6 lucruri care pot sabota procesul de slăbire

Aud de foarte multe ori următoarea frază: “nu știu de ce nu slăbesc, mănânc sănătos și fac și sport.” Procesul de slăbire dă bătăi de cap multora dintre noi, duce la apariția frustrării și a întrebărilor cum este cea de mai sus.

Teoretic, trecerea la o alimentație sănătoasă și sportul regulat, ar trebui să ofere cadrul necesar pentru scăderea în greutate, însă uneori planurile noastre sunt sabotate, fără ca măcar să ne dăm seama de acest lucru.

Eu am selectat mai jos doar 6 motive care ne pot împiedica să ne atingem ținta:

1. Sensibilitatea la anumite alimente

Alimentele cu potențial alergic pot duce la apariția unor micro-inflamații, iar acestea pot determina inclusiv retenția fluidelor. Multe persoane care suferă de probleme cronice de greutate, au o sensibilitate la anumite alimente, sensibilitate pe care nu o cunosc. Glutenul poate fi de vină, lactoza, chiar și gălbenușul de ou. Nu trebuie neapărat să avem reacții severe, însă ar trebui să urmărim anumite semnale ale organismului după ce consumăm aceste alimente. Dacă simțim senzație de balonare, durere de stomac, gaze sau dureri cărora aparent nu le găsim nici o cauză, ar fi bine să încercăm să identificăm dacă acestea sunt asociate cu consumul unor alimente, și să încercăm să le eliminăm, pentru a vedea cum ne simțim.

2. Stresul

Stresul este cauza multor probleme de sănătate în era în care trăim, ne afectează mult mai mult decât ne dăm seama. Stresul determină creșterea dorinței de consum a alimentelor bogate caloric și în același timp, determină creșterea producției de cortizol, hormonul legat de stocarea grăsimii. Când traversăm perioade lungi de timp în care suntem stresați, corpul declanșează producția de cortizol pentru a elibera în sânge glicogenul stocat în ficat și mușchi. Acest lucru duce la o creștere a nivelului de insulină, care inhibă arderea grăsimilor și îi spune corpului să acumuleze acea grăsime pentru mai târziu.

3. Somn insuficient

În timpul somnului, corpul nostru echilibrează hormonii importanți implicați în reglarea stării de spirit, a apetitului și metabolismului. Cele șapte-opt ore de somn neîntrerupt în fiecare noapte sunt așadar foarte importante, dacă vrem să avem o rată bună a metabolismului.

4. Bisfenolul A și alte substanțe toxice

Substanțele chimice de tipul bisfenolului A sau a ftalaților, care se regăsesc în unele produse din material plastic și care vin în contact cu alimentele sau băuturile pe care le consumăm, pot fi asociate într-o anumită măsură cu obezitatea, deoarece pot afecta sinteza hormonilor și rata metabolică. Tebuie să alegem ambalaje pe care să fie precizat “fără BPA” și să încercăm să alegem pe cât posibil  alte materiale, nu plasticul. E cam greu, însă…

5. Medicamentele

Unele medicamente administrate pentru controlul simptomelor asociate cu depresia, pentru diabetul zaharat sau în timpul sarcinii, pot determina creșterea în greutate. Anumite medicamente care funcționează ca beta-blocante dar și unele pilule contraceptive, au fost de asemenea legate de acumularea de kilograme.

6. Băuturile dietetice

Sigur v-ați gândit că o băutură carbogazoasă dietetică, fără zahăr dar cu îndulcitori, e mai bună pentru siluetă. Ei bine, nimic mai greșit. Și aceste băuturi declanșează în organism apariția poftei de dulce și nevoia de a consuma produse bogate în calorii.  În plus, îndulcitorii artificiali s-au dovedit a avea un efect negativ asupra ratei metabolice! Mai sănătos este un pahar de apă minerală cu bucățele de fructe și puțină mentă.

 

Procesul corect de slăbire, dar  mai ales de menținere, nu este unul ușor. Cu răbdare și cu identificarea unor posibili sabotori ai rezultatelor, putem să ne atingem ținta: aceea de a fi sănătoși și de a avea o siluetă armonioasă.

 

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

 

Sursa foto:Pixabay

 

(Visited 46 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. o femeie 23/10/2017 at 10:10 AM

    Aia cu somnul si cu stresul le-am vazut si eu. Mi-a fost destul de greu sa inteleg ce zice corpul, dar dupa x incercari mi-am mutat ora de somn si orele de dormit si sunt mult mai bine. Acum iar corpul e naucit ca dimineata e intuneric.

    Lupta cu stresul si cu grijile este una lunga, si sunt inca la inceput dar voi reusi. Am reusit sa renunt la tv, sa renunt la prieteniile “sugative”, la obiceiuri proaste (patiseria de la metrou 😀 ) si regretele dupa aia 😀 (3 crosante sunt prea mult, dar bune 😀 ) , am remarcat ca am alimente care ma ajuta (nucile, semintele), si altele care nu (zaharul si cafeaua ma irita), am introdus mersul pe jos zilnic de 4 km (in weekend fac dublu si emult mai bineee), masajul si streching-ul ma relaxeaza etc. dar mai am cale muuulta pana departe.

    Reply
    1. Carmen Radu 23/10/2017 at 11:42 AM

      Ai știut să-ți asculți corpul și să iei măsuri, iar asta este extraordinar. Felicitări și spor la treabă în continuare! Îți doresc să fii sănătoasă și să te bucuri de viață!

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.