Două modele de afaceri pe litoralul românesc

Ultima dată când am ajuns pe litoralul nostru, a fost acum vreo 12 ani. De atunci, cumva nu s-au mai potrivit lucrurile, poate și datorită faptului că la vremea aceea, serviciile ni se păreau de slabă calitate, comparabil cu prețurile cerute.

Nu sunt crescută cu lingurița de argint în gură, în copilărie vacanțele mele erau la cort sau la Costinești la gazdă, dar, la un moment dat, mi-am dorit ca banii pe care îi plătesc pentru cazare la hotel/mese la restaurant, să merite.

În fine, în weekendul acesta prelungit am ajuns la Mamaia, la un hotel unde niște prieteni buni  merg de câțiva ani spre finalul lunii mai. Alegerea lor este legată de faptul că nu e aglomerația din sezon și temperatura este în general plăcută. Noi am avut noroc de soare și apă caldă, dar a cam bătut vântul.

Am ajuns vineri la prânz, hotelul micuț și curat (camerele au living cu chicinetă și dormitor separat), cu ieșire la plajă. Personalul mereu cu zâmbetul pe buze și amabil, dornic de conversație cu Tudor. Nimic forțat, nimic nelalocul lui.

Lângă hotel este restaurantul Ammos, al cărui patron este grec. Ei bine, da, grecul știe să facă o afacere bună: mâncare gustoasă, servire promptă chiar și în condiții de restaurant plin, seara muzică grecească live, cu tot cu spart de farfurii. Copiii s-au distrat foarte bine 🙂

Ce este bine să știți, este faptul că dacă sunteți cazați la hotelul Blue Beach de lângă restaurant, veți primi un card cu 20% reducere pe care îl veți folosi la orice comandă.

litoralul

Mi-a plăcut foarte tare că brânza feta era feta, nu telemea, că există în meniu pita, lipia aceea grecească, servită mereu fierbinte (da, aici a trebuit să practic mindful eating la greu, ca să nu comand câte două porții odată), mi-a plăcut că tzatziki era ca la mama lui. Tot ca în Grecia erau și garniturile, respectiv orez sau cartofi prăjiți, deși am găsit și trei tipuri de pește servite cu legume la grătar. Da, știu, sunt cârcotașă 🙂

litoralul

 

litoralul

 

litoralul

Acesta este primul model de afacere despre care am vrut să vă scriu, pentru că grecii știu că o atmosferă plăcută, un zâmbet atunci când servești și mâncarea gustoasă sunt cheia pentru a avea clienți mulțumiți care să ducă vorba….Cumva, m-am simțit exact ca în Grecia și asta mi-a plăcut mult.

Al doilea model de afacere care din punctul meu de vedere este de succes, este Pescăria lui Matei.  Mi-a plăcut cum au reușit să acomodeze  grupul nostru de 24 de persoane, mi-a plăcut designul restaurantului, faptul că au folosit mult alb și albastru.

litoralul

 

Despre mâncare ce să vă mai spun, mi-a fost greu să aleg din meniu, până la urmă eu m-am oprit la icre de crap și midii în sos de vin, gătite impecabil. Nici felurile comandate de prietenii mei n-au fost mai prejos, saramura de pește a fost foarte gustoasă, la fel au fost și chiftelele de pește pe care i le-am comandat lui Tudor.

 

litoralul

 

litoralul

 

litoralul

La ei însă nu se face rezervare, este principiul primul venit, primul servit. Cred că în sezon este puțin mai dificil, dar merită. Au și un loc de joacă lângă, asta dacă sunteți însoțiți de persoane mici, pline de energie, care n-au răbdare să stea la masă. Mai există și modelul care stă la masă și desenează, eu una nu știu cum este, că nu-l am pe ăsta…

M-am bucurat să văd că lucrurile s-au schimbat în bine, sunt convinsă că sunt multe alte locuri pe litoralul românesc unde patronii au înțeles cât de important este client service pentru o astfel de afacere sezonieră.

A! Încă ceva, hotelul la care ne-am cazat este foarte aproape de unul dintre cele mai la modă cluburi din Mamaia, așadar dacă sunteți ca mine, aveți nevoie de liniște deplină când dormiți, să știți că două pahare de vin înainte de culcare și dopurile de urechi pot salva situația 🙂 Deși din tot grupul nostru mare, eu am fost singura care a făcut mofturi legate de zgomot, restul lumii a dormit tun. Poate că nu sunt totuși cel mai bun reper legat de subiectul ăsta, dar am zis să vă spun.

Încă un lucru care cred că ar putea fi schimbat la hotel, este faptul că paturile de pe plaja privată a acestuia se plătesc. Înțeleg treaba asta pentru cei care nu sunt cazați la hotel, dar vor să facă plajă acolo, dar pentru cei cazați, cred că ar fi fost mai bine ca prețul să fie inclus în cazare.

Dacă mai revenim pe litoralul românesc? Da, cu siguranță. Ne-a plăcut față de acum 12 ani.

Voi pe unde ați mai fost și ce ați recomanda?

 

 

Citește și:

https://carmenradu.ro/experiente-de-mamica/acolo-unde-imi-este-uneori-inima/

https://carmenradu.ro/experiente-de-mamica/in-vizita-la-dinozauri/

https://carmenradu.ro/recomandari/weekend-m-intors-timp-intr-o-poveste-cu-conti-si-contese/

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Sursă foto:arhiva personală

(Visited 143 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Razvan 01/06/2018 at 10:41 AM

  Tocmai bune recomandarile tale, maine mergem la mare!

  Reply
  1. Carmen Radu 05/06/2018 at 6:35 AM

   Scuze pentru întârziere, sper că ați avut vreme bună la mare și că v-a plăcut mâncarea 🙂

   Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.