De ce să facem cură cu polen?

Pentru că postarea de săptămâna trecută cu smoothie-ul cu polen v-a stârnit curiozitatea, m-am gândit să scriu care sunt motivele pentru care eu îl folosesc și îl recomand în anumite situații și clientelor mele.

În primul rând, cred că în anumite perioade avem nevoie de puțin mai mult decât hrană sănătoasă:

  • când stresul este la cote maxime
  • când facem sport intens
  • după o anumită vârstă
  • ca ajutor în diferite afecțiuni medicale (aici este importantă colaboararea cu medicul)

În perioadele cu stres crescut trebuie să susținem organismul printr-o alimentație adecvată, bogată în vitamine și minerale, prin odihnă și alte metode de detensionare. Legat de alimentație,  uneori chiar dacă este corectă, poate să nu fie suficientă și atunci putem să suplimentăm cu hrană vie, de tipul polenului bogat în substanțe nutritive.

După vârsta de 40 de ani masa musculară începe să scadă (mai ales dacă suntem sedentare), ne apropiem de menopauză, absorbția anumitor vitamine și minerale începe să devină mai dificilă.

Atunci când urmăm un tratament medical, putem să discutăm cu medicul nostru și despre suplimente. Există și medici deschiși, care privesc pacientul ca pe un întreg, nu doar legat de boala de care suferă.

Ce este și de ce este bun polenul?

Apiterapia este folosită cu succes din cele mai vechi timpuri și cred că produsele stupului pot fi introduse cu succes în alimentația noastră. Polenul crud este pulberea din staminele florilor necesară pentru reproducere, pulbere pe care albinele  o colectează și o transportă în “pungile” de pe picioarele lor. Polenul este sursa de hrană a albinelor, conține proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.

Sunt studii care demonstrează că polenul are proprietăți antifungice, antimicrobiene, antiinflamatorii, hepatoprotective, echilibrează digestia, poate ajuta la scăderea LDL colesterolului.  Calitatea și beneficiile polenului depind de tipul de plante de la care este colectat, de anotimp și de modul în care acesta se prezintă: crud sau uscat.

Polenul crud este cel care n-a fost prelucrat termic, care este congelat imediat după recoltare. Acesta este un aliment viu, care conține fermenți și enzime, bacterii benefice și antioxidanți.

Polenul uscat este încălzit la temperaturi de aproximativ 40 grade și o parte din substanțele active conținute nu rezistă la aceste temperaturi. Cam cum se întâmplă și cu mierea.

 

Cum îl folosesc?

Polenul poate fi luat și ca atare, sau poate fi inclus în smoothie-uri pentru micul dejun sau gustare. Pentru că mie nu-mi place textura lui și nici gustul în mod deosebit, prefer întotdeauna smoothie-urile. Fac cure cu polen de 2-3 luni pe an și printre cele pe care le folosesc se numără cele de la Apiland:

  • polenul de prun (rezistență la efort, îmbunătățirea digestiei)
  • polenul de salcie și păpădie (beneficii pentru ochi, ficat, rinichi)
  • polenul poliflor (energie și vitalitate, sănătatea pielii)

Ce am observat?

După curele cu polen mă odihnesc mai bine, am mai multă energie, pielea arată mai bine, tonusul meu general este îmbunătățit.

Cred că polenul crud este un miracol al naturii, un aliment viu, complex, care ne poate ajuta să fim echilibrați și energici. Nu strică să-l introducem în alimentația noastră, cu atenție însă dacă suferim de anumite afecțiuni. Dacă avem de exemplu alergii la produsele apicole,  este indicat să discutăm cu medicul alergolog despre curele cu polen înainte de a a începe să-l consumăm.

Să fim sănătoși și echilibrați!

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645809/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486804/

 

Citește  aici despre Programul Nutrition&Wellness, acesta are un DISCOUNT DE 20%.

 

Pentru ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook 

Sursa foto:  congerdesign from Pixabay

(Visited 756 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.