Am fost recent la farmacie și așteptând la coadă am văzut expuse siropuri împotriva constipației la copii. Eu am avut noroc cu Tudor, doar o sigură dată am pățit-o, dar a fost pe fond emoțional, când am făcut trecerea de la scutece la oliță.
Am prietene care se confruntă însă periodic cu acestă problemă la copii așadar m-am gândit că nu strică niște informații legate de alimentele care sunt potrivite pentru a ne ajuta să remediem problema, DACĂ ea este doar de ordin alimentar.
Prea multe produse procesate, prea puține fructe și legume, consum preponderent de cereale rafinate, pâine albă, hidratare necorespunzătoare, toate acestea constituie premizele pentru instalarea acestei afecțiuni.
Constipația se manifestă prin scaun rar, dureri de burtă, dureri la eliminare, gaze, etc. Este important să nu lăsăm lucrurile așa și să nu ajungem la tratamente cu diferite siropuri sau pastile pentru că uneori problema poate fi remediată printr-o simplă modificare a alimentației.
Necesarul zilnic de fibre pentru un copil este de aproximativ 20 g/zi( cantitatea mai variază puțin în funcție de vârstă). Dacă în alimentație se regăsesc fructele, legumele, cerealele integrale, acest necesar poate fi atins foarte ușor. Iată mai jos și câteva alimente foarte bogate în fibre care pot ajuta:
- Zmeura 8g de fibre/100g, nu are importanță dacă fructele sunt proaspete sau congelate
- Fulgi de ovăz 7,7g de fibre /50 g, sunt foarte buni la micul dejun combinați cu iaurt, lapte, lapte vegetal
- Avocado 6,7 g fibre/100g, este unul dintre cele mai versatile fructe, poate fi utilizat atât pentru un fel principal de mâncare cât și în deserturi și pe lângă fibre conține și grăsimi bune
- Cartofi ( copți sau fierți) 4g fibre/100g, dacă păstrăm și coaja cu atât mai bine
- Rodie 4g de fibre/100g, sunt fructe ușor de acceptat de către cei mici datorită gustului lor dulce-acrișor
- Prune uscate 3,5g fibre/50g, sunt o gustare potrivită pentru copii
- Paste integrale 3,2g fibre/50 g, sunt poate unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare de către copii, pot fi preparate cu diferite sosuri, cu legume, carne sau brânză
- Pere 3,1g fibre/100g, sunt printre cele mai bogate fructe în fibre
La toate acestea aș mai adăuga și importanța consumului de apă, hidratarea este esențială pentru menținerea proceselor metabolice.
Dacă alimentația copilului este bogată în alimente procesate, trebuie făcută treptat trecerea la o alimentație echilibrată și bogată în fibre. Spun treptat pentru că obiceiurile nu pot fi schimbate peste noapte mai ales la copii. Dacă cel mic este obișnuit de exemplu cu cerealele rafinate, nu va accepta din prima un bol cu cereale simple, de ovăz sau hrișcă. Nu sunt dulci, iar cu gustul lor trebuie să se obișnuiască treptat. Unul dintre modurile în care putem face asta este prin amestecarea la început a unei cantități mai mari din cerealele cu care copilul este obișnuit cu o cantitate mai mică din cerealele integrale simple pe care dorim să le introducem în dietă. Treptat, de la o zi la alta schimbăm proporția până le eliminăm complet pe cele rafinate.
Un alt factor care poate influența pozitiv este mișcarea, mișcarea fizică determină evident și mișcarea colonului, iar lucrul acesta este benefic în constipație. Apropo de asta, îmi sunt tare dragi părinții pe care îi văd în parcuri pe role alături de cei mici sau pe biciclete sau trotinete. Mi se pare incredibilă puterea exemplului!
Acestea ar fi câteva din lucrurile pe care le putem face pentru a remedia această problemă care afectează și copiii. Dacă totuși simptomele persistă și schimbarea alimentației nu produce efectele dorite, este recomandată o vizită la medic pentru a identifica corect sursa apariției constipației, copilul nu ar trebui tratat acasă cu siropuri fără recomandarea unui medic. Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor mici, este cel mai de preț dar pe care îl primim!
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Pixabay