Dacă tot este sezonul lor și pentru că soțului meu îi plac tare mult, am pregătit piure de urzici. Nu pot să zic că mă dau în vânt după ele, nu din punct de vedere al gustului ci al faptului că muncești mult și iar cantitatea produsului finit e…mică 🙂
Dintr-un kilogram de urzici au ieșit cu indulgență 4 porții de piure.
Curățatul lor durează ceva, așa că este bine să vă înarmați cu răbdare. Trebuie apoi spălate foarte bine, în vreo 5-6 ape.
Vă recomand să folosiți mănuși de cauciuc, eu n-am încercat niciodată să pun mâna pe ele direct.
Ingrediente
-
1 kg urzici (sincer, n-aș fi rezistat să curăț mai mult, deja spre finalul pungii îmi pierdusem zen-ul, cu toată muzica faină și ritmată pe care o ascultam în timp ce le curățam)
-
5-6 căței de usturoi
-
1 cutie smântână de gătit 15% grăsime
-
sare, piper
Am curățat și am spălat bine urzicile (trebuie îndepărtate codițele și păstrate doar frunzele).
Le-am pus la fiert în apă cu sare, apă cât să le acopere. Au fiert cam 15 minute, apoi le-am scurs.
Într-o tigaie neaderentă am pus cățeii de usturoi zdrobiți și trei linguri de apă ca să fiarbă puțin, sare și piper. Când apa a scăzut, am pus smântâna de gătit și am amestecat preț de 1 minut, apoi am adăugat și urzicile scurse. Am lăsat la foc mic timp de 3-5 minute și am amestecat ca să se omogenizeze. Pentru că am folosit smântână de gătit, n-am mai pus și ulei.
Când amestecul a fost omogenizat, am oprit focul și l-am pasat cu blenderul.
Știu că este post, mă gândesc că smântâna poate fi înlocuită cu puțin lapte vegetal, dacă doriți. N-am încercat, nu știu dacă s-ar potrivi, dar poate merită măcar într-o cantitate mică să vedeți dacă gustul este bun în această variantă. Dacă nu, puteți folosi 1 lingură de ulei la început, împreună cu usturoiul sau la finalul procesului de gătire.
Deși sunt migăloase, având în vedere că perioada în care sunt disponibile este scurtă, eu zic că merită să facem piure de urzici. Asta v-o spune o persoană căreia nu-i place să stea mult în bucătărie…
De ce sunt bune urzicile?
Sunt bogate în calciu (100g urzici conțin 594 mg calciu, 100g iaurt grecesc de exemplu, conțin 106.9 mg calciu).
Conțin fier- 4.4 mg, mai mult decât spanacul lui Popeye Marinarul-1.3 mg la 100g.
Mai conțin și fosfor, potasiu, magneziu și zinc, dar și vitaminele A, C, K și acid folic. Urzicile au efect diuretic și se pare că ar fi un adjuvant în bolile reumatismale, gută, litiază renală. Aici sunt multe de discutat, ca despre orice tip de plantă sau aliment, pentru că fiecare organism reacționează diferit.
Eu zic totuși că merită să avem puțină răbdare și să preparăm piure de urzici de câteva ori în sezon, sunt gustoase și bogate în micronutrienți. Eu n-am păstrat zeama, nu îmi place deloc gustul, dar dacă vă place, o puteți bea, are și ea beneficii similare cu consumul propriu zis al urzicilor.
Poftă bună!
Citește și:
https://carmenradu.ro/retete/prajitura-cu-mere-si-faina-integrala-cu-continut-redus-de-zahar/
https://carmenradu.ro/retete/ciuperci-pleurotus-cu-sos-de-rosii-si-orez-integral/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursă foto: Arhiva personală