Despre sportul la copii și câte ceva despre…imunitate

Weekendul ăsta am fost cu Tudor la o petrecere de copii într-un loc tare interesant: o sală de escaladă.

I-a plăcut să se cațere, n-a avut frică de înălțime, chiuia de fericire și abia aștepta să-i vină iarăși rândul.

Nu îmi mai aduc aminte cum eram eu la vârsta lui, țin minte însă foarte clar o excursie în munții Piatra Craiului pe la vreo 9-10 ani, când am urcat asistată de niște prieteni ai părinților mei, un perete de vreo 6-7 metri. Asigurată cu coardă, bineînțeles. Mi-a plăcut la nebunie, cred că este una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele.

Tatăl meu a fost o fire sportivă (acum vârsta și ceva probleme cu articulațiile îl cam împiedică să facă altceva decât înot și ocazional mers pe bicicletă), cred că de la el am moștenit și eu treaba asta.

Tudor a început să practice un sport organizat astă vară, când a fost în vacanță la Brașov. L-am înscris la un curs de înot și pentru că i-a plăcut, am căutat bazin și aici.

Am observat după trei luni de înot în afară de creșterea în înălțime destul de accentuată, că este mai puternic (mic, mic, dar are o forță în brațe că te cam doare gâtul dacă îți dă o îmbrățișare adevărată) și mai rezistent la efort. Eu mi-am propus să-l duc și pe timpul iernii, nu mă tem de răceli, dimpotrivă, cred că sistemul lui imunitar nu are decât de câștigat în urma sportului.

Acum câteva săptămâni, îmi spunea că vrea să învețe karate. Nu știu de unde a aflat de sportul ăsta, dar mă gândeam că i-ar prinde bine. După ziua de ieri de la escaladă, cred că ar prefera să mai aștepte cu artele marțiale, dar eu mă bucur să văd că este curios și dornic să încerce activități noi.

Sportul este extraordinar pentru copii. Îi ajută să crească armonios, să învețe despre organizare și reguli.

Sunt multe beneficii și când vorbim despre sănătate, eu de exemplu primesc des întrebări de genul: “Pentru imunitate, dvs. îmi recomandați vreun sirop/pastilă? Răcește des…” Eu nu recomand suplimente/medicamente, asta este treaba medicului, dacă consideră că este cazul.

Sfatul meu pentru creșterea imunității este să le oferim copiilor o alimentație echilibrată, să avem grijă să se joace în aer liber și să practice un sport, să evităm înfofolirea în șapte straturi în sezonul rece.

Medicii sunt de părere că răcelile ușoare au și ele rolul lor, ajută organismul să învețe să lupte. Legat de asta, vă spun cum am procedat eu iarna trecută: Tudor a mers la grădiniță tot sezonul rece având pe el maiou, bluză subțire din bumbac și geacă. Nici asta foarte groasă. Am cam luptat cu mine însămi, eu sunt foarte friguroasă și n-am umblat nicidecum așa cum l-am îmbrăcat pe Tudor, la mine puloverul de lână a fost la putere. Peste tricou și bluză de corp. Și geacă groasă. Ghiciți cine a răcit mai des? Nu, nu Tudor, cu tot mersul în colectivitate.

Ca să revin la sport, cred că e foarte important să ne învățăm copiii să-l iubească de mici. La vârste fragede, mulți dintre ei sunt tentați să încerce diferite activități. Este amuzant, este distractiv, ne pot arăta nouă, părinților, ce abilități au mai deprins și ce scheme le mai ies. Nu trebuie să fie de performanță, trebuie doar să fie. Și cine știe, pentru părinții care nu au mișcarea inclusă în programul săptămânal, poate fi un bun motiv să încerce să țină pasul cu micuții lor. Sportul este bun și pentru adulți 😉

 

 

Citește și:

https://carmenradu.ro/recomandari/interviu-despre-sport/

https://carmenradu.ro/home-fitness/sunt-mandra-de-el/

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Credit foto:arhiva personală Photo by Marcus Ng on Unsplash

(Visited 135 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.