Prăjitură cu mere și făină integrală, cu conținut redus de zahăr

Acum ceva vreme, am făcut o postare pe pagina de Facebook a blogului cu prăjitura cu mere făcută de bunica lui Tudor. Cu făină integrală și două linguri de zahăr adăugat la pentru o tavă.

Pentru că au fost mai multe cereri de publicare a rețetei, am rugat-o pe Buni să-mi spună exact ce a folosit, așa că iată mai jos detaliile:

INGREDIENTE:

Blat

  • 400g făină integrală
  • 100g făină albă
  • 200g unt moale
  • 100g smântână
  • 1 ou
  • 2 linguri de zahăr brut nerafinat
  • esență de vanilie după gust
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • puțin pesmet

Umplutură

  • 2-3 kg de mere
  • scorțișoară după gust

Merele se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea mare. Se pun la călit într-o tigaie neaderentă până scade lichidul din ele. Se lasă la răcit, apoi se amestecă cu scorțișoară după gust.

Se freacă untul cu cele două linguri de zahăr, se adaugă vanilia și oul și se amestecă totul până devine cremă. Se adaugă smântâna.

Separat, se amestecă făina cu sarea și praful de copt, apoi se adaugă peste crema obținută mai sus și  se amestecă bine cu o spatulă de lemn.

Se împarte aluatul în două bucăți egale. Se unge o tavă cu puțin unt și făină. Se pune puțină făină și pe suprafața de lucru și se întinde prima foaie, pe care o punem apoi în tavă. Se presară puțin pesmet foaie, cât să o acopere în strat foarte subțire și uniform. Scopul e acela de a preveni umezirea aluatului din cauza merelor.

Se pun apoi merele, peste ele iarăși puțin pesmet și apoi cea de-a doua foaie. Se bagă în cuptorul încins la 180 g. Aici Buni n-a mai știut să-mi spună exact timpul de coacere, a estimat 50-60 minute. Buni  verifică prăjitura și când e rumenită, înseamnă că e gata.

Mi-a mai spus Buni că din tava ei au ieșit 35 porții de prăjitură- bucăți tăiate în pătrate cam de 5*5 cm. Doar cu titlu informativ, vă spun că în această formulă (calculată cu 3 kg de mere) numărul de kcal/porție ar fi de aproximativ 140.

Unele dintre cititoarele paginii de Facebook mi-au scris că nu folosesc nici la aluat zahăr. Noi punem, dar în cantitate foarte mică. N-am renunțat complet la el, alegem însă varianta mai puțin rafinată și prelucrată. Îl consumăm în cantități mici, ocazional și suntem în punctul în care îl controlăm noi pe el, nu el pe noi 🙂

Poftă bună!

 

 

Citește și:

https://carmenradu.ro/retete/bomboane-raw-cu-goji/

https://carmenradu.ro/retete/biscuiti-de-casa-reteta-rapida/

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

 

Sursă foto: Arhiva personală

 

 

 

(Visited 2.716 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Ana 15/05/2019 at 10:49 AM

    Se poate face și cu faina de secara?

    Reply
    1. Carmen Radu 15/05/2019 at 5:59 PM

      Bună Ana. Din păcate nu știu, n-am încercat cu făină de secară.

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.