Prăjitură cu făină de migdale pentru Crăciun

Luna decembrie este luna mea. Zi de naștere, Moș Nicolae, Moș Crăciun, ce să mai zic, sunt o răsfățată. De când sunt propriul meu stăpân, încerc în luna decembrie să nu îmi stabilesc prea multe lucruri de făcut la birou și să mă bucur de cumpărături pentru cei dragi, de mai mult timp în familie, de liste cu ce voi găti pentru masa de Sărbători.
Să nu vă închipuiți totuși că stau în bucătărie 12 ore, îmi place să gătesc, dar prefer rețete ușor de preparat. Preferabil la care să participe și bărbatu’ și copilu’.
Am scris aici despre variante de dulciuri de cumpărat, în cazul în care nu aveți de loc timp de gătit- știu că se mai întâmplă și așa, uneori nu depinde de noi. Dacă aveți totuși vreme de bucătărit, iată o rețetă de prăjitură cu făină de migdale, pe care eu o voi face pentru masa de Crăciun. Nu e foarte greu de făcut, credeți-mă 🙂
Ingrediente:
Pentru blat
– 6 ouă
– 120 g zahăr brut nerafinat
– 250 g făină de migdale
– sucul de la 1 portocală
Pentru sirop:
– în mod normal ar trebui pusă și coajă rasă de portocală, eu nu mai folosesc de mulți ani, de teama substanțelor cu care sunt stropite fructele. Folosesc doar sucul de portocală proaspăt stors și iată mai jos ce mai trebuie pentru sirop:
– 250 ml suc proaspăt stors de portocale
– 80 g zahăr brut nerafinat
 Eu spăl portocalele bine înainte de a le tăia și curăța de coajă, chiar dacă pe aceasta din urmă n-o mănânc, pe principiul better safe then sorry.
Preîncălzim cuptorul la 180 grade C. Punem hârtie de copt într-o formă rotundă cu marginile detașabile.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem gălbenușurile cu zahărul timp de 3-4 minute, apoi adăugăm făina de migdale și sucul de portocală.
Batem albușurile spumă și apoi cu ajutorul unei linguri și cu mișcări ușoare, amestecăm treptat albușurile în compoziția de gălbenușuri și făină de migdale. Ușor, fără grabă, pentru ca amestecul să rămână aerat.
Punem amestecul în formă și lăsăm la cuptor 45-50 de minute, până trece testul cu scobitoarea. Scoatem apoi din cuptor și lăsăm să se răcească.
 Pentru sirop, punem sucul de portocale într-o cratiță împreună cu zahărul, la foc mic, și amestecăm ușor, până se topește zahărul, compoziția mai scade puțin și nu mai este foarte fluidă.
Când s-au răcit și blatul și siropul, pe acesta din urmă îl turnăm cu o linguriță peste toată prăjitura. Pentru a se însiropa mai ușor, putem să facem din loc în loc găuri mici în blat cu o scobitoare. Ar fi trebuit ornată cu coaja de portocală care ar fi fiert și ea în sirop, însă am optat să nu mai fac acest lucru, ci să o las simplă.
Mai greu a fost să-i explic lui Tudor, care de altfel m-a și ajutat să o pregătesc, că trebuie să avem răbdare să se însiropeze prăjitura. Oricum, nu l-am văzut până acum să păzească ușa cuptorului stând pe scăunel, asta a fost o premieră. A rezistat 6 minute pe ceas, fără să se miște 🙂
Prăjitura cu făină de migdale este aromată, gustoasă și potrivită chiar și pentru cei care au intoleranță la gluten. Nu trebuie să stăm mult în bucătărie, în maxim 70 de minute cu tot cu copt, este gata.

Doar ca să știți, ies aproximativ 8 porții a câte 100 g (felia din poză are exact acest gramaj) și fiecare porție are 365 kcal, așa că nu mâncați totuși prea mult 🙂

Poftă bună!
Disclaimer: Rețeta asta n-am mai preparat-o de vreo 4 ani, am găsit-o scrisă într-o agendă. Eu cred că sursa de inspirație a fost tot Jamie Oliver, dar e posibil să nu fie așa. Pentru că nu vreau să-mi asum creditul pentru rețetă, în cazul în care un food blogger o recunoaște ca fiind creația proprie, am rugămintea de a-mi preciza acest lucru pentru a menționa în articol sursa. 
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto:arhiva personală
(Visited 569 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.