Poate vă mai amintiți articolul pe care l-am scris în aprilie, despre alergii și intoleranțe alimentare. Am cunoscut-o apoi pe doamna doctor Claudia Adriana Nicolae, Medic Primar Alergologie și Imunologie, Președinte al Asociației Române de Educație în Alergii.
Recunosc că subiectul acesta mi-a trezit interesul în ultima vreme pentru că, am prea mulți adulți și copii în jurul meu care s-au confruntat cu o formă sau alta de intoleranță sau alergie în ultimii 5 ani.
De ce atât de multe cazuri?
Am rugat-o pe doamna doctor Claudia Adriana Nicolae să-mi răspundă la câteva întrebări, iar răspunsurile le puteți citi mai jos:
- Statistic vorbind, numărul de copii diagnosticați cu diferite alergii este din ce în ce mai mare. De ce?
Categoric plătim un tribut schimbărilor radicale produse în obiceiurile alimentare și în mediul nostru de viață. Am renunțat fără să avem vreo remușcare la metodele tradiționale și am asimilat mult prea ușor procesarea și prelucrarea excesivă a alimentelor. Am utilizat abuziv antibioticele de la cele mai mici vârste și am început să blamăm nașterea naturală și alăptarea. Am devenit obsedați de dezinfectante și de produse cosmetice din ce în ce mai sofisticate. De asemenea nu trebuie să uităm de impactul uriaș pe care îl au poluarea și schimbările climatice care au determinat creșterea dramatică a incidenței afecțiunilor alergice în rândul copiilor precum și modificarea tablourilor clinice ale acestora.
- Care este cea mai întâlnită formă de alergie în rândul copiilor?
Este bine cunoscut faptul că alergiile respiratorii, adică rinitele și astmul alergic, au fost întotdeauna mai frecvent întâlnite în rândul copiilor decât cele alimentare. Pe de altă parte, în ultimii ani a crescut îngrijorător de mult numărul de cazuri de alergii alimentare, cele mai frecvent întâlnite fiind alergiile la proteinele laptelui de vacă, fie că sunt imediate sau întârziate, dar și la alte alimente ca oul, cerealele care conțin gluten, soia, arahidele, alunele de pădure și alte nucifere, dar și peștele sau fructele de mare. Trebuie să nu uităm însă că dermatita atopică este și ea cea mai răspândită afecțiune cutanată cronică a copilăriei afectând 1 din 5 copii. Iar o treime dintre copii cu dermatită atopică severă pot dezvolta alergii alimentare şi peste jumătate dintre ei pot avea mai târziu rinită sau astm alergic.
- Care este cel mai dificil lucru cu care se confruntă părinții copiilor diagnosticați cu alergii și copiii înșiși?
Copiii alergici, fie că suferă de alergii respiratorii sau alimentare sau medicamentoase, au reale nevoi speciale legate atât de gestionarea problemelor de sănătate cât și de costurile economice implicite pentru asigurarea medicației corespunzătoare sau alimentației necesare. De foarte multe ori acești copii sunt excluşi din comunități și chiar sunt supuși hărțuirii . Adeseori reacțiile alergice le pot pune viața în pericol și acest lucru poate avea efecte psihologice profunde atât asupra lor, cât și asupra familiilor acestora.
- Sunteți Președinte al Asociației Române pentru Educație în Alergii. Misiunea Asociației este „ aceea de a iniția și susține măsuri concrete pentru a crește calitatea vieții persoanelor afectate de alergii.” Unde și de către cine are trebui luate primele măsuri?
Prin toate demersurile noastre educative susținem necesitatea elaborării unui ghid național care să ajute creșele , grădinițele și școlile să răspundă nevoilor numărului în continuă creștere de copii cu alergii.
Se impune cât mai urgent elaborarea unei strategii de comunicare între instituțiile de învățământ și furnizorii de servicii medicale școlare și de urgență, care să cuprindă instrucțiunile adecvate pentru gestionarea răspunsului medical adecvat.
La fel de importante considerăm că sunt și strategiile profilactice care urmăresc reducerea riscului de expunere la alergeni în sălile de clasă, în cantine, sălile de sport, săli de joacă, laboratoare sau ateliere educative cu profil artistic sau muzical.
