Gustul de supă cremă de roșii vara este incredibil de bun. Roșiile proaspete, aromate, zemoase, fac minuni pentru papilele gustative și nu numai. Dacă luăm în calcul beneficiile consumului lor, e bine să le includem în alimentația noastră zilnică, cât este sezonul lor.

Cele mai bune roșii sunt cele pe care le primesc de la țară, dar în lipsa lor, cumpăr din piața 16 Februarie. Am eu o doamnă drăguță acolo de la care iau de vreo 7-8 ani. La ea roșiile apar pe la jumătatea lunii iunie, ca idee. Nu sunt foarte ieftine, dar au gust și miros de roșii, iar doamna m-a învățat și cum să le deosebesc pe cele crescute accelerat.

Eu folosesc oala sub presiune, iată mai jos și ingredientele pentru supa cremă de roșii:

  • 1.5 kg roșii
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 2 dovlecei medii
  • 2 morcovi
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 2 linguri ulei de măsline
  • oregano, cimbru, turmeric, boia, sare, piper, cimbrișor după gust
  • parmezan feliat
  • frunze de busuioc proaspăt

Am curățat și feliat rădăcinoasele, am feliat ceapa și usturoiul iar roșiile le-am decojit și le-am tăiat bucăți. Legat de decojirea roșiilor, poate știți metoda de a trece cu latul cuțitului peste coajă, asta o face mai ușor de îndepărtat apoi. Ar mai fi și metoda opăririi în puțină apă, dar mie mi se pare greoaie.

Am pus la fiert în puțină apă ceapa, usturoiu și condimentele. După ce a fiert ceapa și apa a scăzut, am pus restul legumelor tăiate, am amestecat puțin și apoi am pus apă în oala sub presiune. Când apa a început să fiarbă, am pus capacul. Am lăsat legumele cam 30 de minute apoi am oprit focul. După vreo 5 minute am eliberat aburul din oala sub presiune apoi am deschis capacul.

Am lăsat vreo 15 minute să se mai răcească, am pasat legumele cu blenderul și la final am adăugat 2 linguri de ulei de măsline și am amestecat. Dacă vi se pare că e prea mult lichid în oală, mai puteți scoate din el cu polonicul într-un bol, dar nu aruncați lichidul, e posibil ca supa să fie prea groasă și să mai aveți nevoie de el.

Am servit cu felii de parmezan și câteva frunze de busuioc proaspăt. Opțional, puteți face și crutoane din felii de pâine integrală, stropite cu puțin ulei și oregano.

Eu prefer de multe ori să pun uleiul de măsline la final, dar dacă doriți, puteți să folosiți și metoda clasică (mai fac și eu și așa). Căliți ceapa și usturoiul cu condimentele în una-două linguri de ulei și puțină, adăugați rădăcinoasele și le perpeliți și pe ele puțin, apoi restul se desfășoară ca mai sus.

Mă bucur că roșiile sunt în continuare preferatele lui Tudor, fie crude în salată, sau bruschete.

Poftă bună!

 

Citește și:

https://carmenradu.ro/retete/cheesecake-cu-zmeura-varianta-la-cuptor/

https://carmenradu.ro/retete/mic-dejun-la-borcan/

https://carmenradu.ro/retete/garnituri-pentru-gratar/

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto: Arhiva personală

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.