Despre sport și cât de bun este pentru noi și pentru copii am mai scris și o voi face în continuare, cu fiecare ocazie. Ne ajută să ne păstrăm sănătatea, ne ajută să ne menținem în formă, să ne conservăm musculatura și sistemul osos. Procesul de îmbătrânire începe cam după vârsta de 25 de ani.
Da, asta nu sună îmbucurător, știu. Începând cu această vârstă, pierdem la fiecare zece ani aproximativ 2 kg masă musculară și osoasă. De ce? Pentru că mușchii și oasele sunt active metabolic, iar încetinirea metabolismului care apare odată cu înaintarea în vârstă, își pune amprenta asupra lor. Sportul practicat regulat dar și alimentația echilibrată pot încetini într-o oarecare măsură procesul de îmbătrânire biologică.
Despre importanța sportului în viața noastră am discutat recent cu Gabriel Obîrșan, antrenor de fitness. Gabriel a urmat cursurile Universității Naționale de Educație Fizică și Sport până la nivel de masterat, cu specializarea Atletism, iar în paralel a folosit și adaptat informațiile acumulate pentru a da ”fitness-ului” o față mai placută.
- De când faci sport și cum ți-a schimbat acesta viața?
Pot spune că fac mișcare de când mă știu. Am pornit cu fotbalul din fața blocului și undeva prin clasa a doua sau a treia, m-am înscris la cursuri de karate. După 2 ani în care am practicat Karate Do, o selecție la școală m-a făcut să descopăr atletismul, sport care a rămas favorit. Sportul mi-a schimbat viața din mai multe puncte de vedere. În primul rand mi-a oferit o profesie pe care o practic cu foarte mare placere, în ciuda piedicilor și problemelor cu care se confruntă la noi în țară, iar în al doilea rând, m-a disciplinat și m-a învățat că îți poți depăși limitele.
- Cum alegem activitatea fizică potrivită pentru noi?
Activitatea fizică potrivită pentru noi este aceea pe care o practicăm cu plăcere. Fie că ne plimbăm cu bicicleta, rolele sau pe jos, fie că alergăm, înotăm, urcăm pe munte sau ridicăm greutăți, timpul acela trebuie petrecut cu noi și nu trebuie să fim constrânși de obținerea unui beneficiu imediat. Sigur că în timp ne putem stabili obiective, dar ele trebuie să fie realiste și să nu ne îndepărteze de plăcerea de a face mișcare.
- Ce sporturi sunt mai potrivite pentru copii și de când ar fi indicat să înceapă?
Pentru copii sunt potrivite toate sporturile, dar la fel ca în cazul adulților, copilului trebuie să-i placă. Performanța sportivă nu este obligatorie la vârste mici, așa că fiecare copil poate încerca pe rând, mai multe sporturi și să îl aleagă în final pe cel pe care îl îndrăgește mai mult.
Luând în calcul cele mai practicate sporturi la noi in țară, o să le clasific în individuale și pe echipe.
Atletismul și gimnastica sunt sporturi individuale, fiecare împărțite în mai multe probe. Ele pot fi practicate începând cu vârsta de 4 ani, atât de fete cât și de băieți. Deprinderile motrice dobândite în urma antrenamentelor, îi vor ajuta ulterior pe toată durata vieții. Tenisul, tot un sport individual, poate fi practicat începând cu vârsta de 5 ani.
Cele mai cautate sporturi de echipă la noi sunt fotbalul, ce poate fi început de la 4 ani și baschetul care poate începe la 5 ani. Trebuie știut că la vârste fragede, fiecare sport este practicat în condiții ușoare, pe terenuri cu distanțe reduse și cu obiecte adaptate fiecărei vârste.
- Ce le-ai recomanda adulților care nu au făcut sport niciodată și vor să înceapă acum?
Celor care nu au făcut mișcare niciodată, le recomand în primul rând să înceapă. Cel mai ușor și la îndemână mod de a începe o activitate fizică, este să mergi la sală. Aici de cele mai multe ori apare o problemă. Individul se trezește intr-un mediu nou, o sală cu mult echipament pe care nu știe să-l folosească. Dacă mai adăugăm și privirile celorlalți, o să găsim motivul pentru care cei mai mulți renunță după primele vizite. Ce trebuie să înțeleagă fiecare este că nimeni nu s-a născut învățat și toți cei care acum par “profesioniști” au pornit din același punct.
Se pot încerca serviciile unui antrenor pentru o perioadă și astfel se pot deprinde bazele mersului la sală. Nu este obligatoriu și uneori nici indicat să lucrezi cu același antrenor, pentru că nu întotdeauna cei doi se completează. Dacă subiectul alege să meargă singur pe acest drum, ar trebui să se informeze din cât mai multe surse, să aibă răbdare și să nu încerce să facă tot ce vede la alții prin sală sau pe internet.
Trebuie să încerce exerciții pe care le poate executa fără prea mare dificultate, să încerce și aparatele cu greutăți potrivite dar și exercițiile cu propria greutate. Internetul oferă foarte multă informație, dar în acest domeniu cel puțin 80% din ea este nepotrivită activităților fizice de timp liber.
- Și o ultimă întrebare, la care eu știu răspunsul, dar am nevoie de confirmare: se poate să duci o viață echilibrată fără sport?
Cred că zicala “Minte sănătoasă în corp sănătos” se aplică mai bine în zilele noastre. Spun asta pentru că prioritățile noastre sunt în continuă schimbare și ne este foarte ușor să renunțam la lucrurile pe care le facem pentru noi, în favoarea celor pe care societatea cum este ea astăzi, ne obligă să le facem.
Consider ca o oră de mișcare la doua zile ne ajută să ne relaxăm, să găsim soluții mai eficiente pentru anumite probleme, să petrecem timp cu noi și nu în ultimul rând, să ne păstrăm sănătatea fizică și mentală.
Corpul nostru este într-un echilibru perfect, dacă avem grija de el cum se cuvine. O marionetă pentru a prinde viață are nevoie de sfori și mâna păpușarului. Păpușarul este creierul nostru, iar sforile înmulțite cu un milion sunt mușchii noștri. Corpul uman oferă cele mai complexe și naturale spectacole, trebuie doar să învățam să le apreciem 🙂
Recunosc că îmi place mult să stau de vorbă cu oameni pasionați din domeniul acesta, pentru că îmi confirmă lucrul pe care l-am învățat și eu acum ceva vreme: sportul este esențial pentru noi. La fel ca și alimentația echilibrată.
Vreau doar să vă mai spun că eu am lucrat cu Gabriel, este genul de antrenor implicat, care are energie bună și care dacă știe că poți, te ajută să și faci 🙂
Pe Gabriel îl puteți găsi pe pagina sa de Facebook și Instagram (obirsan.gabriel.pt) dar și pe www.obirsangabriel.wordpress.com.
Vă las cu câteva imagini care demonstrează că te poți antrena foarte bine și în mijlocul naturii, folosindu-te de propriul corp, nu este absolut necesar un echipament complicat. Important este să execuți corect 🙂
Citește și:
https://carmenradu.ro/home-fitness/sunt-mandra-de-el/
https://carmenradu.ro/home-fitness/sport-timpul-sarcinii/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto&video: Arhiva personală Gabriel Obîrșan, Pixabay