Rețeta de Albă ca Zăpada

Au trecut și Sărbătorile și în mod normal toate site-urile care acoperă și subiectul nutriție vin cu sfaturi de revenire după festinul culinar. Ei bine, primul meu articol nu este legat de astfel de sfaturi ci este rețeta faimoasei prăjituri pe care o iubesc tare și de care îmi place să mă bucur atunci când o fac mama sau Buni: Albă ca Zăpada.

Am povestit atât de mult despre prăjitura asta încât mi se pare normal să vă dau și rețeta, poate vă tentează la un moment dat să încercați să o faceți. Să știți că este rețeta originală pe care am primit-o de la Buni, fără încercări de a reduce cantitatea de zahăr.

Ingrediente pentru foi:

500 g făină

100 g unt

5 linguri de zahăr

4 linguri de lapte

2 ouă

1 lingură amoniac, 1 praf de sare și 1 plic de zahăr vanilat

Ingrediente pentru cremă:

100 g zahar tos

150 g zahăr pudră

200g unt

100 g făină

1 litru de lapte

zeama de la 2 lămâi

coajă de lămâie

Preparare:

Se freacă untul cu zahărul și apoi se adaugă pe rând 4 linguri cu lapte, ouăle, făina, amoniacul, sarea și vanilia și se face aluatul care trebuie bine frământat. Se împarte aluatul în trei părți și se întind trei foi care se coc pe rând (aici zic eu că trebuie multă răbdare…).

Se prepară crema din 100 g zahăr amestecat cu 100 g făină peste care se toarnă puțin câte puțin laptele. Se pune apoi la fiert până se îngroașă. Se lasă să se răcească. Se freacă spumă 200 g unt cu 150 g zahăr pudră și se adaugă zeama de lămâie și coaja. La final se amestecă cu compoziția care s-a răcit și apoi se întinde crema pe foi.

Prăjitura trebuie pregătită cu o zi înaine de a fi servită pentru a se lăsa puțin foile. La ce a renunțat Buni este pudrarea cu zahăr a prăjiturii, motivul fiind pur estetic, gustul este suficient de dulce și fără topping.

Prăjitura asta este slăbiciunea mea în materie de dulciuri dar este o rețetă destul de elaborată astfel încât să-ți taie din elan dacă ai chef să o pregătești prea des… 🙂 . Eu o prefer de Paște și Crăciun, mă bucur cu drag de ea, îmi aduce aminte de copilărie, când făceam concurs de lins blide cu tata. Dacă vă place gustul dulce acrișor de lămâie, este numai bună de savurat lângă o cafea în dimineața de Paști sau Crăciun sau ca și gustare.

Poftă mare!

 

Sursa foto: Arhiva personală

 

 

 

(Visited 71 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.