Gătim împreună: fasole cu couscous și pește la abur – P

Nouă ne place să gătim. În doi, în trei, tot muncă de echipă se numește. Tudor a pus mâna pe cuțit prima dată la 2 ani și 10 luni, a învățat în timp să-l folosească corect, cu toate că s-a mai și zgâriat la început. Împreună am făcut și paste de casă (n-a contat că bucătăria arăta ca după ninsoare), dar și salate sau deserturi.

Cu toate că am mai mult de strâns atunci când participă și el, îl primesc în bucătărie, consider că este cel mai bun mod de a lua contact cu alimentele pe care le consumă și a fost mereu un mod perfect de a introduce ceea ce refuza. Că nu punea gura pe morcov pe la 2 ani și acum îl șterpelește și fuge cu el să-l ronțăie, este doar un exemplu.

Gătitul cu copiii poate fi amuzant, iar o masă în familie pregătită cu drag, este mult mai plăcută decât una la restaurant. Totul e să avem puțină răbdare la strâns.

Buuun, aseară am hotărât împreună cu Tudor să pregătim cina, cât domnul casei a fost ocupat cu montarea unui corp nou de bibliotecă. Am ales să gătim cod cu fasole la abur și couscous.

Codul este peștele pe care Tudor îl acceptă în perioada asta, crapul, somonul și păstrăvul văd că nu-i mai plac deocamdată. Carnea de cod este bogată în proteine, omega 3 și vitaminele B3, B6 și D, iar gustul ei neutru îl face ușor de acceptat de către juniorul nostru. Fasolea în schimb, este printre legumele lui preferate, dacă mai are și un strop de usturoi, o mănâncă fără să facă mofturi. Asta ca să știți de ce vara avem mereu fasole verde în sacoșă, când venim de la piață. În extrasezon însă, prefer varianta congelată, în locul celei conservate la borcan.

Iată și cantitățile pe care le-am folosit pentru 3 porții:

450 g fasole verde păstăi

4 linguri de couscous

10-12 roșii cherry

3 căței de usturoi

ulei de măsline

sare după gust

câțiva fulgi de chili

4-5 bucăți file de cod, depinde de mărimea lor

Am ales să gătim peștele și fasolea la abur, pentru că este una dintre cele mai sănătoase metode de a pregăti mâncarea, aceasta își păstrează mult mai bine nutrienții.

Tudor a tăiat roșiile cherry în bucăți și a zdrobit 3 căței de usturoi (aici l-am ajutat și eu).

 

Peștele și fasolea au stat la abur 15 minute, timp în care am pus  am pus 200 ml de apă la fiert pentru couscous. Pe acesta l-am pus într-un castron rezistent la temperatură mare, am pus puțină sare și când apa a fiert, am turnat-o peste couscous, atât cât să-l acopere puțin. Am acoperit castronul cu o farfurie. Este important să nu plecăm de lângă el, în maxim 1 minut cu ajutorul unei furculițe trebuie să-l amestecăm, să-l afânăm, pentru că altfel se lipește. Putem gusta, și dacă nu ni se pare făcut, mai putem adăuga puțină apă.

După ce aparatul cu abur s-a oprit, într-o tigaie ceramică am pus roșiile cherry, usturoiul, fasolea și deasupra am turnat 1 lingură de ulei de măsline și un strop de sare. La foc mic, am amestecat câteva minute astfel încât să se îmbine aromele.

Am pus apoi în farfurie puțin couscous, fasole și pește, iar deasupra am presărat câțiva fulgi de chili pentru aromă. Da, Tudor mănâncă puțin picant 🙂

Totul a durat maxim 30 de minute, cu tot cu ajutorul lui Tudor, care, între noi fie spus, nu este tocmai cea mai răbdătoare persoană din lume. Totuși, când gătim, văd că își menține concentrarea. Pe măsură ce crește, mă pot baza mai mult pe el și sper sincer să-i placă să bucătărească și când va fi mai mare.

Când gătim împreună, discutăm și despre ingrediente și sper că toate informațiile astea despre mâncare, îl vor ajuta să învețe că de alegerile pe care le va face, va depinde și cât de sănătos va fi. Să-l țin sub un glob de sticlă este exclus, dar poate că ăștia 7 ani de acasă vor conta nu doar pentru buna lui creștere, ci și pentru educația lui alimentară. Eu zic să gătim cu copiii în „restaurantul de acasă” pentru că  e distractiv și educativ, iar curățenia în bucătărie dacă este tot muncă de echipă, nu va fi o problemă chiar așa de mare.

