Mă bucur când merg la piață primăvara, ca un copil într-un magazin de jucării. N-am zis dulciuri, da? 🙂
Verde crud pe toate tarabele, puțin roșu cu alb de la ridichi, ceapă proaspătă și ierburi aromatice. Dintre toate însă, spanacul e preferatul meu. Dacă vreau să fac salată, aleg spanacul cu frunze mai mici, dacă vreau să gătesc, merge și cel cu frunzele mai mari.
Am cumpărat două legături sănătoase, una dintre ele a ajuns într-o tartă. Nu știam cât de dispus va fi Tudor să guste, dar am zis să profit și să încerc. A funcționat, să știți. Deși după ce s-a săturat, m-a întrebat dacă am pus spanac și mi-a trimis un bleah din vârful buzelor. Cu burta plină.
În fine, să revenim la rețetă.
INGREDIENTE
Pentru blat:
- 1 cană și jumătate făină integrală
- 150g unt rece
- un praf de sare
- puțină apă rece ( 1-2 linguri)
Compoziție:
- 1 cutie mică smântână de gătit 15 % grăsime
- 2 ouă
- 100 g brânză telemea
- o legătură de spanac (n-am cântărit-o, era cam cât puteam să cuprind cu mâna)
- 2-3 căței de usturoi
- 1 linguriță de ulei de măsline pentru sotat
- busuioc, oregano, sare, piper
- 10 jumătăți de nucă rupte în bucăți mici
Am amestecat făina cu untul până s-au omogenizat, apoi am pus puțină sare și puțină apă pentru a se lega aluatul. L-am frământat bine, apoi l-am învelit într-o folie alimentară și l-am pus la frigider pentru 30 minute.
Am spălat bine spanacul și l-am tocat mărunt. Am pus 1 linguriță de ulei de măsline într-o tigaie, atât cât să o ung puțin. Am pus usturoiul trecut prin presă și am amestecat câteva secunde, nu prea mult, ca să nu se rumenească. Am adăugat spanacul tocat și am amestecat ușor. Am lăsat pe foc mic spre mediu până a scăzut lichidul lăsat de spanac.
Am bătut ouăle bine, am pus brânza telemea sfărâmată, puțin piper, busuioc, oregano și apoi smânâna și am amestecat totul bine. La final, am adăugat spanacul și nuca. N-am mai adăugat sare, a fost suficient de sărată brânza.
Am preîncălzit cuptorul la 180 grade.
Am pus făină (650 de data asta) pe suprafața de lucru, am scos aluatul din frigider și l-am rulat cu sucitorul, până am obținut o foaie groasă de câțiva milimetri. Am rulat foaia pe sucitor și am transferat-o în tava de tarte. Pentru că am folosit doar făină integrală, s-a mai rupt puțin foaia în timpul acestui proces, dar am peticit apoi aluatul. Blatul din făină integrală nu e atât de elastic ca cel din făină albă. Am înțepat aluatul pe toată suprafața cu o furculiță, pentru a evita să se umfle.
Am băgat aluatul de tartă la cuptor pentru 15- 20 minute (mai verificați, baza blatului trebuie să fie tare). Când baza a fost tare, am scos tava din cuptor și am pus umplutura. Am băgat totul la cuptor încă vreo 30 de minute. Este gata când s-a legat umplutura, vă veți da seama, așa că mai verificați, depinde de cuptorul fiecăruia.
E gustoasă și caldă dar și rece, noi am mâncat-o cu o salată mare lângă. E o rețetă potrivită atunci când aveți musafiri, sau într-un weekend, pentru masa de prânz.
Poftă bună!
Puteți citi și:
https://carmenradu.ro/retete/tarta-cu-somon-si-broccoli/
Două feluri de mâncare dintr-o lovitură
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto:arhiva proprie