Anul trecut, articolul legat de mâncarea pentru călătoriile cu mașina, a fost printre cele mai citite articole de pe blog.
Mulți dintre noi se pregătesc deja de vacanță, așa că m-am gândit să mai vin cu câteva idei de mâncare pentru călătorii lungi cu mașina.
Dacă micul dejun vă prinde tot pe drum, puteți pregăti brioșe sărate cu făină integrală, spanac, roșii uscate și brânză de capră. Merg foarte bine cu un iaurt de băut sau kefir.
Rețeta de brioșe este următoarea:
Pentru 12 brioșe
- 300g făină integrală
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 1/2 linguriță busuioc uscat
- 170 ml lapte
- 2 ouă
- 110 ml ulei de măsline
- 8-10 bucăți roșii uscate
- 2 mâini de spanac baby
- 130 g brânză de capră
Încălziți cuptorul la 180 grade.
Într-un vas se pun ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea, bicarbonatul și busuiocul. Separat, se bat ouăle și se amestecă cu uleiul și laptele, apoi se toarnă peste ingredientele uscate. Se amestecă totul bine cu ajutorul robotului de bucătărie sau cu telul.
Se taie mărunt roșiile uscate (dacă aveți în ulei, le scurgeți și le ștergeți bine cu șervețele pentru a elimina excesul), spanacul baby și brânza.
După ce ingredientele uscate și cele umede s-au amestecat, adăugați legumele și brânza și le încorporați în aluat cu ajutorul unei spatule.
Puneți hârtie pentru brioșe în tava specială, apoi puneți compoziția. Le lăsați la cuptor aproximativ 30 minute, sau până trec testul cu scobitoarea. Le scoateți din cuptor și din tavă și le puneți la răcit pe un grilaj sau pe un tocător.
Pentru gustari: cireșe, bețe de morcovi (de aproape un an, Tudor concurează cu Bugs Bunny la mâncatul legumelor portocalii, deși înainte nici nu voia să audă de ele).
Pentru sandvișuri, inspirația vine de la o doamnă foarte drăguță, care a pregătit niște bruschete delicioase pe care ne-am cam bătut weekendul trecut. Eu am ales să folosesc lipie în loc de pâine și să fierb oul tare în loc să-l fac poșat. Nu de alta, dar oul e bine să ajungă în stomac, nu pe degete sau pantofi 🙂 când călătorești.
Lipie integrală cu sos de muștar și mărar, cu somon afumat, ou fiert și rucola
Pentru o lipie mică avem nevoie de:
- 2 lingurițe de muștar
- 1 vârf de linguriță de miere pentru aromă
- mărar după gust
- 2 felii de somon afumat
- 1 pumn de rucola
- 1 ou fiert tare
Amestecăm muștarul cu mărarul tocat și mierea și ungem lipia cu el. Punem oul tăiat în sferturi și îl presăm puțin cu furculița. Deasupra punem somonul afumat și apoi rucola.
Pentru că Tudor nu mănâncă somon afumat și rucola nici ars, pentru el oul fiert va fi pus într-o casoletă, cu câteva felii de brânză și o roșie, iar lipia va fi pusă separat. Voi lua pentru el un cuțit și o furculiță de plastic, ca să poată mânca liniștit.
A doua variantă de sandviș este cu pastă de măsline, dovlecel cu usturoi la grill ( dacă aveți probleme cu usturoiul, puteți să nu-l folosiți) și câteva bucățele de file de anșoa. Atenție la cantitatea de pește folosită, uneori anșoa la conservă poate fi extrem de sărat.
Pentru o lipie mică avem nevoie de:
2 linguri pastă de măsline (eu am făcut în casă, am cumpărat 250 g măsline feliate, mai nesărate, pe care le-am băgat la blender)
- 1/2 dovlecel mic
- 1 linguriță de ulei de mălsine
- 1 cățel de usuroi
- puțin oregano
Am feliat dovlecelul pe lung, l-am uns cu ulei de măsline și usturoi pisat, apoi l-am pus pe tigaia grill. Când a fost gata, l-am pus pe o farfurie să se răcească. Am uns apoi lipia cu pasta de măsline, am pus dovlecelul și 2-3 fileuri mici de anșoa.
