Uneori, când primesc vizite de la prieteni și nu am chef de friptură la cuptor sau pizza de casă, cel mai ușor scap cu niște crostini. Astea’s sandvișurile alea micuțe, pe care le poți mânca din două înghițituri, care nu au nevoie de alte instrumente la îndemână în afară de gura beneficiarului, ca să zic așa.
Ca să nu scriu de patru ori același lucru, pentru baza formată din felii de baghetă integrală, am procedat așa: am tăiat pâinea și am pus feliile într-o tavă, în cuptorul încins la 180 g, pentru 3-5 minute. Sunt gata când se rumenesc. Mai verificați și voi, cred că timpul depinde de cuptor.
Poate că vă întrebați de ce trebuie pâinea coaptă în cuptor și nu o lăsăm așa. Scopul este unul practic: nu se umezește miezul așa repede.
- Crostini cu ricotta și ciuperci
Din 4 ciuperci ies cam 5 crostini, așadar faceți voi calculul în funcție de câți musafiri aveți.
Ingrediente:
4 ciuperci medii
1 cățel de usturoi
sare și piper după gust
1 linguriță de ricotta pentru fiecare felie de pâine
4 felii de baghetă integrală
1 lingură de ulei de măsline
frunze de pătrunjel/busuioc pentru decor
Am tăiat pălăriile ciupercilor (n-am folosit și piciorușele) în felii subțiri. Am pus într-o tigaie uleiul de măsline și am pus cățelul de usturoi trecut prin presă. Am lăsat să se perpelescă puțin apoi am pus ciupercile și le-am amestecat. Sunt gata când s-a evaporat tot lichidul.
Le-am lăsat să se răcească, apoi am uns fiecare felie de baghetă cu câte 1 linguriță de brânză ricotta și deasupra am pus câte o lingură de ciuperci. Am decorat cu pătrunjel.
- Crostini cu creveți
Ingrediente:
Cantitățile depind de numărul de musafiri, eu vă scriu ce am folosit pentru o porție:
2 creveți
2 felii de castravete
1 felie de baghetă integrală
Am cumpărat 150 g creveți, pe care i-am tras la tigaie într-o lingură de ulei de măsline cu 2 căței de usturoi tocați și puțină sare. Sunt gata când nu mai sunt transparenți.
Pe fiecare felie de baghetă am pus două felii de castravete și doi creveți. Am decorat cu puțin busuioc.
- Crostini cu prosciutto și pesto
Ingrediente pentru o porție:
1 felie de prosciutto
1 linguriță rasă de sos pesto
1 felie de castravete tăiată cubulețe
Rețeta pentru pesto vine de la Jamie Oliver și o găsiți aici, eu am folosit în loc de muguri de pin semințe crude de floarea soarelui.
Atenție la cantitatea de sare, pentru că, dacă cumpărați prosciutto care este conservat doar cu sare ( sper să citiți eticheta), apoi, are sare, nu glumă. Vă recomand așadar ca la sosul pesto să nu prea puneți. Cel mai bine ar fi să gustați prosciutto înainte, ca să știți cum jonglați cu sarea la pesto.
Prosciutto se taie cubulețe și se pune într-o tigaie pe foc mediu. Se amestecă cu o spatulă și când partea cu grăsime s-a topit, este gata. Puteți să eliminați grăsimea dacă doriți.
Se unge felia de baghetă cu pesto, se pune prosciutto și apoi cubulețele de castravete.
- Crostini cu mix de măsline și usturoi
Am cumpărat măsline verzi fără sâmburi, umplute cu ardei și măsline negre fără sâmburi.
Le-am tocat mărunt, am tocat și un cățel de usturoi, am amestecat totul și am pus pe feliile de baghetă. Cred că intră cam 4-5 măsline pe porție. Am decorat cu frunze de pătrunjel.
- Crostini cu brie, pere și nuci
Asta e, îmi place brânza cu mucegai alb, așa că am mers pe varianta franțuzească: felie de baghetă, felie de brânză, felie subțire de pară, puțină nucă. Faceți câte vă trebuie în funcție de numărul de musafiri.
Eu m-am organizat la modul următor: am început cu ciupercile și creveții, în două tigăi. Cât timp se perpeleau, am feliat pâinea și am pus-o la cuptor, am avut grijă să o urmăresc ca să nu se ardă.
Am feliat apoi măslinele și usturoiul, feliile de castraveți și roșiile, brânza brie și para. Asta în timp ce mai zgâlțâiam nițel de tigăi. Am scos pâinea și am lăsat-o să se răcească, apoi am început să asamblez crostini. Recunosc că pesto era deja făcut.
Poate v-ați aștepta de la mine să recomand trei bețe de legume și trei fâșii de carne de pui, musai piept, că n-are grăsime. Să știți că nu trebuie să ne trăim viața 100% by the book că suntem oameni normali, nu sportivi de performanță, iar viața fără gusturile care ne plac, e tristă. Ca pieptul de pui simplu 🙂 Și un crostini la timpul lui sau o felie de pizza sau ce mai vreți voi, n-o să întoarcă cântarul pe dos. Mâncați cu grijă, mestecați mâncarea și bucurați-vă de ea, alături de prieteni.
Să fim sănătoși!
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: arhiva personală