Dulciurile pentru copii reprezintă subiectul de discuție favorit al multor mame cu care interacționez în diferite situații. Sunt întrebată ce părere am, dacă mierea e mai bună decât zahărul, dacă eu îmi las copilul să mănânce dulciuri și ce anume îi dau.
Am scris și am vorbit de multe ori despre dulciurile la copii, atât din punct de vedere al unui om care lucrează în domeniul nutriției, dar și din punct de vedere al părintelui.
Aș vrea să mai lămuresc însă niște aspecte, poate vă ajută să decideți cum să procedați:
În categoria îndulcitorilor pe care îi găsim adăugați în diferite alimente intră: zahărul, mierea, fructoza, maltoza, lactoza, siropul de glucoză, siropul de glucoză-fructoză, siropul de porumb, siropul de agave, siropul de arțar, zahăr invertit, melasă, zahăr de cocos, dextroză etc.
Toți îndulcitorii de mai sus au efecte asupra oganismului, fie că este vorba despre creșterea nivelului de glucoză din sânge, fie că este vorba despre metabolizarea directă în ficat. Fructoza de exemplu, nu crește nivelul glucozei din sânge, ea este metabolizată la nivelul ficatului. Consumul de fructoză în exces poate avea printre alte consecințe, steatoza hepatică.
Doar pentru că pe un produs cumpărat nu scrie zahăr, sau scrie fără zahăr adăugat, nu înseamnă că nu are alți îndulcitori adăugați.
Zahărul este compus din glucoză și fructoză.
Mierea conține și ea tot glucoză și fructoză dar, spre deosebire de zahăr, mai conține și vitamine și minerale, mai multe sau mai puține, în funcție de sortiment.
O linguriță de zahăr are aproximatix 16 kcal, o linguriță de miere, 21 kcal.
Înlocuirea zahărului cu mierea nu înseamnă neapărat o mișcare mai înțeleaptă, pentru că și mierea are asupra organismului efecte similare zahărului.
Legat de copii, eu aș avea următoarele recomandări:
În copilăria mică (cel puțin până la 2 ani) evitați pe cât se poate să adăugați orice tip de îndulcitor în mâncarea copiilor. Suntem setați genetic să preferăm gustul dulce, nu are sens să-l stimulăm chiar de la vârste fragede. Putem folosi pentru preparate banane, mere coapte, sfeclă, morcovi.
Când copii mai cresc, îndulciți cu măsură. Asta e o idee bună și pentru noi, adulții, nu numai pentru copii. Adică, dacă în rețetă scrie de exemplu 100g zahăr, voi puneți mai puțin de jumătate. Nu contează că aluatul nu va crește spectaculos sau că prăjitura nu va arăta ca cele din revistă. Da, știu, durează să te obișnuiești cu gustul.
Când vine vorba despre dulciuri, preferați varianta făcută în casă, pentru că știți exact că folosiți unt nu margarină, ouă adevărate nu praf, zahăr cu măsură.
Când copiii mai cresc, stabiliți reguli clare legate de consumul dulciurilor.
Nu înlocuiți zahărul cu miere în proporție de 1:1 pe principiul că e mai sănătoasă.
Încercați să nu țineți dulciuri procesate în casă.
Nu țineți totuși copiii în boluri de sticlă când mai cresc și nu porniți de la premiza al meu sigur n-o să mănânce. Nici un părinte, oricât de bine și-ar cunoaște copilul, nu poate garanta comportamentul acestuia când va intra în colectivitate. Și asta v-o spun în calitate de om care lucrează și a lucrat cu cupluri copil-părinte, copii care au avut restricții la dulciuri până la 7-8 ani.
Alegeți mai degrabă să le povestiți despre efectul consumului zilnic, despre motivele pentru care dulciurile trebuie consumate rar.
Dacă alegeți să cumpărați dulciuri, încercați să găsiți o variantă mai curată, sunt producători care dozează mai corect cantitatea de zahăr și care folosesc ingrediente naturale, nu din acelea care vin în saci.
Ce este însă foarte important și eu pun mult accent pe asta, este faptul că, problemele cu consumul de zahăr&co nu apar dacă ocazional, mâncăm o prăjitură sau un alt dulce. Problemele apar atunci când este vorba despre consum ZILNIC și ÎN EXCES, atunci când noi și copiii avem la dispoziție tot timpul batoane cu lapte, alune și alte umpluturi, napolitane, sucuri, bomboane, sau când ajungem să consumăm fără să știm, pentru că nu citim etichetele. Da, îndulcitori putem găsi în foarte multe alimente, de la pâine la iaurt.
Asta cu cititul etichetelor este o activitate tare importantă (vă las aici linkul către campania desfășurată împreună cu Alina Trifu).
La final, pentru că am fost întrebată și asta, vă las câteva recomandări de producători de dulciuri faine, cu gust echilibrat și ingrediente naturale. Sper să nu-și schimbe obiceiul acesta în timp, pentru că uneori afacerile cu mâncare pornesc bine și corect la drum și cumva, pe parcurs, se strică ceva.
Așadar, pentru iubitorii de înghețată, recomand Sweetology. S-a deschis anul trecut, am mâncat și anul acesta și tot bună a rămas înghețata. Nu au foarte multe sortimente, dar pe cele pe care le au, le fac bine. Eu prefer de regulă variantele mai ușoare, sortimentul lor emblematic este cu cel cu grapefruit și aperol și nu m-am săturat de el.
French Revolution. Ei bine, dacă vreau să-i dau lui Tudor o prăjitură din comerț, ei sunt prima mea alegere. Eclerurile sunt întotdeauna proaspete, simți gustul acela plăcut de desert de calitate, iar variantele pe care le-am încercat eu nu sunt exagerat de dulci (foret noire și lămâie cu busuioc).
Oana’s Bakery. Mai toate torturile de la aniversările de la grădință ale colegilor lui Tudor au fost făcute la ea. Prăjiturile sunt gustoase și echilbrate.
Atelierul de BoBo, dacă vă plac bomboanele și prăjiturile raw vegane. Laura folosește curmale, banane și miere pentru îndulcit. Avantajul acestor dulciuri este că sunt foarte sățioase așadar nu poți mânca prea mult.
Alegeți înțelept, încercați să fiți echilibrați și nu uitați că, mai ales când vine vorba despre copii, restricțiile și un NU categoric pot face mai mult rău decât stabilirea unor reguli. Dacă faceți parte din categoria părinților de copii neiubitori de dulciuri, bucurați-vă, dar nu evitați să le povestiți și lor despre alegerile corecte, nu se știe când li se schimbă gusturile…
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Sara Cervera on Unsplash
Buna, Carmen 🙂
Ne poti ajuta, te rog, cu o sugestie de inlocuitor de zahar pentru dulceturi? Stiu de sucul/piure ul de mere pentru gemuri… dar bunica ar vrea sa faca si dulceturi. Multumesc anticipat 🙂
Bună Ramona, nu știu ce anume s-ar putea potrivi pentru dulceață, n-am încercat. Eu folosesc zahăr brut, nerafinat, 90-100g la 1 kg de fruct. Fierb dulceața până se leagă siropul dar nu exagerat de mult, fructele rămân întregi. Toată lumea mi-a spus că voi strica fructele, că dulceața nu ține dacă nu respecți proporția de 1:1. Ei bine, acum vreo două săptămâni am desfăcut ultimul borcan de dulceață de cireșe făcută anul trecut și a fost bună. Le-am depozitat în pivința bunicilor însă, și am pus borcanele cu capacul în jos.