Când eram însărcinată, ciupercile Pleurotus au fost una dintre sursele mele de proteine vegetale preferate.

Îmi place gustul lor, îmi place că le poți găti în foarte multe feluri, poți face din ele chiar și o ciorbă care seamănă cu cea de burtă.

Ciupercile Pleurotus mai conțin în afară de proteine vegetale și potasiu, fosfor, seleniu, zinc, vitamina D, acid folic, vitaminele B1 și B3.

Am avut chef să le gătesc cu sos de roșii și ca să nu se plictisească, am pus și orez integral lângă.

Ingrediente:

  • 1 casoletă de ciuperci pleurotus 500g
  • sos de roșii ( eu am folosit o sticlă de 330 ml sos făcut de casă, Tataie se pricepe bine la conserve 🙂 )
  • cimbrișor proaspăt (puteți folosi și cimbru uscat, eu am găsit cimbrișor la un hipermarket)
  • boia dulce, oregano, sare, piper
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ceapă roșie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 3/4 cană orez integral

 

Am spălat ciupercile și le-am tăiat bucăți. Marii chefi spun că nu ar trebui să spălăm ciupercile, pentru că absorb apă și nu se mai gătesc bine. Având în vedere că eu am gătit ciupercile prin fierbere, treaba asta nu mi s-a părut chiar așa de importantă, așa că le-am spălat bine și le-am stors de excesul de apă.

Am pus ceapa și usturoiul tocate mărunt într-o cratiță antiaderentă cu puțină apă, sare, boia și plante aromatice. Le-am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat și au scăzut. Când ceapa a devenit transparentă, am adăugat ciupercile și am mai pus apă cât să le acopere de un deget. Am lăsat să fiarbă cam 30 minute. Am adăugat sosul de roșii și am mai lăsat să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute. După ce am stins focul, am adăugat uleiul de măsline.

Separat, am pus la fiert în apă clocotită cu sare orezul integral, proporția fiind de 3 căni de apă la 1 cană de orez. Orezul integral fierbe mai greu, e posibil să mai fie nevoie să adăugați apă pe parcurs. Atenție, să puneți apă clocotită, ca nu opriți procesul de fierbere.

Se poate pune o linguriță de parmezan ras deasupra când servim, dacă nu, este o rețetă foarte bună și pentru cei care țin post.

Poftă bună!

 

Citește și:

https://carmenradu.ro/retete/salata-cu-quinoa-si-porumb-inspirata-de-jamie-oliver/

https://carmenradu.ro/retete/placinta-ciobanului-reteta-cu-de-toate/

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto: Arhiva proprie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.