Paste de casă

De vreo câteva luni, soțului meu i-a venit ideea de a face paste în casă. Recunosc că eu am tot amânat asta, până când omul a pus mâna pe făină și a zis gata, fac eu.

Știu că îi mai place să bucătărească din când în când, așa că n-am zis nu.

Rețeta după care s-a inspirat îi aparține lui Jamie Oliver, bineînțeles.  Asta pentru că la noi în casă de la mic la mare, toată lumea e fan. Ca să înțelegeți cum stăm, Tudor zice că vrea să se facă Jamie  când va crește. Asta ar fi bine, că m-ar scuti pe mine de o grijă și cu siguranță ar avea o nevastă foarte fericită, dar până atunci, mai e…

În fine, să revenim la paste.

Jamie spune cam așa: 1 ou la 100g făină albă. Noi folosim făina integrală la preparate, așa că soțul meu a combinat făina albă cu cea integrală. Din experiența mea cu făina integrală, aluatul iese sfărâmicios și cred că ar fi fost greu de întins și de tăiat subțire.

Am avut musafiri, așa că ne-au trebuit paste pentru 4 porții de adulți și 2 porții de copii. Soțul meu a folosit așa:

  • 200 g făină albă

  • 200 g făină integrală

  • 4 ouă

A amestecat totul cu ajutorul robotului de bucătărie, apoi când aluatul a prins formă și s-a legat, l-a scos pe blatul de lucru pe care a presărat făină și a început să frământe cu mâna. Jamie spune că ăsta e un pas important care ajută glutenul să-și facă treaba, să facă aluatul elastic.

Tot el spune că vom ști când să ne oprim din frământat, când amestecul devine moale și mătăsos ( cuvintele lui, nu ale mele 🙂 )

După ce a terminat de frământat, soțul meu a pus aluatul într-o folie și l-a băgat la frigider pentru o oră. După ce a trecut timpul, a scos aluatul, a pus făină pe blatul de lucru și a început să taie bucăți mai mici de aluat pe care a început să le întindă cât mai subțire.

Când grosimea a fost bună, a pudrat suprafața cu puțină făină, a rulat cu grijă aluatul ca pe o clătită și fără să apese prea tare pe “clătită”,  a tăiat cu cuțitul la dimensiunea de tagliatelle. Fiecare fâșie rezultată a fost apoi desfăcută și pusă puțin la uscat. Atenție aici, că aluatul tinde să se usuce repede, așa că după faza cu tăiatul, fâșiile trebuie desfăcute repede. Aici l-am ajutat și eu 🙂 și Tudor, dar el s-a plictisit repede…

Le-am lăsat cam o oră și apoi le-am fiert. Pentru că ne-au plăcut, soțul meu a mai făcut o tranșă, dar a tăiat fâșiile de aluat mult mai subțiri, cum își amintea  că făcea bunica lui tăieței de casă în copilărie. I-am pus la uscat și i-am depozitat într-un sac de pânză.

A! De data asta a pus mai multă făină integrală, a vrut să vadă cum ies. A fost la limită, așa că dacă faceți pentru musafiri, mai bine rămâneți la procentul de 50%-50%, ca să nu aveți surprize și să vi se rupă aluatul.

 

Concluzii:

  • Dacă soților sau partenerilor voștri le place să stea în bucătărie, lăsați-i, că sigur fac treabă bună.
  • Marea majoritate a prietenilor mei se descurcă minunat în bucătărie, de la chestii de bază gen pizza cu aluat de casă, la plachie de pește și până la sosuri cu roșii și ardei copt pe grătar cu usturoi și alte mirodenii. Deși unii dintr ei n-ar recunoaște că bucătăresc 😉
  •  Oare să-i cumpăr soțului meu o mașină de făcut paste, ca să le întindă mai ușor?

 

Poftă bună!

 

Citește și:

https://carmenradu.ro/retete/prajitura-cu-mere-si-faina-integrala-cu-continut-redus-de-zahar/

https://carmenradu.ro/retete/ciuperci-pleurotus-cu-sos-de-rosii-si-orez-integral/

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

 

Sursă foto: Arhiva personală

 

(Visited 132 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.