Tort de morcovi

Tortul de morcovi este una dintre cele mai simple variante de tort pe care le cunosc, practic în 15 minute amesteci ingredientele pentru blat iar crema este gata în maxim 10 minute. Dacă n-am pune la socoteală perioada cât stă la copt, ar fi mai potrivită denumirea de tort rapid. Încerc de mult să scriu rețeta dar n-am apucat să fac și poze până acum, tot timpul îmi aduceam aminte după ce dispărea și ultima felie.

L-am preparat pentru 1 Mai, pentru că am primit o invitație la un grătar și m-am gândit să nu mă duc cu mâna goală. Am învățat acum ceva vreme că este foarte bine să împarți prăjiturile cu prietenii 🙂 …

Pentru blat

-1 formă rotundă cu margini detașabile ( eu am de 22 cm)

-250g făină

-250g zahăr brut nerafinat

-120 g nuci rupte bucățele

-4 ouă

-300g morcov ras

-1 linguriță de scorțișoară

-200 ml ulei de cocos

-1/2 linguriță bicarbonat

-1 plic praf de copt

-1/2 linguriță de sare

 

Pentru cremă

-2 cutii de mascarpone

-1 cutie smântână pentru frișcă

-zahar pudră vanilat, pun după gust (adică 2 linguri)

Am bătut ouăle cu mixerul cam 2 minute, apoi am adăugat zahărul și am amestecat până a căpătat consistența unei creme. Am adăugat uleiul de cocos puțin câte puțin, apoi ingredientele uscate pe care le pusesem înainte într-un castron (făina, bicarbonatul, praful de copt, scorțișoara, sarea), am amestecat bine cu mixerul iar la final am adăugat morcovii și nuca cu ajutorul unei spatule.

Am încălzit înainte cuptorul la 180 grade și am pus compoziția în formă. După 10 minute am scăzut temperatura la 150 grade. De copt l-am lăsat până a trecut testul scobitorii, durata depinde de cât de zemoși sunt morcovii, de regulă între 40 și 50 de minute.

Căt timp blatul a stat la cuptor am bătut frișca, apoi am adăugat mascarpone și zahărul pudră. Când blatul s-a răcit l-am taiat în două și am pus crema. Durează puțin până se răcește blatul și din experiența mea este bine ca tortul să fie pregătit cu o zi înainte de a fi mâncat. Dacă îl fac doar pentru noi și bunici aleg să combin făina albă cu cea integrală, 100 g cu 150 g. Zahărul îl aleg nerafinat sau uneori mai folosesc și zahăr de cocos, mi se pare că dau un gust ușor caramelizat. N-am înlocuit încă zahărul pudră din cremă pentru că nu vreau să iși schimbe culoarea, o altă soluție ar fi extractul de ștevie dar n-am încercat încă în prăjituri deși am înțeles că nu schimbă gustul. Legat de asta, știți părerea mea, o bucată de prăjitură consumată din când în când nu ne omoară, totul este să mâncăm cu moderație. Și să nu fim egoiști,  să împărțim cu prietenii 🙂

 

 

Sursa foto: Arhiva personală

(Visited 162 times, 1 visits today)

5 Comments

  1. Catalina 10/05/2017 at 11:14 AM

    Tortul de morcovi e unul din dulciurile mele preferate. Zaharul de cocos inlocuieste in aceeasi proportie zaharul normal? Adica la 100 gr zahar ii corespunde 100 gr zahar de cocos?

    Reply
    1. Carmen Radu 10/05/2017 at 11:56 AM

      Mulțumesc pentru mesaj, și mie îmi place mult, mai ales că nu este greu de făcut. Cu zahărul am experimentat din aproape în aproape și am redus cantitatea treptat (ca să-ți faci o idee, rețeta inițială avea numai la crema 200 g de zahăr) după gustul nostru. Chiar și atunci când folosesc zahăr de cocos păstrez aceeași proporție. Nouă ne place chiar dacă nu este foarte dulce, dar aici trebuie să încerci să să guști tu să vezi dacă mai pui puțin sau nu.

      Reply
      1. Catalina 10/05/2017 at 7:08 PM

        Multumesc pentru raspuns.

        Reply
  2. Nicoleta 07/07/2017 at 12:00 PM

    Am folosit pudra de stevie la biscuiti si au avut un gust putin deranjant de plante. De atunci folosesc doar pasta de curmale prntru indulcit. Se poate folosi pasta de curmale si in acest tort. Daca da, ce cantitate? Multumesc!

    Reply
    1. Carmen Radu 07/07/2017 at 12:46 PM

      Bună Nicoleta. N-am folosit pastă de curmale la acest desert, nu știu cum s-ar comporta la copt. Știu că ea este potrivită pentru dulciurile raw vegane.

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.