Îmi place să gătesc, dar nu să stau juma’ de zi în bucătărie. Ăsta este și motivul pentru care n-am învățat să fac sarmale, cozonac și nici Albă ca Zăpada, deși pe ultima o ador pur și simplu.
Chiar și pentru dulciuri aleg rețete rapide, așă că am zis să încerc ceva nou: mini tarte fără făină, cu iaurt și fructe de pădure. Hmm…nimic nou sub soare, până la blat. Blatul este din curmale, semințe de chia și fulgi de mei.
Iată de ce avem nevoie pentru 14 mini tarte:
forme mici de silicon (eu am 8, așa că am copt în două rânduri)
robot de bucătărie (ideal unul mai forțos 🙂 )
160 g curmale fără sâmburi
4 linguri semințe de chia
3 linguri unt de cocos
1 ceașcă de fulgi de mei (merg și cei de ovăz, dar eu nu am avut simpli)
6-8 linguri de iaurt (eu am avut cu 2.8% grăsime, iar asta a însemnat o compoziție fluidă. Se poate face cu siguranță și cu iaurt 10% grăsime, sau cu cremă de brânză mascarpone, ca să iasă mai tare)
miere după gust (eu am pus 2 lingurițe rase)
fructe de pădure pentru decor
fulgi de migdale pentru decor
Am pus curmalele la hidratat cam 4 ore. Cred că se poate și mai puțin, dar eu am avut altceva de făcut, așa că a durat până m-am apucat de pregătit.
Cu vreo 10 minute înainte să mă apuc de treabă, am pus și semințele de chia la hidratat, pentru că robotul meu de bucătărie nu e chiar foarte puternic, așa că m-am gândit că puțin ajutor nu-i strică.
Am dat drumul la cuptor la 180 grade.
Am stors curmalele și le-am pus în robot. Am pus apoi semințele de chia și untul de cocos și le-am amestecat până ce compoziția a devenit pastă.
Am adăugat fulgii de mei și am pornit iarăși robotul. Compoziția rezultată a fost ușor fluidă, nu arăta ca un aluat tare. Cu ajutorul unei linguri am pus câte puțin în fiecare formă de silicon, și am întins compoziția cât am putut de uniform cu degetul pe pereții formelor și pe baza acesteia. Mda, aici am cam muncit puțin, dar nu atât de mult încât să mă gândesc cine m-o fi pus să fac asta 🙂
Am pus formele în cuptorul încins cam 10-15 minute, și le-am scos când au început să se rumenească pe margine. Le-am lăsat să se răcească.
Am preparat apoi o cremă simplă din iaurt și miere, și am decorat cu afine (am avut în congelator de anul trecut, dar puteți folosi orice fructe vă plac) și fulgi de migdale.
Este bine să aveți o farfurie la îndemână, așa cum spuneam, iaurtul cu 2,8% grăsime a făcut compoziția fluidă.
Încă ceva, puneți umplutura când vreți să mâncați tartele, baza se înmoaie.
Tartele sunt bune pe post de gustare dar și ca mic dejun, și pentru că băieților mei le-au plăcut, sigur mai fac 🙂
Poftă bună!
Citește și:
Prăjitură cu făină de migdale pentru Crăciun
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursă foto:arhiva personală