Silueta de Sărbători-ghid de supraviețuire :)

Ouă, pască, cozonac, preparate din animalul acela drăgălaș (ciorbă, stufat, friptură). Vă rog să nu băgați în seamă procesele mele de conștiință legate de animalul drăgălaș, vă asigur că în ceea ce o privește pe mumă-sa, oaia, nu le am. O bucată de pastramă la grătar toamna, cu mujdei și un pahar de must, e bine venită. Cu mielul este altceva, mi se pare prea drăguț ca să-l mănânc…

În fine, să revenim totuși la oile noastre. Vor urma câteva zile de odihnă și relaxare, cu mese îmbelșugate. Deși am mai scris despre subiect, m-am gândit să vă mai pregătesc un scurt ghid, care să vă ajute să nu aruncați cu cântarul pe geam peste o săptămână.

 1. Nu mâncați ca și cum ar fi ultima masă. Ciorba, friptura, toate preparatele țin 4-5 zile dacă sunt depozitate la temperaturi corecte, așa că nu vă obligă nimeni să faceți un maraton culinar în doar două zile. Știu cum e când mergem în vizită pe la părinți/socri, mai ales dacă nu i-am văzut de mult, și știu cum arată o privire dezamăgită, când n-ai gustat din toate prăjiturile/felurile trudite cu drag. Aici e puțin complicat cu sentimentele, dar eu zic că vă descurcați. Câte puțin din fiecare, nu totul la aceeași masă și nu mâncați porții mai mari decât de obicei.
 2. Luați la pachet ca să împărțiți cu colegii de birou săptămâna viitoare. În felul acesta, părinții/socrii sunt mulțumiți că n-au muncit degeaba, iar voi veți împărți și cu alții bunătățile 🙂
 3. Carnea de miel este o carne bogată în fier, potasiu, zinc, dar și în grăsimi saturate. Fiind o carne tânără, are și un conținut mare de purine (structuri proteice care intră în compoziția acizilor nucleici), așa că dacă aveți probleme cu eliminarea acidului uric, este recomandat să o consumați cu moderație.
 4. Puneți alături de friptură o salată mare sau o porție de legume și dacă se poate, deloc sau măcar o porție mică de produse cu amidon. Aici mă refer în special la cartofi, ei sunt garnitura preferată de regulă.
 5. Hidratați-vă. Asta ar trebui să fie o regulă în fiecare zi, nu numai în zi de Sărbătoare.
 6. Mestecați încet, bucurați-vă de fiecare gură de mâncare. Simțiți gustul, mirosiți-o.
 7. În momentul în care v-ați săturat, puneți furculița/lingura jos. Corpul vostru știe cât îi trebuie, orice îi oferiți în plus, de poftă, îl încarcă suplimentar. Asta înseamnă pe de-o parte efort mai mare pentru digestie, iar pe de alta, acumulare. Știu că pofta e mare, dar gândiți-vă că puteți gusta stufat mâine la prânz, nu e musai să o faceți la aceeași masă cu ouăle, friptura și ciorba.
 8. Dacă simțiți că ați mâncat prea mult la masa principală, nu este absolut necesar să mai luați și următoarea gustare.
 9. Știu că mesele sunt însoțite de regulă și de unul, două, mai multe pahare de vin. N-o să vă spun să nu beți nimic, dar aveți totuși grijă la cantitate. Trebuie să știți că alcoolul este caloric, are 7 kcal/g, iar ca idee, grăsimea are 9 kcal/g, carbohidrații și proteinele 4 kcal/g. Doar să știți.
 10. Încercați să nu mâncați dulciurile la finalul unei mese bogate ci mai degrabă pe post de gustare, în prima parte a zilei.
 11. Beți ceai de mentă. Este aromat și ajută la calmarea mușchilor stomacului.
 12. Faceți mișcare, plimbați-vă, dacă vremea e frumoasă. E și păcat să stăm în casă după ce abia am scăpat de zăpadă.

Probabil că multe dintre cele scrise mai sus nu sunt noutăți pentru voi, ce încerc să vă spun este că perioada Sărbătorilor nu trebuie să fie una stresantă, în care să trageți de două frunze de salată, dar nici una care să stea sub semnul excesului. Deși pare cumva scris în ADN-ul nostru ca Sărbătorile să fie marcate de un festin culinar, cred că mai important este de fapt timpul petrecut împreună cu familia și prietenii.

Sărbători Fericite!

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto Pexels

(Visited 30 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.