Care sunt cele mai bune superalimente

Cu toții am auzit în ultimii ani termenul de superalimente, alăturat anumitor produse al căror consum regulat, ar aduce o mulțime de beneficii organismului.

Când spunem superalimente, ne gândim în primul rând la pseudocerealele intrate relativ recent la noi pe piață: quinoa, amaranth, semințe de chia sau fructe exotice cum ar fi goji sau acai, dar cu siguranță nu ne imaginăm că și alte alimente obișnuite ar putea intra în această categorie.

Cercetătorii de la Universitatea William Paterson din New Jersey, au făcut un studiu al unor alimente pe care noi le-am cataloga drept normale, un studiu bazat pe evaluarea existenței în fiecare dintre aceste alimente a următorilor nutrienți considerați esențiali:  fibre, calciu, potasiu, proteine, acid folic, vitamina B12, vitamina A, vitamina D, vitamina C.

Ca urmare a acestui studiu, în categoria superaliment pot intra următoarele: spanac, sfeclă, pătrunjel, salată, rucola, varza kale, broccoli, dovleac, conopidă, varză, morcovi, roșii, căpșuni.

Doar ca idee, știți că în 100 g pătrunjel găsim 135 mg Calciu și 200 mg vitamina C? O salată tabouleh sună apetisant…

Nu v-ați fi imaginat că de fapt și alimentele aflate la îndemână pot intra în categoria asta de SUPER, nu-i așa? Iată că banala conopidă este foarte valoroasă, la fel cum este și pătrunjelul sau cum sunt morcovii.

Eu am introdus în alimentația mea și a familiei mele pseudocerealele, în special quinoa, hrișca și meiul, pentru că mi s-au părut ușor de folosit și de integrat. Sunt convinsă că sunt bogate în proteine, vitamine și minerale, dar cu siguranță nu trebuie să pierdem din vedere variantele prețioase pe care le găsim pe fiecare tarabă din piață.

Eu aș mai adăuga listei de mai sus și următoarele produse:

nuci și semințe crude, pentru conținutul de grăsimi benefice

lactate fermentate, pentru conținutul bogat în probiotice

cătina, pentru conținutul bogat în vitamine și minerale

cacao, pentru conținutul bogat în antioxidanți

mierea (ca și îndulcitor natural, dar care mai conține și vitamine și minerale) și restul produselor apicole.

Dacă stăm bine și ne gandim, cred că superalimentele ne sunt chiar accesibile și eu zic să profitam de ele și de tot ceea ce mai înseamnă produse locale. Cu siguranță sunt importante și cele care ajung la noi de peste mări și țări, dar ce e proaspat și “din grădina noastră” (a se înțelege cultivat în Romania), ar trebui să fie pe primul loc în ceea ce privește consumul.

Vă doresc să alegeți inspirat!

 

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

 

Sursa foto:Pixabay

(Visited 139 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. varza kale 04/11/2021 at 6:15 AM

    Sunt exceptionale superalimentele de mai sus. Le folosim in alimentatia zilnica, dar unele si sub forma de pulberi: sfecla, varza kale, broccoli, etc. Le pun in smoothieuri sau in sucuri naturale.

    Reply
    1. Andreea 04/11/2021 at 9:51 AM

      Super!Smoothie-urile sunt o idee foarte bună!

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.