este important să ajungem să considerăm mâncarea un prieten, abia atunci ne putem bucura cu adevărat de ea. Acum mulți ani când am fost în Italia, îmi aduc aminte că eram plină de frustrări și doar mă uitam la paste cu un ochi în timp ce ronțăiam salată, întrebandu-mă cum naiba alții mănâncă și nu se îngrașă? Asta am mai scris-o în articolele mele și o să o mai repet, îmi pare rău pentru că nu am înțeles cum stau lucrurile cu mâncatul mai de mult, dar mai bine mai târziu decât niciodată…nu e plăcut să nu te poți bucura de mâncare așa cum trebuie și poate experiența mea îi va ajuta pe alții.
În fine, iată și câteva exemple de mese, veți vedea că am avut totuși grijă să consum carbohidrații în prima parte a zilei, cina a fost într-adevar mai ușoară de fiecare dată, deși după ce mâncam mai mergeam vreo 2 km pe jos.
Micul dejun a fost compus de regulă din pâine-aveau un sortiment cu făină graham- unt și miere sau brânzeturi cu nuci și stafide. Puțin mai bogat din punct de vedere caloric însă știam ce mă așteaptă ca și efort.
Gustarile au fost pentru răsfăt, înghețată sau canolli (un fel de foietaj umplut cu crema de brânză dulce).
Prânzul a fost pentru bucuria gustului, paste sau pizza sau rizotto pentru unii dintre noi. Jur că merită să faci un curs de cooking în Italia!
Cina a fost de regulă compusă dintr-un fel pe bază de carne de pui, excelent a fost unul preparat cu sos de oțet balsamic și rucola. Rucola era de fapt prezentă în multe feluri de mâncare, inclusiv în pizza( sau mai corect pe pizza).
Iată și recomandările mele de restaurante, dacă ajungeți în Roma, Pizzeria Bafetto– nu te inspiră cu nimic interiorul dar faptul că este greu să prinzi un loc la masă spune totul. Pizza a avut cel mai subțire blat pe care l-am mâncat vreodată și cel mai bogat topping( nu este cea din imaginea de mai sus, mi-am dat seama după ce am mâncat că am uitat să o pozez 🙂 ). O a doua recomandare ar fi Ristorante Bruno alla Lungaretta în cartierul Trastevere, un cartier pitoresc cu straduțe înguste ( aici am mâncat paste cu brânză și piper, simplu dar incredibil de gustos), iar cea de-a treia recomandare ar fi Osteria della Vite, cred că ne-a plăcut de chelner, aici am mâncat chiar de două ori 🙂
Am mai vizitat ieri și o piață volantă, recunosc că am avut așteptări mari după cele vazute în Provence, așadar am plecat puțin dezamăgită…am găsit totuși două tarabe cu legume proaspete și două cu brânzeturi, și acum mi-e ciudă că n-am luat brânză…dar nu o puteau impacheta astfel încât să nu parfumez întreaga valiză. Apropo de asta am luat cafea cu o aromă incredibilă 🙂 dintr-o cafenea de lângă Panteon unde italienii beau un espresso în picioare, pălăvrăgeau puțin între ei și apoi își vedeau de drum.
Cam asta a fost pe scurt excursia la Roma, au fost 4 zile minunate, cu vreme numai bună de plimbat, m-a fascinat modul în care s-a construit în jurul ruinelor dar mai ales faptul că romanii au reușit cu mijloacele de atunci să ridice asemenea structuri. Incredibil! Dacă n-ați vizitat încă Roma, vă recomand să o faceți, nu cred că veți pleca dezamăgiți sau flămânzi 🙂
Sursa foto: arhiva personală
Frumos articol Andreea si foarte util pentru o viitoare calatorie la Roma!
Mulțumesc Laura, știu că dacă obiectivele turistice sunt la îndemână, recomandările de restaurante sunt importante, de multe ori cele “prea turistice” nu au mâncare prea grozavă :). Nouă ne-a plăcut Roma, fiind fără copii am putut să mergem mult pe jos și este fascinant să vezi cum se îmbină vechiul cu noul( care nu pare nou 🙂 ).
Nu m-am gândit că poate fi atât de atractiv un mic dejun cu brânzeturi și nuci.
Foarte faine toate sugestiile tale!
Sa vină vacanța! 🙂
Brânzeturile sunt printre preferatele mele 🙂 doar că de regulă sunt atentă la cantitate. Acum având în vedere că aveam de mers mult pe jos, am mâncat cu spor 🙂 la micul dejun. Mulțumesc mult pentru feedback!
Mi-a ramas gandul la inghetata. Merci pentru informatii, foarte dragut si apetisant descris orasul 🙂
Mulțumesc mult! Dacă italienii se pricep foarte bine la ceva, asta este înghețata :). Și pastele. Și pizza. Și cafeaua. Mda, au mâncare bună…Au fost binevenite și recomandările de restaurante primite de pe la prieteni, e bine să știi unde să mănânci daca se poate, pentru că uneori în restaurantele mult prea turistice mâncarea nu este întotdeauna bună.