De asemenea extrem de importante sunt strategiile dietetice personalizate care ar trebui implementate cât mai curând în toate instituțiile de învățământ prin participarea unor tehnicieni nutriționiști care să deservească cabinetele medicale școlare.
Susținem diseminarea informațiilor generale privind alergiile care amenință viața către personalul din cadrul creșelor,grădinițelor și școlilor cu participarea activă și a părinților și chiar a copiilor. Acest demers poate fi extrem de util pentru constituirea unor echipe de intervenție care să gestioneze cât mai corect o eventuală situație de urgență alergologică.
Considerăm că este absolut necesară instruirea personalului care vine în mod regulat în contact cu copiii diagnosticați cu alergii severe, care le pot pune viața în pericol, pentru administrarea autoinjectoarelor cu adrenalină, atunci când medicul sau asistenta medicală nu sunt disponibili imediat.
Recomandarea nostră este ca toți copiii cu alergii să fie identificați și monitorizați în fiecare instituție preșcolară și școlară din țară, astfel încât să se poată aplica corect planul de gestionare a eventualelor reacții alergice.
Pe de altă parte, considerăm că este foarte important ca și părinții să furnizeze cabinetelor medicale din creșe, grădinițe sau școli , înainte de începerea fiecărui an școlar sau pe parcursul acestuia în momentul în care copilul a fost diagnosticat cu o afecțiune alergică, documentația obținută de la medicul specialist care susține diagnosticul de alergie a copilului și toate referirile la riscul său de anafilaxie, dacă este cazul. Acesta trebuie să cuprindă date legate de alimentele, alergenele respiratorii sau medicamentele la care copilul este alergic, descriind, dacă este cazul,antecedentele sale de anafilaxie, detalierea procedurilor de tratament inclusiv de urgență, evaluarea gradului de pregătire a copilului pentru autoadministrarea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, precum și indicațiile dietetice aferente legate de alimentele care pot fi oferite copilului în timpul meselor de către personal sau colegi.
- Ce planuri de viitor are Asociația și cum vă pot susține cei care doresc să dea o mână de ajutor?
Încercăm să dezvoltăm parteneriatele deja create cu autoritățile locale și centrale susținând elaborarea unor acte legislative menite să asigure prevenția reacțiilor alergice în diverse medii, sprijinul moral și financiar familiilor copiilor alergici și definirea procedurilor care se impun pentru gestionarea corectă a situațiile de urgență.
Vom organiza cât mai multe ateliere educative cu tematici diferite (alergiile alimentare, dermatită atopică, alergii respiratorii, nutriție, psihologie) dedicate părinților, cadrelor didactice și personalului medical de medicină școlară și de familie. Vom încerca să asigurăm accesul persoanelor afectate de diverse alergii la o echipă multidisciplinară de specialiști facilitând diverse programe de consiliere personalizată interdisciplinară.
Sperăm ca în urma acțiunilor noastre să ajungem să numărăm cât mai multe grădinițe și școli în care personalul să fie informat și educat în legătură cu gestionarea reacțiilor alergice și care să ofere servicii specializate în funcție de nevoile copiilor cu alergii.
Ne dorim ca atât marii retaileri alimentari, cât și micii producători să cunoască și să respecte prevederile legislative europene legate de alergiile alimentare. Sperăm ca simțul civic să vă îndemne să renunțați la cât mai multe dintre acele obiceiuri nocive care duc la poluarea mediului înconjurător care poate amprenta ireversibil sănătatea generațiilor viitoare. Așteptăm cu nerăbdare momentul în care cât mai mulți dintre noi vom înțelege nevoile speciale ale copiilor alergici și ale familiilor lor și vor empatiza cu ele. Fiecare gest, de la colectare de fonduri pentru susținerea unor campanii umanitare până la crearea unor locații de recreere cât mai sigure pentru copii cu alergii, de la diseminarea materialelor educative puse la dispoziție de asociație în rândul comunităților voastre până la adoptarea unor decizii legislative favorabile, ne-ar fi de mare ajutor.
Vă invităm să vă alăturați comunității noastre devenind membri ai Asociației Române de Educație în Alergii.Pentru a vă putea înscrie trebuie doar să accesați link-ul https://www.educatie-alergii.ro/devino-membru/.
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Lukasz Szmigiel on Unsplash