Ce înseamnă schimbarea stilului de viață?

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în ultimii ani este acesta: Dieta nu este soluția pentru a fi bine cu tine însuți/însăți, dar schimbarea stilului de viață este.

De pe la 24 de ani, greutatea mea a fluctuat foarte mult, între 68 de kilograme și 52 kilograme. Am mai scris și în alte articole despre faptul că am luat la rând toate dietele, de la Atkins la Dukan, dieta daneză, dieta cu supă de varză, Scarsdale și alte minunății de genul acesta. Pierderea în greutate s-a lăsat cu frustrări, dar nu a fost un lucru la fel de complicat cum a fost procesul de menținere a greutății după ce mi-am atins ținta de kilograme pierdute.

Care menținere nu dura mult, pentru că acumulam rapid ce dădusem jos. Am înțeles mai târziu cum stă treaba cu stilul de viață sănătos, iar ideea de bază este că avem nevoie de răbdare și ajutor, mai ales dacă dorim să evităm capcana dietelor reluate la nesfârșit (care numai sănătoase nu sunt pentru organism) și dacă dorim să facem o schimbare bună în viața noastră.

De ce dietele nu sunt soluția? Pentru că ne vor atrage într-un cerc vicios cu  pierdere și câștig de kilograme, ceea ce în timp poate duce la multe probleme de sănătate și la probleme emoționale.

Ce înseamnă schimbarea stilului de viață? Înseamnă pe lângă alimentația corectă și mișcare, reducerea stresului pe cât posibil, și odihna.

O să încep cu odihna, și pentru că am mulți prieteni și clienți care lucrează în multinaționale și se spetesc muncind, o să fac referire în principal la cei care lucrează în acest sistem. Știu că jobul într-o multinațională implică multă presiune, evaluări și ținte de atins. Vă spun doar atât: pentru Corporație voi sunteți o cifră pe o hârtie.

Atâta vreme cât lângă cifra asta se găsește un plus, totul este bine. Când în socotelile Corporației nu vă veți mai potrivi, nu va ezita să vă arunce ca pe o măsea stricată. Nu contează cât overtime ați făcut și câte wekeend-uri ați muncit pentru a demonstra, nu contează că ați lipsit de la serbările copilului ca să predați rapoartele la timp sau pentru că ați fost prinși în ședințe, nu contează că voi ați adus beneficii companiei în timp.

Sunteți doar o cifră, nu vă faceți iluzii că îi pasă Corporației de voi, indiferent că după ani de muncă ați ajuns în poziție de middle sau top management. Așa că, trageți adânc aer în piept și aduceți-vă aminte că ziua de muncă se termină la 18. Nu vorbesc din cărți, am lucrat și eu în sistemul acesta până acum vreo 15 ani. N-aș mai putea să mă întorc…

Odihna și relaxarea sunt extrem de importante, de ele depind mulți hormoni, inclusiv cel al stresului, care poate face prăpăd atunci când este la putere.

Nu spun că pentru cei care sunt antreprenori viața e mai simplă, cred însă că și unii și ceilalți trebuie să învețe să pună limite. Până nu le pune organismul.

 

Mișcarea 

Omul este un animal făcut să se miște.

Nu suntem creați să stăm în fund pe canapea/scaun/mașină, avem nevoie de mișcare. Fie că este vorba despre plimbări pe jos, sport în cadru organizat, urcatul scărilor, orice tip de mișcare este binevenită. Pe mine sportul m-a ajutat mult, consider că decizia de a-l introduce în rutina mea săptămânală a fost una dintre cele mai bune decizii luate vreodată.

Mă ajută să dorm mai bine, mă ajută la postură și mă ajută să-mi mențin greutatea constantă în ultimii ani. Când nu fac sport o săptămână sau două-pentru că mi s-a mai întâmplat- am constatat că inclusiv starea de spirit mi se schimbă, sunt mai nervoasă, mai greu de mulțumit (pentru că în timpul activității fizice se secretă serotonina, hormonul fericirii).

