6 afirmații despre alimentație

În lucrul cu clienții dar nu numai, am auzit de multe ori propoziția Așa am citit pe un grup. Am adunat mai jos 6 dintre afirmațiile despre alimentație pe care le-am întâlnit cel mai des, și am pus lângă ele și explicațiile mele:

 

1. Mănânc cereale fără gluten pentru că nu îngrașă

Păi haideți să vedem: în categoria cerealelor cu gluten intră cele din grâu, secară, orz, în categoria cerealelor fără gluten intră orezul, hrișca, quinoa, porumb, amaranth, mei.

Iată câte kcal/100g conțin câteva dintre ele:

  • Fulgi de grâu 335 kcal
  • Fulgi de secară 294 kcal
  • Fulgi de orz 364 kcal
  • Fulgi de porumb 377 kcal
  • Fulgi de amaranth 369 kcal
  • Fulgi de mei 388 kcal

Nu vorbesc aici despre un posibil diagnostic de sensibilitate la gluten, ci pur și simplu de alegerile personale, bazate pe sfaturi de pe forumuri. Dacă treaba cu îngrășatul e singura care ne face să alegem cerealele fără gluten, ei bine, ele nu sunt  neapărat câștigătoare când vine vorba despre numărul de calorii. Pe de altă parte, hrișca, quinoa, meiul sunt valoroase din punct de vedere nutrițional, așadar pot face parte dintr-o dietă echilibrată. Nu trebuie să excludem însă cerealele cu gluten, dacă nu avem un motiv bun pentru asta (sensibilitate, intoleranță, alergie).

Ați observat că n-am menționat ovăzul. Ovăzul poate fi consumat de către persoanele cu intoleranță sau sensibilitate la gluten, proteina conținută de către acesta, avenin, este ușor de tolerat. Totuși, probleme pot să apară pentru că ovăzul poate fi contaminat cu gluten, datorită prelucrării sale în fabrici unde se prelucrează și cereale cu gluten. Puteți citi mai multe despre ovăz și pacienții diagnosticați cu boala celiacă aici.

 

2. Dacă elimin cerealele cu gluten din alimentație, o să am carență de B12

B 12 sau cobalamina este o vitamină care se găsește în produsele de origine animală, prezența ei în cerealele simple este 0 sau nesemnificativă. Indiferent că sunt cu gluten sau fără. Atenție, nu vorbim despre cereale fortificate cu vitamine, ci despre cereale obișnuite.

 

3. Dacă înlocuiesc zahărul cu mierea, nu mă îngraș

Mierea are 3 kcal/gram, zahărul are 4 kcal/gram. Până aici toate bune, însă o linguriță de miere are cam 9 g, asta înseamnă 27 kcal, o linguriță de zahăr are 5 g, asta înseamnă 20 kcal. Vedeți așadar că raportul 1:1 zahăr-miere, nu este tocmai benefic pentru siluetă. Da, mierea este mai sănătoasă decât zahărul rafinat, conține anumite vitamine, minerale și enzime, dar trebuie consumată cu moderație și în cantitate mai mică decât zahărul.

 

4. Țin o cură de detox de 3-4 zile doar cu sucuri din fructe și legume, să îmi ajut ficatul și colonul

Ficatul știe foarte bine ce are de făcut, cel mai bun mod de a-l ajuta este să avem un stil de viață sănătos pe termen lung: fără fumat, fără mâncăruri gătite prin prăjire, cât mai puține produse procesate, fructe și legume în stare crudă, mișcare, știți voi, cam tot ce trebuie ca să fim bine. Curele astea scurte, bazate doar pe sucuri din fructe și legume înseamnă în principiu că bem apă cu ceva minerale, vitamine și fructoză, fibrele rămân în storcător. Fibrele sunt cele care ajută la curățarea colonului, iar o dietă bazată exclusiv pe lichide, poate produce printre altele, un dezechilibru al electroliților în organism.

 

5. Lactatele cu 0.1% grăsime sunt bune pentru slăbit 

Lactatele cu 0.1% grăsime sunt un fel de struțo-cămilă în care grăsimea scoasă a fost înlocuită cu alte substanțe (gelatină, amidon, zahăr etc) pentru a face alimentul plăcut gustului. Din punct de vedere nutritiv, lactatele cu 0.1% sunt sărace, iar inventarea lor, la fel ca și a altor produse “pentru slăbit”, bogate în zaharuri și aditivi cu nume ciudate, este doar marketing. Grăsimea e bună pentru noi chiar și atunci când ne propunem să pierdem în greutate, totul e să alegem corect cantitatea și tipul ei.

 

6. Toți carbohidrații îngrașă 

Cea mai mare problemă legată de carbohidrați, este cu cei simpli, mai ales când sunt consumați zilnic în cantități mari și în combinații nefericite cu grăsimi, sare, alți aditivi.

Ca idee, carbohidrații au 4 kcal/gram, proteinele au 4 kcal/gram, grăsimea are 9 kcal/gram. Foarte importantă este însă sursa carbohidraților. Carbohidrații complecși, cei pe care îi găsim în cerealele integrale, în legume, leguminoase, fructe, consumați în cantități corecte, nu ne îngrașă. În plus, ei vin la pachet cu fibrele, mineralele, vitaminele și fitonutrienții de care avem nevoie.

 

De aceste 6 afirmații m-am lovit cel mai des până acum, așa că m-am gândit să scriu despre ele. Cel mai bine, atunci când citim ceva, este să verificăm și sursa și să căutăm cât mai multe informații legate de subiect. Trăim într-o perioadă în care informațiile circulă repede și trebuie să învățăm să le filtrăm.

Să fim sănătoși!

 

Citește și: https://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/paine-cu-faina-integrala-graham-alba-ce-alegem/

https://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/din-nou-despre-educatia-alimentara-a-copiilor/

 

Sursa foto:  Shayda Torabi on Unsplash

 

(Visited 71 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.