Controlul poftelor

Una dintre problemele cu care se confruntă cei care își doresc să slăbească, este controlul poftelor. Prăjituri, ciocolată, chipsuri, pateuri&merdenele, sosuri bogate, cartofi prăjiți, șnițele, toate se găsesc pe lista de pofte a multora dintre cei cu care lucrez.

Când mintea noastră tânjește după mixul ăsta de gusturi bogate și aparent satisfăcătoare, de multe ori e greu să nu te abați din drum.

Iată mai jos câteva idei:

  • În primul rând, ar trebui să facem curățenie în dulap/sertar. Dacă ținem la îndemână pungi cu chipsuri, sărățele, bomboane, ciocolățele, va fi mult mai ușor să cedăm tentației. Le ai, le mănânci, nu le ai, nu le mănânci.
  • Produsele de mai sus pot fi înlocuite cu variante sănătoase: nuci și semințe crude, fructe, fructe uscate fără adaos de zaharuri. Sigur, și acestea trebuie consumate cu măsură, dacă mâncăm o pungă de migdale odată, n-o să ne ajute prea mult. Mai știu și că, în primă fază, creierul n-o să fie mulțumit de alegere, dar cu răbdare și reeducarea gustului, se poate.
  • Un pahar cu apă, băut cu înghițituri mici. Când simțim că nu mai putem de poftă și suntem la un pas să coborâm până la magazinul din colț să ne aprovizionăm cu “ceva bun”, bem apă. Și în timp ce bem paharul încet, ne gândim dacă ne dorim de fapt atât de tare croissantul sau merdeneaua sau chipsurile.
  • Uneori, pofta apare când suntem plictisiți. Ne plimbăm prin casă, aparent nu avem nimic de făcut, dar parcă am ciuguli ceva, să mai treacă timpul. Timpul nu trece mai repede dacă mâncăm o pungă de chipsuri, așa că mai bine îl consumăm cu folos: citim, ne jucăm cu copilul, facem ordine în șifonier, facem mișcare 😉
  • Învățăm să citim etichetele. Cred că acesta este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru noi. Atunci când învățăm să identificăm și începem să evităm ingredientele pe care nu ar trebui să le consumăm constant, facem un mare pas înainte.
  • Începem să ne hrănim sănătos: legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, ouă, pește, lactate fermentate, carne slabă, grăsimi de calitate. Gătim la abur, cuptor, grătar, nu prin prăjire în baie de ulei. Un organism echilibrat, care primește hrană bogată în nutrienți nu calorii goale, este un organism mulțumit și atunci poftele nu prea mai apar.
  • Mergem la medic. Poftele, alături de oboseală/agitație/apatie etc. pot fi un semn că organismului îi lipsesc anumiți  micronutrienți, așa că o discuție cu medicul de familie și un set de analize sunt binevenite.
  • Încercăm să controlăm stresul. Stresul stă la baza multor probleme de sănătate, chiar dacă nu vrem să acceptăm asta.  Da, stresul poate cauza și apariția poftelor. Când suntem stresați, crește secreția de cortizol și toate semnalele de foame/sațietate sunt date peste cap. În plus, avem impresia că dacă mâncăm o tabletă întreagă de ciocolată, două merdenele sau o amandină, problemele noastre se vor rezolva. Nu-i chiar așa, ba mai mult, ajungem să intrăm într-un cerc vicios, devenim dependenți de gustul dulce și gras și de aici și până la acumularea kilogramelor, mai e doar un pas. Ar trebui să găsim metode de reducere a stresului, fie că este vorba despre meditație, sport (n-aveți idee cât de mult bine ne face), plimbare, citit, ieșit cu prietenii sau ajutor specializat. Orice simțim că ne face bine.
  • Învățăm (singuri sau cu ajutor) că nici o problemă nu-și are rezolvarea în farfurie și încercăm să o abordăm cum trebuie.

 

Vreau să vă mai spun doar atât: rândurile de mai sus rămân doar rânduri scrise, dacă nu găsim în noi puterea de a face o schimbare, dacă nu găsim în noi puterea de a ieși din zona de confort. Totul depinde de noi, de cât de mult ne dorim să ne schimbăm și totul se face cu răbdare.

Să fim sănătoși!

 

 

Citește și: https://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/despre-motivatie-si-rabdare/

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

 

Sursa foto: StockAdobe

(Visited 68 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.