Spor la gătit!

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto:  arhiva personală

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

34 Comments

  1. Natalia 17/11/2017 at 6:13 AM

    Si noua ne place sa mancam peste, n-am incercat in varianta asta pana cum. Suna gustos 🙂

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 7:45 AM

      Noi gătim des la aburi, mi se pare rapid și comod. Mă bucur că băiețelului meu îi place să mă ajute :). Spor la gătit!

      Reply
  2. Marina 17/11/2017 at 9:09 AM

    Yammy, tot eram in pana de idei de gatit. Gata, m-am inspirat!

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 9:30 AM

      Mulțumesc!Tudor este fan fasole cu usturoi, nici nu apuc să pun restul pe farfurie, că a și înhățat-o :).

      Reply
  3. Doina 17/11/2017 at 9:23 AM

    Fi,x fasole verde gatesc si eu astazi , e foarte simplu de facut.

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 9:30 AM

      Așa este, se face rapid 🙂 Spor la gătit!

      Reply
  4. Tibia 17/11/2017 at 10:48 AM

    Desi, eu nu gatesc, faptul ca se pregatesc usor, pare tentant…Cred ca o sa incerc in weekend-ul asta…;)

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 11:19 AM

      🙂 Sper să-ți placă rețeta, spor la gătit.

      Reply
  5. Tibia 17/11/2017 at 10:48 AM

    Desi, eu nu gatesc, faptul ca se pregatesc usor, pare tentant…Cred ca o sa incerc in weekend-ul asta…;)

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 11:19 AM

      🙂 Sper să-ți placă rețeta, spor la gătit.

      Reply
  6. Elena Munteanu 17/11/2017 at 3:47 PM

    Yummmm… Cum arata… 😀
    Sunt sigura ca e si delicios!

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 6:44 PM

      Da, a fost gustos 🙂 Codul se combină perfect cu fasolea cu usturoi și ardei iute.

      Reply
  7. Elena Munteanu 17/11/2017 at 3:47 PM

    Yummmm… Cum arata… 😀
    Sunt sigura ca e si delicios!

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 6:44 PM

      Da, a fost gustos 🙂 Codul se combină perfect cu fasolea cu usturoi și ardei iute.

      Reply
  8. vavaly 17/11/2017 at 4:03 PM

    eu am doi baieti dar pe amandoi ii implic in bucatarie. in primul rand sper sa le fie de folos pentru ei in viață să știe sa se descurce inn bucatarie.
    nu stiam de cod ca este asa bun dar am sa tincont pe viitor :).

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 6:42 PM

      Ce bine că-i implici, la asta mă gândesc și eu, că în primul rând învață despre alimente și în al doilea rând, că se va putea descurca singur.

      Reply
  9. vavaly 17/11/2017 at 4:03 PM

    eu am doi baieti dar pe amandoi ii implic in bucatarie. in primul rand sper sa le fie de folos pentru ei in viață să știe sa se descurce inn bucatarie.
    nu stiam de cod ca este asa bun dar am sa tincont pe viitor :).

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 6:42 PM

      Ce bine că-i implici, la asta mă gândesc și eu, că în primul rând învață despre alimente și în al doilea rând, că se va putea descurca singur.

      Reply
  10. Coca 17/11/2017 at 4:50 PM

    Copilul meu nu mananca peste, o sa încerc reteta sper sa-i placa
    Legume si carne mănâncă fără probleme…doar pestele e problema.

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 6:40 PM

      Poți să încerci varianta asta, peștele se combină bine cu fasolea cu usturoi. Poți să mai încerci să faci și plăcintă cu pește și cu crustă de piure de cartofi, poate are succes.

      Reply
  11. Coca 17/11/2017 at 4:50 PM

    Copilul meu nu mananca peste, o sa încerc reteta sper sa-i placa
    Legume si carne mănâncă fără probleme…doar pestele e problema.

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 6:40 PM

      Poți să încerci varianta asta, peștele se combină bine cu fasolea cu usturoi. Poți să mai încerci să faci și plăcintă cu pește și cu crustă de piure de cartofi, poate are succes.

