Acum ceva vreme am stat de vorba cu un medic dentist care mi-a povestit cate ceva despre insuficienta de vitamina D care apare destul de des si la adulti nu doar la copii. Se pare ca evitarea expunerii la soare sau utilizarea cremelor cu factor de protectie pe parcursul anului alaturi de alimentatia insuficient de bogata in vitamina D determina aparitia deficientei, iar aceasta pe termen lung poate cauza probleme.
Ce este vitamina D si de ce e este atat de importanta?
Vitamina D este o vitamina solubila in grasime si este produsa din colesterol, atunci cand soarele atinge pielea pe suprafete extinse. Din punct de vedere istoric cam asta era principala sursa de vitamina D pentru oameni. In zilele noastre insa, datorita faptului ca expunerea la soare fara factor de protectie are consecinte extrem de nefaste se pare ca deficienta de vitamina D este din ce in ce mai intalnita.
Exista doua forme de vitamina D: D3 (colecalciferol) din surse animale si D2 (ergocalciferol) din surse vegetale, iar specialistii sustin ca cea de provenienta animala are o mai mare biodisponibilitate fata de cea de provenienta vegetala. Tot ei sustin ca cea mai eficienta sursa de vitamina D3 ar fi 1 lingurita de ulei de ficat de cod pe zi. Alte surse ar mai fi pestele gras si alimentele cu adaos de vitamina D dar acestea ar trebui consumate in cantitati foarte mari astfel incat sa acopere necesarul zilnic.
In ultimii ani au fost facute foarte multe studii legate de vitamina D si iata si cateva dintre beneficiile pe care aceasta le aduce organismului:
- Previne aparitia osteoporozei si a fracturilor la varste inaintate
- Creste forta fizica
- Poate preveni aparitia cancerului. Un studiu efectuat timp de 4 ani pe un numar de 1179 femei sanatoase aflate in perioada post menopauza carora li s-a administrat 1100 IU de vitamina D3 si Calciu a aratat faptul ca acestea au inregistrat un risc redus de producere a cancerului cu 60%.
- Reduce depresia
- Reduce riscul de aparitie a diabetului de tip I la copii. Diabetul de tip I este o boala autoimuna, sistemul imunitar ataca celulele din pancreas care produc insulina. Studiul efectuat pe un numar de 10.921 de copii urmariti de la nastere a relevat faptul ca administrarea a 2000 IU pe zi de vitamina D a determinat o scadere a riscului de aparitie a diabetului de tip I cu 78%.
- Sunt studii- desi subiectul inca mai poate fi aprofundat- legate de faptul ca vitamina D prezenta in cantitati optime in organism ar ajuta la reducerea riscului de aparitie a Sclerozei in placi si ar ajuta la o progresie mai slaba a bolii.
- Un studiu clinic controlat efectuat pe copiii de varsta scolara a reliefat faptul ca suplimentarea dietei cu vitamina D a redus riscul de infectii cu virus gripal de tip A cu 42% si deasemenea a redus si aparitia atacurilor de astm la copii diagnosticati cu astfel de afectiune. Nivelurile scazute de vitamina D au fost asociate cu o crestere a incidentei infectiilor respiratorii asadar se pare ca acesta vitamina are si rol in ceea ce priveste cresterea imunitatii.
Pentru ca zilele acestea ne-am luptat si noi cu viroze si am ajuns de mai multe ori si la medicul de familie am pus si intrebarea legata de nivelul de vitamina D si de suplimentarea acesteia, pentru ca eu nu iau de regula pastile fara sa intreb daca sunt necesare.
Informatiile furnizate de catre dna doctor au fost similare cu ceea ce am scris mai sus, mi-a confirmat ca de exemplu, din 10 pacienti care si-au facut dozarea de vitamina D poate unul sa fi avut nivelul in regula, in rest s-au inregistrat deficiente. Eu intentionez sa-mi fac analiza pentru linistea mea sufleteasca mai ales ca dupa o anumita varsta femeile trebuie sa aiba un pic mai mult grija de sanatatea lor si v-as recomanda si voua sa discutati cu medicul vostru si sa-i cereti parerea legata de acest subiect, daca vitamina D este atat de importanta precum arata studiile nu cred ca strica sa stim cum stam exact si daca este nevoie sa luam masuri pentru a preveni deficienta.
Iata si linkurile studiilor citate mai sus:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17556697
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11705562
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962
http://www.health.harvard.edu/healthbeat/9-things-that-can-undermine-your-vitamin-d-level
Sursa foto: Pixabay