Se vorbește mult zilele acestea despre relaxarea măsurilor. Eu cred că va trebui să fim în continuare prevăzători, virusul nu expiră brusc pe 15 mai. Nu vreau să vă scriu neapărat despre asta, sper să aveți grijă de voi, vreau să vă scriu despre ce putem să mai facem în aceste trei săptămâni pentru sănătatea noastră.
Stresul, insomnia, alimentația incorectă, lipsa mișcării, își pun amprenta asupra noastră mai mult decât credem. O mare parte a sistemului imunitar se află în intestin și toate cele enumerate mai sus, afectează negativ bacteriile bune care îl populează și favorizează dezvoltarea bacteriilor rele.
Partea bună este că putem schimba lucrurile, putem lua măsuri pentru susținerea sistemului imunitar, modificând câteva obiceiuri.
Odihna
Somnul de calitate ajută corpul să se refacă, ne ajută să păstrăm echilibrul hormonal, să ne vindecăm atunci când este cazul, să ne menținem greutatea în parametri normali. Atunci când nu ne odihnim suficient sau când nu ne odihnim bine, apar dezechilibre la nivel hormonal, dar și la nivelul sistemului imunitar. Dacă seara, după o zi în care jobul și copiii ne-au consumat energia, stăm la televizor sau pe laptop până la ore târzii, este foarte puțin probabil să reușim să ne deconectăm și să ne odihnim cum trebuie.
Nu avem un buton de on-off, corpului îi trebuie ceva vreme pentru a intra în modulul “odihnă”, așadar ar fi bine să evităm folosire electronicelor cu cel puțin 30 minute înainte de somn, pentru că ele stimulează creierul. 7-8 ore de somn pe noapte sunt ideale.
Delimitarea spațiului
Ideal ar fi ca spațiul de lucru să fie diferit de spațiul de luat masa sau de cel de relaxare. Nu mâncăm lângă laptop, nu-l ținem lângă noi, nu ne întoarcem la el de câte ori ni se pare că am mai putea răspunde la un mail, chiar dacă, teoretic, ziua de lucru s-a încheiat. Dacă nu este posibilă delimitarea spațiului, putem să ne setăm alarma telefonului să sune exact când s-ar fi terminat programul la birou. Închidem laptopul, așa cum am fi procedat și la birou. Sigur, pot să mai apară și excepții, nu este întotdeauna simplu să lucrezi cu copilul/copiii acasă, dar excepțiile acestea ar trebui să rămână exact așa cum se numesc: excepții.
Mișcarea
Astăzi îmi spunea o prietenă că pot să fiu mândră de ea pentru că, de când stă acasă, s-a apucat de sport. Da, sunt mândră de ea! Nu cred că o să încetez vreodată să vorbesc sau să scriu despre beneficiile mișcării. Nu este niciodată prea târziu să ne apucăm de sport, da, poate fi făcut și în confortul caselor noastre, este un mod excelent de reducere a stresului și îmbunătățire a sănătății. Nu trebuie să ne transformăm cu toții în sportivi de performanță, dar rezultate se obțin și este absolut uimitor cum ne poate transforma sportul, de la faptul că devenim mai disciplinați, la conștientizarea efectelor asupra sănătății noastre.
Mai puțin alcool
Da, știu, la finalul unei zile pline, agitate, cu copii care fac școală online, cu întâlniri și ședințe tot online, cu gătit și toate cele, un pahar de alcool pare că ne destinde, este refugiul perfect și momentul de liniște. Alcoolul conține zahăr și din păcate, hrănește bacteriile acelea rele despre care vorbeam la începutul articolului. Alcoolul ne poate face să nu ne odihnim cum trebuie, să ne trezim mai obosiți decât ne-am culcat, să ne deshidratăm. Ar fi ideal dacă l-am putea consuma cu moderație, de preferat sub forma unui pahar de vin roșu. La fel de important este să nu uităm să ne bem apă.
Hidratare
Dacă tot am vorbit despre asta mai sus, mai ales acum, când stăm acasă, apa n-ar trebui să ne lipsească de pe birou. Apa este implicată în majoritatea proceselor metabolice și putem să ne folosim de perioada aceasta pentru a crește cantitatea consumată, dacă știm că suntem deficitari la acest capitol.
Legume și fructe proaspete
Sunt mulți producători care s-au orientat și livrează acasă coșuri sau lădițe cu legume și fructe proaspete. În salate sau în smoothie-uri-pentru cele care se pretează, crude și gătite, n-ar trebui să ne lipsească zilnic de pe masă. Sunt cea mai bună sursă de vitamine și fibre, este păcat să nu profităm de ele. Și mie îmi este dor de un drum la piață, dar sincer, nu cred că se va întâmpla curând, cred că tot pe varianta de livrare vom rămâne.
Probiotice și prebiotice
Probioticele ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar și cel mai bine este să consumăm din surse naturale: kefir, iaurt, sana, varză murată. Dacă nu ne plac, putem să discutăm cu medicul nostru despre suplimente, piața este variată și avem de unde alege, important este să alegem un probiotic de calitate.
Prebioticele sunt alimentele bogate în fibre care reprezintă hrana pentru bacteriile bune. Legumele cu frunze verzi- pentru că tot am scris mai sus despre ele- cerealele integrale, sunt surse excelente de fibre.
N-o să scriu acum despre exerciții de mindfulness, meditație și alte cele, mai scriu doar atât: ar fi minunat dacă am încerca să ieșim puțin din zona de confort care implică drumuri dese la frigider, alcool în exces și binge watching în perioada următoare. Organismul nostru are nevoie de susținere și asta este responsabilitatea noastră.
Pentru acelea dintre voi interesate cu adevărat de stilul de viață sănătos, am creat de curând un grup al cărui link îl găsiți mai jos, pentru a aderea la grup este necesar să răspundeți celor trei întrebări: https://www.facebook.com/groups/2450107035255040/?source_id=1095398493869862
Citește și: https://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/cum-iesim-din-izolare-fara-kilograme-in-plus/
Consultanță:
https://carmenradu.ro/despre-mine/consultanta/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook
Sursa foto: Anrita1705 from Pixabay