      Reply
  12. Laura 17/11/2017 at 6:01 PM

    Fii-miu nu acceptă codul şi în general peştele la aburi. Credeam că n-o să mănânce în veci peşte până am ajuns la cherhana în Vama Veche şi i-am dat chefal pe plită (carne din interior) şi a mâncat de nu mai respira. Idem cu crap sau păstrăv prăjit în mălai (carne din interior, evident) cu mămăligă. Nici noi nu mâncăm peşte fiert sau la aburi, aşa că ce să cer de la copil? 😀 Dar a mâncat somon la cuptor cu legume cu sos pesto, deci mănâncă şi chestii mai fancy 😀 Dar în interior, e de-al meu, îi place mâncare cu gust.

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 6:39 PM

      Mi-ai făcut poftă de chefal, n-am mai mâncat de mult 🙂 Fii-miu mânca și somon și păstrăv, acum văd că strâmbă din nas la ele. Deși nu înțeleg de ce la păstrăv, pentru că are un gust destul de neutru spre deosebire de somon. Noi gătim la abur de câțiva ani buni, ne plac legumele și peștele preparate așa, dar folosesc usturoi și fulgi de ardei iute pentru gust. Uneori, mai fac un sos cu muștar și oțet balsamic, aromatizează bine carnea.

      Reply
  13. Laura 17/11/2017 at 6:01 PM

    Fii-miu nu acceptă codul şi în general peştele la aburi. Credeam că n-o să mănânce în veci peşte până am ajuns la cherhana în Vama Veche şi i-am dat chefal pe plită (carne din interior) şi a mâncat de nu mai respira. Idem cu crap sau păstrăv prăjit în mălai (carne din interior, evident) cu mămăligă. Nici noi nu mâncăm peşte fiert sau la aburi, aşa că ce să cer de la copil? 😀 Dar a mâncat somon la cuptor cu legume cu sos pesto, deci mănâncă şi chestii mai fancy 😀 Dar în interior, e de-al meu, îi place mâncare cu gust.

    Reply
    1. Carmen Radu 17/11/2017 at 6:39 PM

      Mi-ai făcut poftă de chefal, n-am mai mâncat de mult 🙂 Fii-miu mânca și somon și păstrăv, acum văd că strâmbă din nas la ele. Deși nu înțeleg de ce la păstrăv, pentru că are un gust destul de neutru spre deosebire de somon. Noi gătim la abur de câțiva ani buni, ne plac legumele și peștele preparate așa, dar folosesc usturoi și fulgi de ardei iute pentru gust. Uneori, mai fac un sos cu muștar și oțet balsamic, aromatizează bine carnea.

      Reply
  14. Ina 18/11/2017 at 10:59 AM

    Nu știam că este atât de bun codul. Alor mei le-am pregătit diverse, însă singurul pe care îl acceptă e macroul. 😃 Cel puțin acum…

    Reply
    1. Carmen Radu 18/11/2017 at 12:53 PM

      Carnea de pește este valoroasă din punct de vedere nutrițional, fie că este vorba despre cod, somon, macrou etc. Legat de poftele copiilor, până la urmă important este să accepte măcar un fel de pește 🙂 din când în când.

      Reply
  15. Ina 18/11/2017 at 10:59 AM

    Nu știam că este atât de bun codul. Alor mei le-am pregătit diverse, însă singurul pe care îl acceptă e macroul. 😃 Cel puțin acum…

    Reply
    1. Carmen Radu 18/11/2017 at 12:53 PM

      Carnea de pește este valoroasă din punct de vedere nutrițional, fie că este vorba despre cod, somon, macrou etc. Legat de poftele copiilor, până la urmă important este să accepte măcar un fel de pește 🙂 din când în când.

      Reply
  16. Denisa 18/11/2017 at 3:36 PM

    Ce spectacol este și la noi în bucătărie!!…

    Reply
    1. Carmen Radu 18/11/2017 at 4:48 PM

      Păi dacă sunt implicați copiii, cred și eu 🙂

      Reply
  17. Denisa 18/11/2017 at 3:36 PM

    Ce spectacol este și la noi în bucătărie!!…

    Reply
    1. Carmen Radu 18/11/2017 at 4:48 PM

      Păi dacă sunt implicați copiii, cred și eu 🙂

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.