Alergiile sunt destul de frecvente in ultimii ani, atat la adulti dar mai ales la copii si din pacate numarul celor care sufera de o forma sau alta a acestei afectiuni a crescut foarte mult in ultima perioada. Ca sa va faceti o idee, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numai in Statele Unite procentul copiilor care sufera de o forma de alergie alimentara este de aproximativ 8%. Cele mai cunoscute alimente cu potential alergen sunt: alunele, nucile, migdalele, laptele, glutenul, soia, pestele, fructele de mare, telina, acesta fiind si motivul pentru care pe etichetele produselor de larg consum trebuie sa existe si propozitia “poate contine urme de gluten, soia, lapte, etc”.
Daca despre alune auzisem si cand eram eu copil ca pot provoca alergii, la fel ca si despre peste, ma intreb insa cum au devenit glutenul si laptele in ultimii 10-15 ani alergeni atat de puternici incat sa afecteze un numar mare al populatiei? Daca ar fi sa speculez, probabil ca este din cauza modificarii genetice a plantelor pentru ca acestea sunt create sa poata produce din ce in ce mai mult pentru o populatie in crestere, pe o suprafata din ce in ce mai mica…in ceea ce priveste laptele cam tot pe acolo m-as invarti, hrana pe care o primesc vacutele, antibioticele cu care sunt tratate, etc.
Cred ca in ultima instanta totul se reduce la rezistenta fiecarui organism si la capacitatea de adaptare la substantele care ne intra in sistem fara sa stim si pana la urma probabil ca se ajunge la un alt fel de selectie naturala…In fine, ca sa nu ma lansez prea tare in teoria conspiratiei ma opresc aici cu speculatiile mele si o sa continui putin cu o idee despre modul in care putem aborda situatia in cazul nefericit in care avem un copil diagnosticat cu o alergie.
In unele cazuri, manifesterea alergiei este usoara insa din pacate pot fi si situatii grave si atunci trebuie actionat rapid, pentru ca viata copilului poate fi in pericol. Ca si parinte trebuie sa fii permanent la curent cu tot ceea ce ajunge in farfuria copilului tau, mai mult, trebuie sa-l inveti si pe el de la varsta frageda sa se fereasca. Este o munca grea si daca ma intrebati pe mine, cred ca unul dintre cele mai complicate lucruri in aceasta situatie este sa-i explici copilului de ce nu are voie sa manance un anumit lucru.
Pentru cei mici poate fi destul de dificil sa gestioneze o astfel de situatie, ganditi-va numai la urmatorul caz: copil cu alergie la gluten, invitat la ziua de nastere a unui coleg, mancare care contine gluten. Copilul cu alergie nu va putea servi aproape nimic si poate ajunge chiar sa fie marginalizat sau luat in ras de catre colegi pentru ca restrictiile alimentare il fac “diferit”.
Cum am putea noi ca si parinti sa actionam? Putem sa-i pregatim noi copilului cateva variante de alimente non-alergice insa in cantitati mai mari astfel incat copilul sa poata imparti mancarea sa cu colegii sau prietenii. Exista o sumedenie de retete specifice pentru fiecare tip de alergie in parte, iar dulciurile care sunt preferatele celor mici pot fi realizate de exemplu din tot felul de fainuri fara potential alergen. Totul va deveni atunci mai amuzant, cei mici vor vrea cu siguranta sa incerce si mancarea “funny, care nu contine lucruri rele”.
Nu cred ca viata cu un copil alergic trebuie sa fie una stresanta pentru acesta si nici pentru familie desi este normal sa existe precautii (parintii trebuie sa evite sa aiba in bucatarie orice produs care ii poate dauna copilului si trebuie sa citeasca cu mare atentie etichetele, etc) iar un lucru important care poate fi de multe ori trecut cu vederea este confortul psihic al copilului alergic.
Acesta nu trebuie sa se simta “altfel”, nu trebuie sa se simta “diferit” de ceilalti membrii ai familiei sau de prietenii sai, desi in realitate este. Cred ca parintii trebuie sa-si ajute copilul sa traiasca normal, nu sub un glob de sticla iar cu putina atentie si grija insa putem sa-l facem pe cel mic sa inteleaga ca mancarea nu este un chin ci este un prilej pentru a reuni familia in jurul mesei indiferent de alegerile alimentare. El trebuie doar sa fie putin mai atent la ceea ce mananca!
Multa sanatate va doresc si sper ca pentru voi acest articol sa fie doar cu titlu informativ, sa nu aveti vreodata nevoie de ideile din el!
Sursa foto:Pixabay