Am aflat de curand povestea unui ulei si nu orice tip de ulei ci unul certificat BIO si produs in Romania. Pentru ca se poate! Cu greu, dar se poate. Ma bucur cand aflu povesti ale oamenilor care incearca sa faca ceva bine in tara asta, ce-i drept povestile despre ei razbat mai greu si nici nu se bucura de atat e mult succes cum se bucura cele despre aspectele negative cu care ne confruntam…
Dar, pentru ca mi-am propus in lumina multor evenimente recente sa gandesc 100% pozitiv si sa ofer si feedback de acelasi tip 🙂 atunci cand consider ca trebuie, o sa scriu pe blog de cate ori o sa intalnesc oameni faini sau proiecte care ma fac sa zambesc. De data aceasta povestea este despre ulei, mai precis BIOLOI asa se numeste dansul. Am intrebat-o pe Oana Irimescu creatoarea sa, mamica unui baietel de 2 ani si 8 luni cum a pornit proiectul pentru ca mi s-a parut interesanta ideea de a produce ulei bio de floarea soarelui in Romania.
Am aflat astfel ca este un proiect de familie, terenul pe care l-au cultivat ”i-a gasit” cumva pe ei 🙂 ceea ce mi se pare tare dragut pentru ca eu cred ca Universul ne arata la un moment dat calea…Terenul a fost necultivat aproximativ 15 ani, asadar avea toate premisele pentru agricultura bio. Partea de certificare nu este de loc usoara si va citez mai jos exact ce mi-a scris Oana, nemodificat, ca sa vedeti si voi ce presupune acest lucru:
“Am obtinut intr-adevar foarte greu certificarea bio. In mod normal se trece printr-o etapa de conversie de la conventional la organic care duraza cam 2 ani si desi cazul nostru nu presupunea o schimbare a tipului de cultivare, Ministerul Agriculturii a incercat sa ne-o impuna oricum. Am studiat legislatia in vigoare si am vazut ca exista o procedura de reducere a acestei perioade de conversie. Acest proces a fost mult mai costisitor insa stiind pe ce ne bazam, l-am parcurs. Din pacate la noi in tara relatia cu autoritatile este parca facuta sa te impiedice nu sa te ajute iar reglementarile si precedurile sunt atat de alambicate incat de multe ori iti vine sa renunti. Dar n-am renuntat si acum suntem certificati de catre CERES care trimite mostrele de teren in Germania pentru analize de laborator. In baza rezultatului obtinut in Germania, Organismul de inspectie si certificare din Romania emite acest “certificat bio”. Totul a durat aproape un an. Terenul este lucrat cu utilajele si know-how-ul nasilor nostri deci tot in familie.”
Sa va mai scriu si ca aceasta certificare trebuie refacuta in fiecare an? Da, pentru ca este nevoie de analize ale solului, analize in urma carora daca se gasesc urme de ingrasaminte chimice iti este retrasa certificarea.
Semintele folosite sunt deasemenea bio, presa cu care a fost stors uleiul beneficiaza de aceleasi caracteristici iar transportul si depozitarea trebuie sa fie si ele conforme. In aceste conditii mie mi se pare uimitor ce fac acesti oameni!
Uleiul este ambalat in recipente de sticla de culoare inchisa, are valabilitate un an de la ambalare si este indicat pentru preparate raw vegane, salate, pentru preparare la cuptor dar NU si pentru prajire in ulei.
In ceea ce priveste calitatile sale nutritionale, in uleiul de floarea soarelui se gasesc grasimi bune dar si vitaminele A, E si F si cu siguranta poate fi introdus in dieta noastra alaturi de uleiul de masline. Un ulei BIO cred eu are multe calitati de care ar trebui sa tinem seama.
Asta este pe scurt poveste lui BIOLOI si a unor oameni curajosi si ma bucur sa v-o prezint si voua! Cred ca proiectele de tipul celui initiat de Oana trebuie sustinute si incurajate, ele arata ca in tara asta pot fi facute si lucruri bune cu toate piedicile pe care le intalnesti!
Pe Oana Irimescu o puteti gasi aici , de la ea puteti sa aflati si alte detalii despre ulei precum si unde il puteti gasi.
Sursa foto: Oana Irimescu