Sandvișurile sunt ușor de asamblat. Deși pare complicat să faci brioșe, nu cred că pregătirea și amestecarea ingredientelor a durat mai mult de 20 de minute. Pe cuvânt că merită să le facem noi, nu să le cumpărăm gata făcute din benzinărie.
Legat de sandvișuri, să știți că lipia se poate înmuia, așa că dacă vă deranjează acest lucru, folosiți pâine. Dacă aveți și voi idei dei de mâncare la pachet pentru călătorii lungi cu mașina, și doriți să le împărtășiți, astept cu nerăbdare comentariile voastre!
Vacanță plăcută vă doresc!
Citește și: https://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/ce-mancam-in-timpul-unei-calatorii-de-10-ore-cu-masina/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Surse foto:arhiva personală
Buna,
Ce fel de lipii folosesti? Vine acum perioada pachetelelor pentru gradi si vreau sa mai adaugam ceva pe langa sandwich urile cu branza tartinabila bio… Nu am gasit nimic cu eticheta curata. Te rog, imi recomanzi ce folositi voi? Multumesc, o zi frumoasa!
Bună, eu am găsit la Cora din făină integrală, apă și sare, dar nu-mi aduc aminte exact denumirea (n-am mai luat de ceva vreme). Dacă nu găsești să fie OK, mai bine cumperi pâine integrală. Aici ți-i recomand pe cei de la Mama Pan, au cu maia.
Multumesc mult. Am găsit si la Mega Image o varianta cat de cat curata, singurul ingredient in plus fata de ce spui tu ar fi zahărul… O sa ma uit si la Cora cand ajung. Încă o rugăminte… ce unt de arahide folositi? Ca si aici am văzut că etichetele sunt asa si asa…
Multumesc, esti o inspirație pt mine 🙂
Mulțumesc tare mult pentru cuvintele frumoase! Și la zahăr trebuie să fim atenți din păcate…nu te-aș sfătui să iei lipii care îl conțin. Mergi mai bine pe varianta de pâine integrală, copiii au nevoie de carbohidrați de calitate, și mai bine îi iei dintr-o pâine sănătoasă decât din lipii cu zahăr adăugat. Unt de arahide folosesc de la Solaris, au unul pe care scrie “fără zahăr adăugat”. E simplu, doar din arahide. O zi frumoasă îți doresc!
Asa este. M am gândit că este folosit doar pt a activa drojdia, adică nu in cantitate mare. Eu nu am vazut pana acum acel unt de arahide de la Solaris, tot de la ei am gasit altul care nu era tocmai ok. O sa ma mai uit. Oricum, asa cum fac bors pentru ciorba fetelor, cred ca ar trebui sa le fac si paine/ lipii. De cand citesc etichetele, am renuntat la multe… merisoarele, desi le placeau la nebunie, sunt pline de zahar adaugat. Si multe altele… Da, imi placi mult si chiar urmăresc tot ce publici 🙂
Felicitări!
Am găsit merișoare uscate fără nimic adăugat, tot la Tei. Eu le mai puneam în apă la hidratat. Mai erau la un moment dat îndulcite cu suc de măr sau ananas, asta mai poate fi un compromis din când în când. Apropo de Solaris, acum am aflat că au scos și un sirop de curmale care poate fi folosit și pe post de îndulcitor. N-am citit încă eticheta lui, mă uit cu prima ocazie, dar poate e bun 🙂 Mulțumesc mult pentru că ești alături de mine!
Si eu iti multumesc pentru ca esti alaturi de mine si de familia mea 🙂
Chiar acum ma uitam ce produse Solaris (bune) se mai găsesc.
Multumesc inca o data!
O zi frumoasa!
Bună, am găsit lipie graham la Mega Image, conține doar făină graham, sare, drojdie, apă.
O sa ma uit si eu. Sper sa se gaseasca si la magazinele Mega din Ploiești. Oricum, nu mai cumpăr nimic fara sa citesc eticheta…