Cerealele sunt unele dintre alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din meniul saptamanal al copiilor si nici al adultilor pentru ca fac parte din grupa carbohidratilor buni care furnizeaza combustibilul esential cu care functionam toti: glucoza.
Cum trebuie sa alegem insa corect? In nici un caz dupa cat de stralucitor si colorat este ambalajul! La o simpla plimbare in supermarket la raftul de cereale “sar in ochi” pungi viu colorate cu maimutoi si animalute, pe unele scrie mare CEREALE INTEGRALE, adaos de vitamine, etc. Daca intoarceti insa punga sau cutia si cititi eticheta veti vedea ca pe langa cereale integrale mai exista adaos de zaharuri de diferite tipuri…
Iata un exemplu de eticheta pe care eu as trece-o la asa NU:
Si atunci cum alegem cerealele? Eu as zice in primul rand dupa ambalajul cel mai simplu iar in al doilea rand dupa eticheta: cu cat contine mai putine ingrediente cu atat mai bine.
Iata cateva exemple: cereale de ovaz, de hrisca, cereale de porumb fara adaos de zahar, fulgi de mei.
Da, stiu acestea simple nu sunt chiar cel mai gustos fel de mancare dar puteti sa le imbunatatiti cu un varf de lingurita de miere (stiti voi exact cantitatea pe care o puneti, nu v-o dozeaza fabrica), cateva bucati de fructe uscate sau crude, 1 lingurita de pudra de roscove sau cacao, seminte de diferite feluri pentr un adaos de grasimi bune, si le puteti servi cu iaurt, lapte vegetal sau animal.
Legat de proprietatile pe care le au cerealele, o sa trec in revista pe rand cateva dintre ele:
OVAZUL contine vitamine (A, B, E, D) minerale (calciu, fier, zinc) si este o sursa de carbohidrati sanatosi. Contine cel putin 6 aminoacizi esentiali si este considerat cea mai completa cereala iar faptul ca este si foarte bogat in fibre il face un produs excelent pentru reglarea tranzitului intestinal. Iata si o idee de preparare: din ovaz se poate face porridge, un fel de budinca foarte des intalnita in Anglia ( se pune practic ovazul la fiert in lapte-animal sau vegetal- si cand ajunge la consistenta unui terci putem adauga, cacao, fructe uscate, nuci, etc).
HRISCA contine vitaminele E, B1 si B2, K dar si proteine, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu si fier. Desi este considerate o cereala, hrisca este de fapt o planta ierboasa irudita cu rubarba si stevia. Este foarte hranitoare si deasemenea bogata in fibre.
PORUMB Cerealele de porumb sunt probabil cele mai acceptate de catre copii, au un gust bun chiar si simple fara nici un adaos suplimentar. Fulgii de porumb contin vitaminele A, B6, B12, contin acid folic si sunt o sursa buna de fier.
MEIul contine vitaminele A, C, B, acid folic, fosfor, magneziu, fier, potasiu si nu contine gluten. Are numeroase proprietati benefice printre care reducerea colesterolului, mentinerea sanatatii pielii, proprietati diuretice si de reglare a tranzitului intestinal. Mi se pare ca meiul simplu are un usor gust metalic insa in combinatie cu alte cereale si cu miere sau fructe acesta dispare.
Eu cumpar de regula cerealele simple de la magazine tip plafar (Bebe Tei este locul meu preferat) iar ca si branduri primul in topul preferintelor este SOLARIS. De ce? Pentru ca au o varietate foarte mare de produse, pentru ca au atat cereale simple cat si mixuri cu fructe si pentru ca mie imi inspira incredere.
Iata cum arata ambalajul fulgilor de ovaz – simplu si fara animalute care sa atraga si cel al unui mix de fructe si seminte pe care eu le folosesc frecvent:
In concluzie, va recomand sa cititi cu atentie etichetele, nu va lasati atrasi de ambalaje stralucitoare iar daca cel mic este obisnuit sa le consume pe acestea un sfat pentru tranzitia catre tipul de cereale mai sanatoase ar fi urmatorul: combinati pentru inceput cerealele cu care este obisnuit copilul cu cereale simple in cantitate mai mica. Pe masura ce acesta se obisnuieste cu gustul cresteti cantitatea de cereale bune in defavoarea celor mult prea procesate si adaugati cate putine fructe uscate, etc pentru imbunatatirea gustului.
Nu uitati, gustul dulce este cel cu care ne nastem si pe care il acceptam cel mai usor iar daca pana acum i-ati oferit copilului cereale care contin si adaosuri de zaharuri, trecerea catre cele simple cu mai putin continut dulce adaugat va fi de durata dar nu imposibil de obtinut!
Sursa foto:Pixabay, arhiva personala
Atunci cand citesc cu atentie etichetele, observ ca tara de origine e China/Turcia chiar si la chestii ”bio”. ce parere ai despre asta?are vreo importanta de unde provin?
multumesc,
nicoleta
Dacă produsele sunt certificate bio, nu are importanță țara de proveniență. Certificarea bio nu se obține ușor, sunt multe criterii care trebuie respectate, de la calitatea solului și până la substanțele cu care se stropesc plantele, utilajele folosite pentru culegerea lor, etc.