6 reguli de bună purtare în relațiile de afaceri și nu numai

Eu sunt antreprenor din anul 2004. Am trecut prin multe, inclusiv prin criza financiară, am avut și angajați și parteneri, am lucrat și singură. Mă rog, într-o anumită măsură, pentru că mereu mi-a fost aproape soțul meu. Ne ocupăm de multe împreună, mai puțin de partea de consultanță în nutriție, unde n-are cu ce să mă ajute.

De-a lungul timpului am învățat, am făcut multe greșeli, am avut și perioade bune dar și mai puțin bune. Am fost afectați de criza financiară, ne-am revenit, mergem mai departe.

Gândindu-mă la oamenii cu care am venit în contact în toți acești ani, am vrut să vă scriu care sunt din punctul meu de vedere cele 6 reguli de bună purtare în relațiile de afaceri și nu numai:

  1. Plătește-ți facturile la timp. Către furnizori, către stat etc. Întârzierea ta poate însemna un decalaj și pentru partenerul tău și pentru partenerii lui și așa mai departe.
  2. Fii corect. Nu încălca clauzele unui contract doar pentru că te gândești că n-ai ce să pățești, pentru că legile în țara asta sunt complicate și de multe ori greu de aplicat. Nu se știe când te pui cu cineva care știe și are și răbdare.
  3. Nu încerca să pari mai mult decât ești. Da, trăim într-o epocă a vitezei, a banului, ne dorim profit maxim cu efort minim, și dacă s-ar putea ieri. Ei bine, o afacere/imagine corectă se construiește în ani și cu efort. Orice încercare de a sări peste niște etape, va fi penalizată mai devreme sau mai târziu. E greu să fii oaie în blană de leu și asta se vede.
  4. Oricât ar fi de greu, încearcă să nu preiei alte idei doar pentru că ți se pare că funcționează bine și că oricum n-o să se prindă nimeni. Da, știu, nimeni nu mai inventează coada la prună și e dificil să găsești întotdeauna acel ceva care să te diferențieze, dar nu e imposibil.
  5. Aici o să scriu în engleză, sună mai bine ca în română și nu vreau să o scandalizez pe mama: don’t fuck your partners, your colleagues and your contributors. Nu de alta, dar când te învârți în aceeași zonă de afaceri/nișă sau în aceeași companie, se duce vestea că stai prost la capitolul moralitate…
  6. Construiește-ți singur relațiile. Știu că e mai simplu să iei de-a gata decât să muncești pentru asta…problema e că trăim în secolul în care informația circulă cu mare viteză și totul se află până la urmă.

E o vorbă care spune că “e loc pentru toată lumea sub soare”. Eu prefer să împart soarele cu oameni cu caracter. Pentru ceilalți, există alt loc, nu în viața mea, iar în acest moment mă pot considera norocoasă, colaboratorii și partenerii mei se încadrează în prima categorie 🙂

Mai am un ultim sfat: înainte să începeți o colaborare, indiferent că urmează să semnați un contract sau va fi doar ceva de tipul “gentlemen’s agreement”, încercați să aflați cât mai multe despre compania/persoana cu care urmează să lucrați. Orice informație se poate dovedi prețioasă 😉

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Credit foto: rawpixel on Unsplash

(Visited 33 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.