După fiecare vacanță de vară, aud în jurul meu “aoleu, m-am îngrășat X kile…am mâncat de-am rupt în concediu…” Am fost și eu așa, țineam regim până să plec în vacanță, în primele două zile ciuguleam și apoi când mă uitam la cei din jur, mă gândeam “ce naiba, ăștia toți mănâncă și eu nu?”. Așa că mă aliniam programului celorlalți, veneam cu kilograme în plus și urlam la cântar de parcă el ar fi fost vinovat.
A mai trecut ceva vreme până să înțeleg că de fapt în vacanță trebuie să mă bucur de locație, de oamenii cu care sunt iar mâncarea trebuie să aibă fix același rol ca și acasă: de a hrăni corpul.
Bineînțeles că vrem să gustam din produsele locale, nu este nimic rău în asta, dar să nu uităm să o facem cu măsură. Credeți-mă, este doar o chestiune de obișnuință. Nu înseamnă frustrare, nu înseamnă să tragi de o frunză de salată, ci pur și simplu să fii la fel de atent la alegerea alimentelor din farfurie ca atunci când ești acasă. Pentru că fiecare țară are specificul ei gastronomic și oriunde poți găsi mâncare gustoasă și care să nu însemne schimbarea stilului normal de alimentație.
Anul trecut am scris un articol despre modul în care am făcut față unei vacanțe all inclusive, îl puteți găsi aici, iar acum m-am mai gândit la câteva tips&tricks la care putem apela astfel încât să nu facem acul cântarului să se miște în sus la întoarcerea din vacanță.
Dacă plecăm cu mașina, este simplu să facem câteva sandwich-uri pentru drum, să punem la pachet câteva fructe și mai ales apă. Am scris aici despre modul în care pregătesc eu mâncarea pentru călătoria cu mașina. Așa putem evita cumpărăturile din benzinării, când foamea este mare, mai greu ai răbdare să cauți cea mai sănătoasă variantă (asta presupunând că ea există și ca mai puteți găsi și sandwich-uri fără maioneză sau alte sosuri). Dacă plecăm cu avionul, este mai dificil dar nu imposibil, apă oricum vom primi în timpul zborului iar în geantă putem pune câteva batoane cu cânepă și curmale, fară adaos de zahăr. Sandwich-urile oferite în avion sunt de multe ori similare celor din benzinării…
Când ajungem la destinație, fie că avem toate mesele incluse fie doar parțial, ar trebui să alegem variante cât mai apropiate de ceea ce consumăm de obicei. Dacă de regulă mănâncăm simplu, cum ar fi friptură cu garnitură de legume și salate, supă cremă, nu ar trebui să trecem brusc la mîncăruri gătite cu sosuri grele. Nu spun să nu gustam din bucătaria locală, dar trebuie să încercăm să păstrăm un echilibru și să alegem porția corectă. Nu trebuie să ne umplem farfuria pe principiul ” dacă tot am dat banii, măcar să mănânc”. Vara sunt legume proaspete din abundență, cel mai bine ar fi ca 50% din farfurie să fie compusă din acestea. Le putem mânca proaspete sau pregătite la grătar, sunt sățioase și gustoase. Puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și câteva ierburi aromatice fac diferența. Dacă mergem la mare, eu zic să profităm de peștele proaspăt, de fructele de mare, sunt surse excelente de proteine și grăsimi bune.
Capitolul dulciuri 🙂 este unul interesant, de regulă tentațiile sunt mari. Putem savura o înghețată dacă ne place sau o prăjitură, dar trebuie să avem grijă la porție și să încercăm să facem asta în prima parte a zilei ca gustare.
Un ultim sfat, mișcarea are trebui să facă și ea parte din ritualul zilnic, chiar dacă suntem în vacanță. Înot, plimbări, orice tip de mișcare este bun. Cred că vacanța ar trebui să fie despre timp de calitate petrecut în familie, cu prietenii, despre bucuria mâncării bune dar fără excese. Mâncarea nu trebuie să fie scopul vacanței noastre, ea trebuie să joace același rol ca întotdeauna: de hrană.
Sursa foto: Pixabay