3 motive pentru care slăbești mai greu după vârsta de 40 de ani

Simți și tu cum presiunea a apăsat tot mai mult pe umerii tăi odată ce a început perioada COVID-19?

Work from home nu mai pare o binecuvântare, deși la început ai crezut că vei putea lucra mai cu spor, că vei putea profita altfel de timpul pe care îl petreceai de obicei în trafic. Copilul a rămas și el acasă, adaptarea la școala online a fost grea și pentru el.

În timp ce erai în ședințele online, se mai auzea câte un „Mamiii, nu pot să mă conectez la ora următoare.”

A fost greu. Dacă la început gătitul și mesele în familie au fost minunate, pe măsură ce au trecut lunile, ai realizat că ți-ai dori să ai o baghetă magică, cu ajutorul căreia să faci să apară miraculos pe masă 3-4 feluri aburinde, gustoase și sănătoase.

În plus, faptul că stai acasă și ai acces nelimitat la mâncare, a făcut ca obiceiurile bune pe care poate le aveai la un moment dat, să dispară: mănânci ce apuci, comandați des pizza și paste pentru că sunt pe placul tuturor, nu mai faci nici sport.

Ți-ai dat seama că ți-ar trebui haine mai mari. Asta te-a supărat și ai încercat să te apuci de dietă, dar, la fel ca de fiecare dată, ai renunțat repede. Nu poți găti separat pentru tine și nici nu înțelege de ce, chiar dacă pentru o perioadă de timp ți-ai redus numărul de calorii consumate, tot nu slăbești. Te simți demoralizată și corpul tău parcă nu-ți mai aparține.

Aceasta este povestea multora dintre clientele cu vârste în jur de 40 de ani cu care am lucrat în ultimul an. Pe lângă stresul și presiunea schimbărilor sociale cărora (încă) trebuie să le facem față, s-a adăugat și stresul provocat de acumularea kilogramelor.

Slăbitul în jurul vârstei de 40 de ani ține de mult mai mulți factori decât de voință. În corpul femeilor se produc schimbări, schimbări care pot afecta greutatea, energia și starea de bine, dacă nu învățăm să le gestionăm corect.

 

Dacă ar fi să mă gândesc la 3 motive pentru care este mai greu să slăbești la 40+, acestea ar fi:

Stresul

Stresul este o reacție normală a organismului, atunci când există o amenințare fizică sau psihică sau când echilibrul nostru este afectat într-o anumită măsură.

Stresul este modul organismului de a se apăra. Când apare nevoia organismului de a să apăra, secreția de cortizol crește și, pentru ai oferi corpului energie pentru a putea răspunde la stres, secreția crescută de cortizol determină o creștere a nivelului de glucoză din sânge. Când situația stresantă s-a terminat, cortizolul declanșează nevoia de hrană, pentru a putea reface rezervele de energie consumate. Așa ajungem să mâncăm mai mult atunci când suntem stresate. În plus, această nevoie de refacere a rezervelor de energie ne împinge către consumul alimentelor dulci, grase, bogate caloric. Consumând acest tip de produse în fiecare zi, intrăm în cercul vicios al dependenței de zahăr: cu cât consumăm mai mult, cu atât avem nevoie de mai mult.

Situațiile stresante sunt multe în jurul vârstei de 40 de ani: jobul-poate avem afacerea noastră sau o funcție de conducere într-o corporație și aceasta ne solicită mult; copiii-mai ales dezvoltarea lor emoțională poate fi uneori o adevărată provocare pentru părinți; îngrijirea familiei- poate avem părinți a căror înaintare în vârstă aduce cu ea probleme de sănătate. La toate acestea s-a adăugat și contextul prin care trecem cu toții, așa că nivelul de stres a crescut cu siguranță.

Soluția este să învățăm cum să gestionăm corect stresul, folosind alte metode, nu conținutul farfuriei. Sportul, meditația, plimbările, discuția cu un terapeut ne pot ajuta.

 

Alimentele pe care le consumi nu sunt potrivite pentru tine

Femeile sunt mai sensibile la alimentele cu potențial inflamator (lactate, gluten, zahăr, carne roșie provenită de la animale crescute industrial), efectele consumului acestora fiind balonarea, durerile de cap, lipsa de energie, acumularea de kilograme. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, această sensibilitate alimentară se poate accentua. Mai mult, o alimentație bogată în produse procesate, lipsite de nutrienți, poate produce și dezechilibre ale florei intestinale, hormonilor și metabolismului, împiedicându-ne să slăbim sau să ne menținem greutatea.

Soluția este urmărirea reacțiilor corpului la anumite alimente și eliminarea celor care nu sunt benefice, alegerea alimentelor de calitate, cât mai aproape de starea lor naturală și cât mai puțin procesate, bogate în nutrienți și reconectarea cu propriul corp, cu senzația de foame și sațietate.

 

Somnul

Un somn de calitate ajută corpul să se refacă, ne ajută să păstrăm echilibrul hormonal, să ne vindecăm atunci când este cazul, să ne menținem greutatea în parametri normali.

Atunci când nu ne odihnim suficient sau când somnul nu este de calitate, apar dezechilibrele hormonale, devenim nervoși, metabolismul încetinește, suntem predispuși la îngrășare. Este un cerc vicios: dacă nu ne odihnim bine, organismul nostru are nevoie de energie, mâncăm alimente nepotrivite, bogate în zaharuri și grăsimi pentru un boost rapid de energie, dar în realitate sfârșim prin a fi mai obosite și prin a dormi mai prost. Dacă în jurul vârstei de 20 de ani era suficient să punem capul pe pernă ca să adormim, lucrurile se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Stresul, alimentația deficitară în nutrienți de calitate și mâncatul haotic, sedentarismul, ne pot împiedica să ne odihnim corect.

Soluția este să ne îmbunătățim calitatea somnului, prin schimbarea rutinei de somn, prin îmbunătățirea calității alimentației, pentru a ne putea susține corect organismul, prin gestionarea corectă a stresului și prin introducerea sportului în viața noastră.

 

Te regăsești în cele de mai sus?

Partea bună este că toate aceste probleme pot fi rezolvate, dacă înțelegi care sunt schimbările prin care trece corpul tău la 40+ și care sunt factorii asupra cărora poți să intervii.

Dacă vrei să afli cum să-ți îmbunătățești stilul de viață, să faci schimbări în bine în alimentația ta și cum să faci ca aceste schimbări să fie ușor de implementat și la nivel de familie (pentru că, oricât de mult ne-ar plăcea să gătim-dacă ne mai place după un an- e cam greu să facem treaba asta pentru noi și pentru restul membrilor familiei separat), ți-am pregătit o surpriză: primul program gratuit, dedicat atât nevoilor femeilor cât și nevoilor familiilor lor!

 

Mindful 40 este un program gratuit de 5 zile dedicat femeilor de 40 de ani, care jonglează în fiecare zi între job, familie și copii, care au constatat că ultimul an le-a adus kilograme în plus, și că aceste kilograme se pierd mai greu la această vârstă.

Detalii despre program poți citi aici, te invit să te înscrii, meriți acest cadou!

 

Cu drag,

Andreea-Carmen

 

 

Pentru ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook 

 

 

(Visited 1.209 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.