Recomandări de pachet sănătos pentru copiii de școală

Am discutat în ultima vreme cu prieteni care au copii mai mari, despre ce conține un pachet sănătos pentru școală. Toți prietenii mei sunt părinți care își alocă în fiecare dimineață câteva minute pentru a le pregăti copiilor o gustare sănătoasă, formată dintr-o tartină cu diferite ingrediente și un fruct sau câțiva biscuiți. Tot ei mi-au povestit că cei mici au colegi care vin la școală cu croissant cu ciocolată sau pufuleți cu arome și suc!

Eu îmi aduc aminte că aveam întotdeauna în ghiozdan un sandvici și un fruct de sezon. Asta mâncam în recreație, deși școala mea generală era situată lângă o piață și acolo exista și o gogoșerie. Gogoși însă mâncam destul de rar, nici nu se punea problema să fie în fiecare zi. Și nu îmi aduc aminte ca la colegii mei să fi fost altfel… așadar și părinții noștri, deși plecau devreme la serviciu, își făceau timp să ne pregătească și un sandvici. Preferatul meu era cu măsline și unt 🙂

Deși Tudor mai are mult până la școală, m-am gândit să scriu un articol cu câteva sugestii legate de pachetul sănătos pentru copii, cu variante puțin diferite de clasicul cașcaval și șuncă.

Din punctul meu de vedere, pachetul sănătos trebuie să conțină un sandvici, un fruct/ un pumn de nuci/ un pumn de fructe uscate sau chiar un baton cu cereale/câțiva biscuiți bine aleși.

Iată mai jos câteva variante de pachet sănătos la care m-am gândit eu:

  • Lipie libaneză cu pastă de măsline și castraveți, o portocală. Pasta de măsline o puteți prepara seara, vă trebuie măsline fără sâmburi, puțin usturoi (eu am pus la 300 g masline ½ cațel de usturoi și nu s-a simțit foarte tare aroma lui) și un vârf de cuțit de unt. Băgați totul în blender și este gata imediat. Tartinați lipia și deasupra puneți felii de castravete. Această variantă îmi aduce aminte de  copilarie.

 

 

  • Sandvici cu cremă de urdă cu mărar, un pumn de fructe uscate și semințe. Crema de urdă se prepară foarte simplu, pasăm urda, o amestecăm cu o lingură de smântână și puțin mărar tocat. Asezonăm cu sare. În sandvici putem să punem și castraveți sau ardei.

 

 

  • Lipie libaneză cu omletă cu brânză și legume și baton cu cereale (cel din poză conține ovăz, stafide, ulei de floarea soarelui și este îndulcit cu suc de mere). Omleta se poate face simplă sau cu branză și/sau legume. Eu am pus o felie subțire de brânză de capră și ardei verde.

 

  • Lipie libaneză cu friptură și castraveți murați, două mandarine. Castraveții murați sunt o sursă excelentă de probiotice naturale, iar friptura poate fi facută cu o seară înainte.

 

  • Sandvici cu chifteluțe de legume, smântână și un măr. Rețeta de chifteluțe cu legume este aici,doar că de data aceasta le-am modelat, nu le-am pus în forme de brioșe. Eu le-am făcut puțin mai groase, însă pot fi modelate mai subțiri, ca să încapă între două felii de pâine. Chifteluțele se pot face seara, sunt foarte bune și reci iar dacă vă gândiți că se poate înmuia pâinea de la smântână, pur și simplu feliați chifteluța pe lung și puneți înăuntru puțină smântână.

 

  • Sandvici cu pastă de avocado și rosii cherry, două mandarine. Pasta de avocado se face simplu, pasăm avocado, îl amestecăm cu puțină sare și zeamă de lamâie și este gata. Este posibil ca pâinea să se poată înmuia puțin de la pastă, așa că putem să punem o frunză de salată între felia de pâine și pasta de avocado, respectiv între felia de pâine și roșii.

 

Acestea ar fi pe scurt câteva recomandări de pachet sănătos pentru copiii de școală. Probabil că ați observat că am ocolit mezelurile, despre etichetele acestora găsiți mai multe detalii aici.

Eu cred că este important să pregătim acasă cu grijă și atenție gustarea pentru cei mici și mai cred că la școală părinții împreună cu învățătorii ar trebui să stabilească câteva reguli legate de conținutul gustării: fără chipsuri, fără dulciuri procesate, bomboane etc.

Aveți grijă de sănătatea lor, dar și a voastră!

 

 

Sursa foto: arhiva personala, Pixabay

(Visited 2.062 times, 1 visits today)

8 Comments

  1. andrei manea 19/01/2017 at 7:07 AM

    Desi am mancat foarte bine de dimineata, citirea articolului tau si vizionarea acetor poze tare „delicioase” mi-au facut iar pofta de mancare! 😉

    Reply
  2. Roxana Dulgheru 22/01/2017 at 7:02 PM

    eu inca le cumpar copiilor mei batoane d ela organix si biscuiti, desi au trecut de mult timp de varsta bebelusiei 🙂

    Reply
    1. Carmen Radu 22/01/2017 at 7:48 PM

      Eu mananc din portia lui Tudor cand am pofta de ceva bun :). Mai sunt unele cu canepa si curmale foarte bune si pentru copii mai mari dar si pentru adulti de la Canah daca nu ma insel…

      Reply
  3. Nico 15/01/2018 at 8:12 AM

    Recomandarile tale sunt de mare folos! Fiica mea nici nu vrea sa auda de clasicul sandvis cu salam sau sunca. Vrea ceva nou, ceva diferit si pe care sa il manance cu placere. Am sa le pregatesc in dublu exemplar… unul pentru ea, unul pentru mine la birou 🙂

    Reply
    1. Carmen Radu 15/01/2018 at 11:36 AM

      Mulțumesc mult, mă bucur că îți plac propunerile 🙂 O să mă mai gândesc și la altele și revin cu un nou articol. E bine că șunca nu se află printre preferințele domnișoarei tale, eu cred că sandviciurile pot fi gustoase și dacă au alte ingrediente.

      Reply
  4. Denisa 18/01/2018 at 7:13 AM

    Mai e puţin până la şcoală şi la noi, dar păstrez articolul tău. Până atunci îl folosesc ca sursă de inpiraţie pentru cină. :))))

    Reply
    1. Carmen Radu 18/01/2018 at 7:59 AM

      Poftă bună! Să știi că și eu le prepar, pasta cu măsline și cea cu avocado sunt frecvente la noi 🙂

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.