Daca sotul meu si-a dorit sa incerce sa faca cozonac anul acesta (si chiar i-a si iesit ca sa-l laud putin 🙂 ), m-am gandit avand in vedere ca a fost o perioada cu multe vizite la prieteni si parinti sa pregatesc si eu ceva dulce dar mai usor de facut 🙂
Mie imi place sa gatesc insa trebuie sa recunosc ca sunt destul de lenesa, imi plac in general retetele rapide la care nu trebuie sa robotesc jumatate de zi in bucatarie. Asa ca, am pus mana si am pregatit unul dintre dulciurile care pe mine ma scoate mereu din incurcatura, cheesecake fara foc. Treaba faina cu prajitura asta este ca se face imediat iar toppingul poate fi facut din orice fruct va place.
Eu am ales de data aceasta un topping din portocale si scortisoara, n-am mai incercat pana acum dar s-a potrivit gustul.
Iata ingredientele si modul de pregatire:
Baza de cheesecake: 250 g biscuiti populari si 100-120 g unt
Umplutura: 500 g mascarpone, 1 cutie de frisca, miere dupa gust( eu am pus 1 lingura)
Topping: 3 portocale, 1 lingurita de zahar brut, 1/2 lingurita de scortisoara, apa
Am inceput cu toppingul pentru a avea timp sa se raceasca pana am terminat restul. Am feliat portocalele, le-am pus intr-o cratita cu baza mai mare pentru ca fructele sa nu se suprapuna prea mult si am adaugat zaharul si apa cat sa le acopere. Am pus la fiert. Cand a clocotit apa, am redus focul la aragaz si am urmarit pana a inceput sa scada apa si sa se inmoaie fructele. Cand n-a mai ramas aproape de loc apa, am pus si scortisoara, am amestecat usor cu o paleta ca sa nu zdrobesc fructele si apoi am stins focul si am lasat sa se raceasca.
Am pregatit apoi baza. Am sfaramat biscuitii cu un sucitor, i-am pus intr-un castron si i-am amestecat cu unt. Cand s-a omogenizat amestecul, l-am asezat intr-o tava cu fundul detasabil- a mea are 24 cm diametru- si am presat sa se aseze bine. Am bagat apoi la frigider si am inceput sa pregatesc compozitia.
Am batut frisca si apoi am amestecat cu mascarpone si miere. Pentru ca in cratita in care am fiert portocalele mai ramasese putina zeama, am turnat-o si pe aceea in crema. Am scos forma de la frigider si cu ajutorul unei spatule am asezat crema peste baza de biscuiti, iar deasupra portocalele. In ceea ce priveste gustul cremei, eu am folosit doar o lingura de miere, pentru noi a fost suficient dar daca nu vi se pare dulce mai puteti adauga putina miere.
Asta a fost tot. Eu o pregatesc de regula cu o zi inainte de a o manca 🙂 . E racoroasa si usor de facut. Vara de exemplu pun zmeura in crema sau afine, iese tare buna si asa.
Pofta mare va doresc!
Sursa foto: arhiva personala
Pingback: Idei de rețete pentru sărbători - inspirație pentru toată familia