8 alimente care combat stresul

Sunt gata să pariez că după ce ați citit titlul articolului, primul aliment la care v-ați gândit este ciocolata, nu-i așa?

Nu râdeți, e firesc, ciocolata este mereu asociată cu o senzație de bine și o să vă povestesc mai jos despre ea.

Stresul…marea problemă a generației noastre (și când zic problemă să știți că nu este un cuvânt mare), este vinovat de apariția dificultăților legate de somn, a celor legate de alimentație, a stărilor de nervozitate și lista poate continua.

Stresul declanșează răspunsuri hormonale în organism, iar acestea ne pot îndrepta către alegeri alimentare mai puțin fericite: produse procesate, bogate în zahăr și grăsimi. Există însă alimente bogate din punct de vedere nutritiv, care au proprietăți de calmare, de echilibrare și reducere a nivelului de stres din organism și iată câteva dintre ele:

  1. Pătrunjel

În 100 g de pătrunjel găsim aproximativ 135 mg calciu și 200 mg vitamina C. Deși noi asociem de regulă prezența calciului cu lactatele, iată că surprinzător, putem găsi într-o salată tabouleh tot atâta calciu cât în 100g de iaurt. În ceea ce privește vitamina C, recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, pătrunjelul bate chiar citricele la capitolul ăsta.

    2. Migdale

Migdalele sunt bogate în vitaminele E și B2, care au și rol de reducere a stresului. În plus, migdalele aduc beneficii și sistemului imunitar și sunt sățioase, putând fi o gustare perfectă. Atenție însă la cantitate.

   3. Cacao

Cacao  pudră nu mănâncă nimeni cu lingurița, însă ciocolatei nu știu câți îi rezistă. Dacă aceasta are un procent mare de cacao ( 75-90%) , consumul ei în cantități corecte, poate aduce beneficii organismului. Aici mă refer la o persoană normoponderală activă, care ar putea mânca o pătrățică de ciocolată în prima parte a zilei. Nu o tabletă întreagă 🙂

Pudra de cacao conține printre altele calciu, magneziu, antioxidanți și consumul ei determină creșterea secreției de serotonină (hormonul fericirii), de aceea ne simțim bine după ce o consumăm. Hormonul ăsta mai combate și el puțin stresul.

4. Portocale roșii

Se pare că sunt mai bogate în vitamina C decât suratele lor portocalii. Alimentele bogate în vitamina C reduc concentrația de cortizol, hormonul stresului. Portocale roșii se găsesc uneori și la noi, sfatul meu legat de citrice este să le spălăm bine înainte de a le curăța, pot fi stropite cu substanțe care sunt dăunătoare dacă ajung să fie ingerate. Eu mai las fructele scufundate 10-15 minute în apă cu oțet înainte de a le spăla, oțetul ajută și el la eliminarea substanțelor nocive de pe coajă.

5. Lapte

O cană de lapte călduț are efect de calmare a sistemului nervos. Laptele conține și potasiu, iar potasiul ajută la eliberarea tensiunii musculare.

6. Somon

Bogat în acizi grași Omega 3, somonul poate fi alegerea perfectă pentru cină, după o zi stresantă. Omega 3 are mai multe beneficii, printre acestea fiind și  reducerea stresului prin creșterea secreției de serotonină și scăderea celei de cortizol.

7. Ovăz
Un bol de porridge condimentat cu puțină scorțișoară și câteva nuci poate fi un mic dejun perfect. Ovăzul stimulează și el producția de serotonină și are efect de calmare.

8. Nuci
Pe lângă proprietățile de reducere a LDL Colesterolului, nucile au și rol de protecție și de a asigura o bună funcționare a creierului, pentru că sunt foarte bogate în cupru.

Este foarte important să avem o alimentație echilibrată, iată că alimentele alese cu grijă ne pot ajuta să combatem inclusiv stresul.

Despre alte alimente sau superalimente am scris aici, în cazul în care vă interesează să vedeți ce ar mai trebui să includem pe lista de cumpărături.

Să alegem înțelept, de ce punem în farfurie depinde sănătatea noastră!

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto: Pixabay

(Visited 663 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Viața de emigrant. Episodul 2: Bătălia leu versus euro | by Schmitza

    1. Carmen Radu 23/01/2018 at 2:46 PM

      🙂 Eu încă am o problmeă cu el în supă, dar de la o prea cinstită salată tabouleh, nu mă dau în lături 🙂

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.