Auzim des vorbindu-se despre mâncatul conștient sau mindful eating și asta pare așa, o chestie desprinsă din povești.
Nu e chiar așa, ba mai mult, cred că și bătrânii noștri o practicau, pe vremea când nu exista o denumire pentru asta. Iată și un exemplu: eu aveam obiceiul de a-mi lua o carte și de a citi în timp ce mâncam, iar bunica mea îmi spunea “pune cartea deoparte, la masă se mănâncă, nu se citește”.
Fără să știe, îmi transmitea o informație tare importantă: când mâncăm, trebuie să fim atenți la asta și atât.
Vreau să vă spun că nu este un lucru tocmai simplu, dar se obține prin exercițiu. Ca să nu credeți că eu sunt undeva sus, pe un piedestal și de acolo fac lucrurile întotdeauna perfect, să știți că nici mie nu-mi iese treaba asta mereu. Mi se mai întâmplă să mănânc pe repede înainte la prânz, gândindu-mă la lista cu lucruri încă de rezolvat și cu timp prea puțin pentru ele. Mi se mai întâmplă și mie să ronțăi o pătrățică de ciocolată în loc să o savurez și să mă întreb apoi unde a dispărut, creierul meu cerând-o deja pe a doua.
Cu toate astea, la fel ca și cu sportul, încerc să mă disciplinez și să fac lucrurile cât mai bine pentru mine în 80% din timp. Pentru că îmi dau seama că atunci când mănânc repede, nu mestec suficient mâncarea și primul semn că am dat-o’n bară, e că mă balonez și începe să mă doară stomacul. Atunci când mănânc repede ceva dulce fără a mă bucura de gust, am deja a doua bucată în mână, în drum spre gură.
Mâncatul conștient înseamnă atenția la conținutul farfuriei, la gusturi, arome, texturi, înseamnă încet, nu repede.
Iată câteva lucruri la care ar trebui să fim atenți, dacă vrem să exersăm mâncatul conștient:
- Mâncăm la masă, departe de orice sursă de distragere a atenției. Fără TV, laptop, telefon mobil. Ne așezăm la masă și pur și simplu ne deconectăm pentru câteva minute. Eliminarea surselor despre care am vorbit mai sus ar trebui să ne îndrepte atenția spre conținutul farfuriei. Treptat, vom învăța să ne relaxăm, să considerăm luatul mesei pauza de la treabă.
- Mâncăm încet și mestecăm bine, pentru a-i oferi creierului răgazul de a percepe semnalul că ne-am săturat. Asta are și un alt beneficiu, în afara celui legat de faptul că mestecând mai bine mâncarea, suntem scutiți de disconfort abdominal: mâncam mai puțin, iar asta ajută la păstrarea greutății în limite normale.
- Ne așezăm la masă când ne este foame, nu când suntem hămesiți. Dacă sărim peste mese, s-ar putea să nu mai putem practica mâncatul conștient, pentru că instinctul nostru este să ne umplem stomacul ca să scăpăm de senzația acută de foame, indiferent cu ce, cum și cât.
- Ne bucurăm de conținutul farfuriei, de culori, de textură și arome. Mâncarea gustoasă, bine gătită, este o experiență în sine, trebuie să învățăm să ne bucurăm de ea.
Mâncatul conștient necesită puțin efort, dar cred că merită să încercăm. Într-o lume în care totul este pe repede înainte, în care ne punem multe întrebări legate de alimentație și greutate, să știți că nu contează doar ce și cât mâncăm, ci și cum mâncăm…
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Pablo Merchán Montes on Unsplash