Nu e ușor să te apuci de sport, și dacă vă gândiți că de luni gata, treceți și la mâncarea sănătoasă și începeți să faceți sport în fiecare zi, vă recomand să vă opriți. Faceți schimbările pe rând, cu răbdare, dacă vreți totul imediat, n-o să reușiți. Schimbările în bine au nevoie de timp, obiceiurile bune au nevoie de timp pentru a deveni cu adevărat obiceiuri.

Alimentația sănătoasă

N-o să vă scriu ce este bine să mâncăm și ce nu, găsiți pe blog multe articole legate de subiect. O să vă scriu însă câteva trucuri de care vă puteți folosi pentru a vă putea ocupa de partea emoțională a mâncării: cum putem gestiona poftele.

Mai întâi de toate, trebuie să știți că pofta poate fi semnul că organismul are nevoie de  niște micronutrienți – de exemplu, pofta pentru ciocolată poate fi un simptom al deficitului de magneziu. Vă recomand să discutați și cu medicul vostru care vă poate recomanda anumite investigații pentru a vedea dacă pofta are o bază reală, caz în care va decide dacă este nevoie de unele suplimente. În cazul în care testele nu arată lipsa de micronutrienți, atunci este timpul să începeți să lucrați și să vă concentrați asupra poftelor.
Cum ne descurcăm cu pofta? Iată câțiva pași simpli care vă vor ajuta:
Opriți pofta cu ajutorul întrebărilor:
1. Trebuie să vă opriți și să respirați adânc. Înainte de a băga mâna în punga cu covrigei sau cu bomboane, întrebați-vă: “Mi-e foame? Cum pot să spun că este vorba de foame și nu de poftă?”
Este un exercițiu de răbdare la care trebuie să vă concentrați și să fiți foarte sinceri cu voi înșivă.
2. Gândiți-vă la mâncarea pe care o doriți și întreabați-vă “chiar vreau să mănânc asta? Mă va face să mă simt mai bine? De ce? ”

Dacă descoperiți că pofta este legată emoțional, încercați să acționați pentru a identifica emoția.

Dialogul interior vă va ajuta: “știu că sunt puternic și că pot să depășesc pofta”.
Încercați să vă mutați atenția de la emoțiile care au declanșat pofta (m-am certat cu un coleg, șeful a făcut scandal în ședință, m-am certat cu soțul), la ceva pozitiv (abia aștept să ajung acasă să mă joc cu copilul meu, abia aștept să ies să alerg/să mă plimb în parc, abia aștept să mai citesc câteva capitole din cartea X).

Acceptați poftele: este în regulă ca din când în când să cedăm tentației, atât vreme cât suntem conștienți de acest lucru. Faptul că mâncăm ocazional ceva ce ne place dar nu este tocmai sănătos, n-o să ne destabilizeze programul. Totul este să mâncăm conștient și să ne bucurăm de fiecare înghițitură, astfel încât creierul să știe că a primit ce a vrut.

Acestea sunt câteva trucuri pe care le puteți folosi, evident că este nevoie de exercițiu și de timp, însă trebuie să porniți cu pași mici și cu credința că va fi mai bine. Trebuie să priviți fiecare pas pe care îl faceți (azi n-am mai mâncat 10 bomboane ci doar 3) ca pe un succes. Trebuie să înțelegeți sursa poftelor și să îmbrățișați partea emoțională pentru a le depăși atunci când acestea sunt legate de emoții.

E simplu? Nu, nu este simplu, dar nici Roma n-a fost construită într-o zi. Dacă stabilim obiective realiste, dacă învățăm să avem răbdare și să prețuim faptul că sănătatea noastră contează și că este important să o păstrăm, nu să încercăm să o recuperăm după ce am pierdut-o, suntem pe calea cea bună.

Schimbarea stilului de viață în bine nu se produce într-o zi, este nevoie de multă muncă. Dar se poate!

 

Citește și:

Înlocuitori sănătoși pentru junk food

60 de zile din viața ta. Spune NU dietelor, spune DA alimentației corecte

 

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto: Pixabay

(Visited 1.298 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Pingback: #88 Inspirația Săptămânii (7 - 13 aprilie) | Cristina Oțel

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.